Izložba Umetnost deradikalizacije

D.Rad

Deradikalizacija u Evropi i dalje: „Složeni narativ“ (u jednostavno doba).

Izložba se otvara 6. 12. u 19:00 u Kući Legata, Kneza Mihaila 46, Beograd

Kao deo uzbudljivog projekta, D. Rad koristi univerzalni jezik umetnosti kao sredstvo za istraživanje koncepta „složenog narativa“, dok se istovremeno bavi rezultatima iz istraživanja i akademskih tekstova. Ovo je izložba koja neguje umetničke forme izražavanja koristeći različite medije i tumači istraživačke koncepte koji su bitni za multinacionalni i multi-metodski istraživački projekat koristeći umetnost kao medij interpretacije izražavanja. Tu su fantastični umetnici koji nam to predstavljaju! Izabrana dela predstavljaju se ovom izložbom radova u Beogradu i naredne godine u Parizu. Ključni koncept izložbe jesu složeni, nasilni, ekstremistički, binarni narativi o drugom. Komplikovati narativ znači pronaći i uključiti detalje koji se ne uklapaju u koherentnu priču – namerno – i istražiti kako nas priče i narativi drugog mogu ujediniti ili podeliti. To znači istraživanje zajedničkih prostora u kojima istovremeno postoje tenzije i harmonija. Ova izložba je prilika da sagledamo istraživanja i da vidimo šta smo do sada postigli sa D.Rad projektom sa stanovišta odličnih umetničkih dela i veoma marljivih interpretacija našeg projekta od šest različitih umetnika.

Među ovim delima videćete satiričnu i ciničnu interpretaciju života Stiva Vajta – lika koji može biti stvaran koliko i izmišljen i koji profitira od širenja netrpeljivosti i diskriminacije – u pet animiranih epizoda Emili Brooks-Millar i Leja-Ce.

Stavljajući telo i aktivizam u prvi plan, Stefan Lukić pravi most. Ipak, ovo nije običan most, već most između Kosova i Srbije koji pokazuje da mostovi ne treba da razdvajaju već spajaju ljude.

Da bi razmišljali o tome kako nametnuti identiteti mogu traumatizovati ljude, učiniti ih melanholičnim ili čak nasilnim, Frensis Rajan i Veljko Vučković bave se prikazivanjem polarizovanih političkih i društvenih očekivanja. U njima se svakodnevno susrećemo i čak učestvujemo, ali umetnost nam postaje sredstvo da ostvarimo njihov odjek na njihovim metama.

Da bi preispitao sopstvo i drugu dihotomiju u izražavanju lepote, slikar Alan Staners iz Glazgova suprotstavlja ljudski i životinjski svet dok gradi svoj „umwelt“ slikajući diptih.

Pored ovih izvanrednih radova, takođe smo ponosni što ovde možemo da prikažemo radove ranijeg istraživačkog projekta VOLPOWER (2019-2021), čija je izložba, nažalost, tokom pandemije bila ograničena na onlajn prostor. Oduševljeni smo što sada možemo da prikažemo neke radove sa te izložbe po prvi put na izložbi ovog sestrinskog projekta.

Ova izložba je bila put saradnje između akademika, umetnika i nekih članova zajednice – čiji su glasovi i iskustva ispričani i podeljeni u okviru nekih od ovih radova. Prezentacija ovih raznovrsnih, ali povezanih narativa, prikazanih u različitim formatima, osvetljava proces akademskog i kreativnog angažovanja, i rezultate deli sa svima unutar i van akademske zajednice.