Osobni podatak

Osobni podatak je svaka informacija koja se odnosi na identificiranu osobu, odnosno osobu koja se može izravno ili neizravno identificirati (npr. ime i prezime, adresa, broj telefona, adresa elektroničke pošte i sl.).

Svrha prikupljanja

Stranica metafora.hr objavljuje tekstove i likovne radove. Autori su potpisani, često uz kratku biografsku crticu i fotografiju autora. Osim imena i prezimena druge kontakt podatke u pravilu ne objavljujemo (broj telefona, adresa elektroničke pošte i sl.).  Izuzetak je kad autori sami dostave podatke za kontakt radi javnog objavljivanja (predbilježbe na događaje i sl.). Stranica metafora.hr također koristi nekoliko servisa radi pružanja bolje usluge korisnicima. Zemljovidi i statistika posjećenosti kao vanjski servisi koriste neke od općih podataka o korisnicima (približna lokacija, jezik i sl.).

Podaci koje obrađujemo

Davanje osobnih podataka je dobrovoljno. Imena i prezimena autora uz biografsku crticu i fotografiju  su najčešći podaci koje objavljujemo.  U rijetkim slučajevima kada korisnici šalju podatke putem web obrasca za predbilježbu na neki od događaja koje organiziramo neposredno ili u suradnji s drugima ne obrađujemo više osobnih podataka no što je doista potrebno za vaše sudjelovanje u nekoj aktivnosti na našim stranicama.

Prikupljanje i korištenje vaših osobnih podataka. Metafora.hr poštuje vašu privatnost te obrađuje vaše osobne podatke pošteno i zakonito.

Vaša privola. Vaše osobne podatke obrađujemo samo na temelju vaše privole – slobodno danog i izričitog očitovanja da osobne podatke koje ste nam učinili dostupnima objavom radova ili  korištenjem web stranice obrađujemo u svrhu određenu ovim Pravilima zaštite privatnosti. Vašu privolu zatražit ćemo prilikom popunjavanja odgovarajućeg obrasca dostupnog na web stranicama metafora.hr. Bez privole osobni podaci smiju se prikupljati i dalje obrađivati u slučajevima određenima zakonom.

Obrada osobnih podataka. Prikupljene osobne podatke spremamo u elektroničkom obliku te u svrhu zaštite primjenjujemo odgovarajuće tehničke, organizacijske i kadrovske mjere zaštite osobnih podataka i procedure kako bismo spriječili da se osobnim podacima koji nisu dostupni ostalim korisnicima web stranice ne bi neovlašteno pristupalo te da bi osigurali da se koriste u skladu sa svrhom obrade.

Ankete i upitnici. Povremeno na našim stranicama provodimo ankete, istraživanja, upitnike i sl. Podatke koje prikupimo na taj način smatramo povjerljivima te ih koristimo isključivo za potrebe portala metafora.hr. Isključivo sumarne rezultate takvih anketa i upitnika, odnosno istraživanja, možemo koristiti u svrhe odnosa s javnošću te ih podijeliti s vama na samoj web stranici metafora.hr.

Poruke u elektroničkom obliku. Kada nam šaljete elektroničku poštu (e-mail) s vašim osobnim podacima po kojima vas je moguće identificirati, bez obzira na to radi li se o elektroničkoj pošti sa zamolbom za objavu vaših radova, pitanjem ili komentarom, mi te podatke koristimo samo u svrhu ispunjenja vaših zahtjeva.

Brisanje i vaš pristup osobnim podacima. 

Spremanje osobnih podataka. Vaše osobne podatke koje ste nam učinili dostupnima prilikom podnošenja radova za objavu spremati ćemo za vrijeme postojanja web stranice metafora.hr. . Nakon toga vaše osobne podatke ćemo brisati osim ako nam ne dopustite daljnje čuvanje vaših osobnih podataka.

Vaš pristup podacima. Vi ste ovlašteni povući vaše radove u svakom trenutku. Ujedno, ovlašteni ste u svako doba zatražiti obavijest o tome koje vaše osobne podatke spremamo u našoj zbirci osobnih podataka objavljenih autora, kao i zatražiti da sve ili neke osobne podatke izmijenimo ili izbrišemo. To ćete učiniti na način da pošaljete elektronsku poštu na adresu info@metafora.hr. Ukoliko postavite jedan od takvih zahtjeva, uložit ćemo razumne napore da potvrdimo vaš identitet i uklonimo vaše osobne podatke i radove.

