Izložba “PRIČAM TI PRIČU? IZBOR IZ SUVREMENE HRVATSKE ILUSTRACIJE”

Otvorenje izložbe će se održati u petak, 20. siječnja 2017. godine, u 18,00 sati u prostoru galerije Krsto Hegedušić u Petrinji.

O izložbi:

Već samim svojim nazivom u obliku pitanja upućenog svakom promatraču, posjetitelju, izložba ”Pričam ti priču? Izbor iz suvremene hrvatske ilustracije”, nastoji dovesti u pitanje imperativ priče i uloge specifičnih narativa kojima je obuhvaćen složeni kontekst unutar kojeg se kreće suvremena ilustracija. Ova izložba, s druge strane ogledala, predstavlja jedan mogući izbor i uvid u trenutnu ilustratorsku scenu u Hrvatskoj, ono što se neposredno odvijalo ili se još uvijek trenutno odvija u mislima umjetnika koji se nominalno bave ilustracijom u čitavoj kompleksnosti njenih aktualnih mogućnosti kao legitimnog i posve ravnopravnog medija, žanra unutar suvremene vizualne umjetnosti. Treba još jednom konstatirati da je ilustracija jedna od najversatilnijih umjetničkih formi u suvremenoj vizualnoj kulturi, te je kao takva kontinuirano izložena izazovima i različitim percepcijama unutar suvremene vizualne produkcije i ‘stvaranja slika’. Ona prelazi granice i to joj je trajno pripadajuća osobina. U toj dinamici pronalaženja mjesta unutar umjetničke scene gdje definicije ilustracije uvijek bivaju nekako dvosmislene, pomalo amorfne, neodređene ili pak strogo formalistički određene, ilustracija danas svojom egzistencijom i pojavnošću potvrđuje novonastalo fragilno i nesigurno stanje svijeta koji izmiče uvriježenoj logici i koji je postao spekulativan i socijalno, i politički, i ekonomski. Izabrani autori potvrđuju staro i novo stanje ilustracije kao umjetničkog oblika, koji se osim izdavačke industrije, oglašavanja, dizajna, političke satire, kreće i poljem specifičnih umjetničkih hibridnih formi koje eksperimentiraju s novim medijima i tehnologijama, vuku utjecaje iz grafiti scene, mode, animacije.

U tom kontekstu, izložba predstavlja radove Ane Kadoić, Ivane Pipal, Lucije Mrzljak, Lorene Matić, Vendi Vernić, Klasje Habjan, Tomislava Tomića, Tomislava Torjanca, Danijela Srdareva i Vedrana Klemensa.