Bitka na Neretvi u Zmajevom Gnijezdu

Pozivamo Vas na “Bitku na Neretvi” dana 25.01. 2017.

Evo nas opet u Zagrebu! “Bitka na Neretvi” dakle opet dolazi na obale Save, na sprudove svih onih potoka što sa Sljemena se slijevaju ispod gornjogradskih kuća i urbanih vila, kao vjerna pratilja svih onih žuborenja koja upozoravaju Zagreb da čuva svoje vode, da ih ne truje, i gdje te podzemne vode usmjeravaju građanske krevete, uljujkuju snove i potiču misli.

“Bitka na Neretvi” premijerno izvedena u Laubi u siječnju prošle godine obišla je puni krug domaćih i međunarodnih festivala u Crnoj Gori, Makedoniji i Hrvatskoj, posjetila dalmatinske gradove poput Zadra, Splita i Dubrovnika, osvojila Slavoniju i Mezopotamiju te se navjestila novim izvedbama u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji.

U Zagrebu, nakon Laube, ugošćena je svibnju na Perforacijama u SC-u, te u rujnu u POU Zagreb (ex RANS MP), a sada osvaja gnijezdo jednog Zmaja na adresi Medvešćak 2/Mala Scena, dana 25. siječnja u 20h u okviru programa Veliki Tigar.

“Bacači Sjenki”, autori i producenti ove predstave su afirmirana zagrebačka neprofitna umjetnička platforma koja je u svom 16-godišnjem umjetničkom i javnom djelovanju ostvarila više od 150 transmedijalnih suradnji s profesionalcima iz 30 zemalja svijeta te realizirala 100 edukativnih, kazališnih, filmskih projekata i manifestacija na 3 kontinenta.

Nadpovijesni i metadramski izvedbeni antispektakl “Bitka na Neretvi” je odgovor na potragu za Arhimedovom točkom u svemiru. To je naprasno neprekinut i nedosljedan scenski dijalog dvoje ljudi u potrazi za samim sobom. To je pokušaj promišljanja pojmova i ponuda sreće, emancipacije, slobode, sigurnosti, odgovornosti i budućnosti u doba permanentnog dokidanja i pretpostavljanja dijaloga i smisla. Ta potraga, ona je i zamišljeno i stvarno promišljanje zelene doline suvremenosti u događajnom prostoru-instrumentu scene koja je u mogućnosti promišljati sve.
Tijekom godine predstava je izvedena na festivalu Perforacije, zagrebačkoj Laubi, Splitu, Dubrovniku, Bitoli, Podgorici, a prije par dana i u Skopju.

Autor koncepta i redatelj: Boris Bakal
Dramaturginja predstave: Anja Pletikosa
Scenograf predstave i koautor: Leo Vukelić
Izvođači radova: Boris Bakal, Leo Vukelić
Autor glazbe i zvučnih slika: Tomislav Babić
Kostimografkinja: Ivana Bakal
Video oblikovanje: Vedran Senjanović
Oblikovanje plakata: Ivan Klisurić
Majstor svjetla i videa: Domagoj Klasnić
Majstor tona: Oleg Colnago
Produkcija: Bacači Sjenki u suradnji s: Kulturno informativnim centrom Zagreb, Zagrebačkim kazalištem mladih te Centrom za ljude i umjetnost LAUBA

Podrška projektu: Ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Podrška radu Bacača Sjenki: Zaklada kultura Nova, Nacionalna Zaklada za razvoj civilnog društva, Europska kulturna fondacija

“…ovde je inspirativno metaforički postavljen odnos između metafizičkog i fizičkog, u potrazi za dubinskim razumevanjem našeg sveta.” Ana Tasić, Politika, “U vodi i limunovom soku”

“…Predstava svojim verbalnim obratima pomalo sliči na onu briljantnu knjigu ‘Hrastovi koje obaraju’, koja opisuje razgovor francuskog konzervativnog predsjednika Charlesa de Gaullea i lijevo orijentiranog ministra kulture Andréa Malrauxa, u kojem se miješaju vremenske koincidencije, lucidne primjedbe i dramatične povijesne slike.” Bojan Munjin, Novosti, “U potrazi za ljudskom sudbinom”

“Iako bismo mogli o brojnim izvođačkim i redateljskim zahvatima razgalabati do iznemoglosti, ipak mi se najviše sviđa ovaj mali dijalog, gotovo globalna želja svih umornih i pametnih: „Što ti hoćeš?“ „Hoću van iz ovog sranja!“” Olga Vujović, Kritikaz “Oj, Neretvo vodo ladna”

 

Izvornik: Facebook stranica