Podaci drugih osoba
Ne tražimo od autora ili posjetitelja podatke o drugim osobama.

Dostavljanje osobnih podataka drugim primateljima
Vaše osobne podatke ne dostavljamo drugim primateljima osim ako nas vi za to ne ovlastite.

Pravila zaštite osobnih podataka drugih web stranica/trećih osoba trećih strana
Na web stranicama metafora.hr pronaći ćete linkove na druge web stranice ili portale. Pravila o zaštiti osobnih podataka na tim portalima mogu biti drugačija od pravila web stranice metafora.hr. Na našoj stranici možemo vam ponuditi i značajke društvenih mreža koje omogućavaju dijeljenje osobnih podataka na društvenim mrežama. Stoga vas molimo da se upoznate s pravilima o zaštiti osobnih podataka koja se primjenjuju na stranicama drugog portala ili društvenoj mreži odnosno od strane trećih osoba.

Ograničenje odgovornosti
Iako poduzimamo dostupne tehničke, organizacijske i kadrovske mjere zaštite osobnih podataka od slučajne ili namjerne zlouporabe, uništenja, gubitka, neovlaštene promjene ili dostupa ne možemo jamčiti da neki od osobnih podataka koje prikupljamo neće nikada biti slučajno otkriveni, suprotno odredbama ovih Pravila zaštite privatnosti.

Do najveće mjere dopuštene zakonom isključujemo odgovornost za štetu nanesenu korisnicima ili trećim osobama slučajnim otkrivanjem osobnih podataka.

Budući da nemamo kontrolu nad osobnim podacima koje dostavljate prilikom pristupa ili korištenja drugih web stranica, odnosno izravno trećim osobama (npr. kod sudjelovanja u sponzoriranim aktivnostima), do najveće mjere dopuštene zakonom isključujemo odgovornost za štetu koja može nastati vama ili trećim osobama zbog dostavljanja osobnih podataka na taj način.

Statistika poslužitelja
Naš poslužitelj globalne mreže koristi statistički program i uslugu prikaza interaktivnih mapa. Ti su programi standardno obilježje svih web poslužitelja i nisu karakteristični samo za web stranicu metafora.hr. Takvi statistički programi omogućuju nam utvrđivanje onih podataka koji najviše ili najmanje zanimaju naše korisnike, odnosno korisnima pružaju informaciju gdje se odvija najavljeni događaj. Takav program je potrebno uvesti radi učinkovitosti strukture naše web stranice te mjerenja posjećenosti web stranice metafora.hr.

Sigurnost podataka
Radi sigurnosti podataka na web stranici metafora.hr, te kako bismo osigurali da sadržaji web stranice metafora.hr budu pristupačni svim korisnicima, ovaj računalni sustav koristi programe koji prate posjete na mreži te prepoznaje neovlaštene pokušaje otpreme ili izmjene podataka, kao i one koji bi mogli prouzročiti štetu na neki drugi način. Neovlašteni pokušaji otpreme ili izmjene podataka na web stranici metafora.hr strogo su zabranjeni.

Kolačići – Cookies

Pridržavamo pravo koristiti kolačiće na web stranici metafora.hr.

Što su kolačići?

Kolačići predstavljaju skup podataka koji služe kao vaš anonimni individualni identifikator, na način da ga pojedina stranica web stranice metafora.hr koju posjećujete šalje vašem pregledniku.

Svrha kolačića

Kada pristupite pojedinoj stranici metafora.hr, šaljemo vam kolačiće koji se pohranjuju na vašem računalu i služe za bilježenje informacija o vašim prethodnim posjetama (npr. koliko puta ste pristupili stranicama metafora.hr). To znači da ćemo prilikom svakog sljedećeg pristupa na metafora.hr potražiti vaš kolačić kako bismo pročitali u njemu zapisane podatke. Kolačić ne sadrži vaše osobne podatke, nego omogućuje brže i učinkovitije aktiviranje informacija, podataka i postavki koje ste već prethodno priopćili prilikom pristupa i korištenja metafora.hr. Našim kolačićima na vašem računalu ne može pristupiti neka web stranica koja nije dio web stranice metafora.hr.

