Milan Trenc, nagrađivani ilustrator New York Timesa, ima izložbu u Laubi

Lauba

Od 15. prosinca u 20 sati u Laubi se otvara izložba Milana Trenca, poznatog po svom radu na području stripa, ilustracije, filmske režije i novelistike.

Milan Trenc rođen je u Zagrebu 1962. godine, a diplomirao je filmsku režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u klasi prof. Kreše Golika. Uz režiju, bavi se i animacijom, stripom, ilustracijom te pisanjem knjiga i scenarija. Stripašku karijeru počinje početkom osamdesetih, kada uz studij režije počinje objavljivati stripove u Studentskom listu i Poletu. Od 1991. do 2004. živi i radi u New Yorku, a radovi mu se pojavljuju u New York Timesu, Timeu, The Wall Street Journalu, New Yorkeru i ostalim važnim američkim listovima. Godine 1993. piše i ilustrira knjigu za djecu The Night at the Museum (Noć u muzeju) koji služi kao inspiracija za istoimeni film u produkciji 20th Century Fox (2006.). Sudjelovao je u grupnim izložbama u Centre Georges Pompidou u Parizu, Art in General u New Yorku i Sherry Frumkin Gallery u Los Angelesu, a samostalno je izlagao u Galeriji Klovićevi Dvori (2007.), Muzeju za umjetnost i obrt (2017.) i Galeriji Forum (2019.) Redovni je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 

U Laubi će biti izložena njegova grafička mapa „Tvornička jutra“ koja kao ishodište koristi kadrove stripova „Maljički“, koji je originalno izašao u Studentskom listu 1981. godine. Kroz nju Trenc pokušava istražiti međusobni odnos dvaju oprečnih stilova prošlog stoljeća, pop-arta i soc-realizma. Ovaj ciklus radova predstavlja odmak od uobičajene tehnologije njegova stvaranja, videa, filma i digitalnog tiska koristeći tehniku sitotiska. Na sadržajnom planu mapa „Tvornička jutra“ mitologizira soc-realističku svakodnevicu predstavljajući je kroz vizualnu transformaciju pop-arta.  

Grafičku mapu Tvornička jutra Milana Trenca izdala je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu programa Godina čitanja te uz potporu Zaklade Adris. 

Radove možete pogledati na njegovoj samostalnoj izložbi od 15. prosinca, a kasnije u sklopu grupne prodajne izložbe Kolektart koja traje od 22. do 24. prosinca.