Predavanje “Kvarnerskim otocima pješice i biciklom”

Putnička klasa

U sklopu programa “Putnička klasa” održat će se drugo predavanje u četvrtak, 22. veljače 2024. u 19 sati u Centru za kulturu Trešnjevka (Park Stara Trešnjevka 1). Predavači su Lara Černicki i Stašo Forenbaher, a ulaz je besplatan. Partneri ovog događanja su Društvo Krčana i prijatelja otoka Krka te Društvo prijatelja glagoljice.Putničku klasu organizira Centar za kulturu Trešnjevka u suradnji s izdavačkom kućom Libricon, a uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo te Ministarstva kulture i medija RH. Putničku klasu medijski prate Zabavni radio i portali Punkufer.hrMetafora.hr H-alter.org.

O predavanju “Kvarnerskim otocima pješice i biciklom”:

Lara Černicki i Stašo Forenbaher svojim su se dosadašnjim radom dokazali kao izvrsni poznavatelji hrvatskih prirodnih ljepota i predani istraživači. Već dulje vrijeme javnosti otkrivaju mnoge zapostavljene spomenike kulture i povijesne baštine. Oni su i vješti pisci, koji su kod čitatelja zajedničkim knjigama – “Starim cestama do mora”, “Starim cestama preko Velebita”, “Kratke šetnje u prošlost” i “Kvarnerski otoci pješice i biciklom”, pobudili strast za otkrivanjem često zaboravljenih kutaka naše domovine.

Predavanje, koje će održati 22. veljače 2024. u Centru za kulturu Trešnjevka, temelji se na njihovoj zadnjoj knjizi posvećenoj kvarnerskim otocima. Knjiga se sastoji od četiri poglavlja koja se podudaraju s četiri velika kvarnerska otoka: Krkom (s nenaseljenim otokom Prvićem), Cresom, Rabom i Lošinjem (s otočićima lošinjskog arhipelaga Ilovik sa Svetim Petrom, Suskom i Unijama). Ove otoke autori su obilazili pune dvije godine, mjesec za mjesecom. Šetali su i vozili se biciklima od uvale do uvale, šumskim drumovima i kamenitim visoravnima, družeći se ponajviše sa stadima ovaca. Tumarali su starim putevima i nailazili na napuštene pastirske zaselke, ruševne crkve bez zvonika, velike obzidane lokve i brojna gumna, skrovite uvale bez kupača i kamene gomile, koje su na vrhovima s najljepšim vidicima ostavili za sobom davni prastanovnici otoka. Potom su svoja otkrića saželi u tristotinjak stranica i smjestili ih između korica knjige Kvarnerski otoci pješice i biciklom.

U ovom predavanju uživat će svatko, kome su prirodne ljepote kvarnerskih otoka, tog čarobnog kutka Jadrana pri srcu. Ovo predavanje posebno će biti inspirativno hodačima i biciklistima te rekreativcima umjerenih ambicija. Na svoje će doći i znatiželjnici željni saznanja o tragovima prošlosti koje su za sobom ostavili ljudi tisućljećima strukturirajući kulturni krajolik kvarnerskih otoka.

PUTNIČKA KLASA ciklus je putopisnih predavanja koji uskače u vlak popularizacije putovanja, ali ne prati nužno trendove. Tijekom 2024. u okviru Putničke klase, u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka održat će se deset putopisnih predavanja na kojima će gostovati putnici različitih profila i afiniteta, od kojih mnogi iz brojnih razloga do sada nisu bili u fokusu javnosti i medija. Naši gosti-putnici svijet obilaze na razne načine – hodajući, vozeći se na dva kotača ili javnim prijevozima, penjući se po stijenama i planinama ili veslajući po morima, jezerima i rijekama… Inspiraciju za svoja putovanja nalaze kako u najudaljenijim zakutcima zemaljske kugle, tako i u susjednim županijama – destinacija je manje važna, iskustvo, doživljaj i osjećaj je ono što se računa. Svi će oni putem uzbudljivih, inspirativnih i vizualno atraktivnih predavanja s veseljem podijeliti svoja iskustva i doživljaje u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka tijekom 2024. godine.