Web stranica metafora.hr prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica i pri tom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics. Detaljne informacije treće strane o ovoj usluzi, kao i o mogućnostima korisnika da reguliraju postavke kolačića koji su za to nužni, dostupne su na: http://www.google.com/analytics/learn/privacy.html.

Kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo  koristimo alat Google Maps kojim se prikupljaju podaci o lokaciji korisnika, detaljne informacije na https://policies.google.com/privacy.

Zabrana kolačića

Ovlašteni ste zabraniti primanje kolačića s web stranice metafora.hr tako da u izborniku Alati/Opcije (Tools/Options) u svom pregledniku izaberete tu mogućnost.

Zaštita osobnih podataka djece na web stranicama metafora.hr
Naše web stranice  koje bi mogle privući djecu  izrađene su u namjeri da u najvećoj mogućoj mjeri štite prava djece i njihovu privatnost. Sukladno toj namjeri i nastojanju mi:

NE obrađujemo osobne podatke pomoću kojih se može kontaktirati s djecom preko interneta;

NE obrađujemo osobne podatke za kontaktiranje izvan interneta, osim radi dodjele nagrada;

NE dostavljamo trećim osobama nikakve osobne podatke.

NE omogućujemo djeci da, bez dozvole roditelja, javno objavljuju ili na drugi način distribuiraju osobne podatke ili druge materijale koje nam šalju pomoću kojih ih se može kontaktirati, niti potičemo djecu da  otkriju više podataka no što je potrebno za objavljivanje literarnih ili likovnih radova.

Moguće je da dopustimo djetetu da nam pošalje elektroničku poruku ili da takvu poruku u obliku npr. elektroničke čestitke pošalje prijatelju preko naših stranica. Odgovorit ćemo ili dostaviti e-mail poruku, ovisno o slučaju, ali nećemo sačuvati imena, adrese, niti e-mail poruke u našoj operativnoj zbirci podataka, niti ćemo otkriti te podatke trećim stranama.

Potičemo vas da kao roditelj ili staratelj preuzmete aktivnu ulogu te s tim u vezi uvijek imate pravo zatražiti uvid u sve osobne podatke o svom djetetu koje smo obrađivali na nekoj od naših stranica, možete zahtijevati brisanje podataka (ukoliko se ti podaci još uvijek nalaze u našoj zbirci osobnih podataka), i/ili nam zabraniti buduću obradu osobnih podataka o vašem djetetu. Ako ste roditelj i želite ostvariti to pravo obratite nam se na adresu info@metafora.hr.

Kontrola

Možete u svako doba zatražiti pregled svih osobnih podataka koje smo od vas dobili. Možemo na vaš zahtjev ažurirati, ispraviti ili brisati te podatke (ako se dotični podaci još uvijek nalaze u našim zbirkama osobnih podataka) ili ubuduće prestati koristiti te podatke. Ako želite ostvariti to pravo, jednostavno nam se javite na adresu info@metafora.hr.

Linkovi

Činimo sve što je u našoj moći kako bismo osigurali da sva preusmjeravanja s naših web stranica upute vas i/ili vaše dijete na web stranice čiji je sadržaj kvalitetan u smislu da ne potiče negativnosti. Međutim, stranice i adrese na webu se brzo mijenjaju, i ne možemo uvijek jamčiti za sadržaj svake adrese na koju vas usmjerimo.

Ako imate bilo kakva pitanja ili dvojbe u vezi s Pravilima zaštite privatnosti na web stranici metafora.hr ili u vezi s vašim iskustvima s ovom web adresom, molimo vas da nam se javite na adresu info@metafora.hr.

Promjene i prestanak Pravila zaštite privatnosti

Metafora.hr. pridržava pravo izmjene ili prekida svih ili bilo kojeg dijela ove web stranice te Pravila zaštite privatnosti na web stranici metafora.hr u bilo kojem trenutku. Promjene stupaju na snagu objavljivanjem na ovoj adresi ili kada su korisnici o njima obaviješteni. Pravila zaštite privatnosti primjenjuju se do raskida istih od vaše strane ili od strane metafora.hr. Vaš raskid, moguć u bilo kojem trenutku, znači prestanak korištenja ovih stranica i poništenje svih materijala i sadržaja preuzetih i korištenih s iste web stranice.