Hrvoje Ivančić: Afganistan – otkrivanje puta pod talibanskom zastavom

CEKATE

U sklopu programa “Putnička klasa” održat će se šesto po redu predavanje “Hrvoje Ivančić: Afganistan – otkrivanje puta pod talibanskom zastavom  “, u četvrtak 20. lipnja 2024. u 19 sati u Centru za kulturu Trešnjevka (Park Stara Trešnjevka 1). Ulaz je besplatan!

Da u ovom času morate napraviti popis zemalja u koje ne biste nikako ne biste išli, pri samom vrhu bi se, uz one u kojima traje rat, vjerojatno našao Afganistan. Nakon dolaska talibana na vlast uz ovu zemlju, koja je nekada bila tako visoko na listi želja backpackera, lijepe se negativni pridjevi. A upravo su takve zemlje najveći izazov za našeg sljedećeg gosta. Hrvoje Ivančić se upravo vratio iz Afganistana i spreman je prenijeti nam svoje dojmove iz ove fascinantne zemlje na šestom predavanju iz ciklusa Putnička klasa.

Hrvoje Ivančić je pisac, novinar i dokumentarist, jedan od najistaknutijih pripadnika putničke scene u našoj zemlji. Još od fakultetskih dana i studija povijesti intenzivno putuje Bliskim istokom, srednjom i istočnom Afrikom te jugoistočnom Azijom. Autor je novinskih reportaža socijalne, ratne, političke i kulturne tematike koje spajaju humanizam i avanturizam, promiču obrazovanje i potiču upoznavanje različitih kultura. Pisao je iz Ugande, Konga, Južnog Sudana, Indije, Pakistana, Sirije, Ukrajine, Hrvatske i Europe. Snimio je serijal „Put u Kathmandu“, dokumentarni film iz Ugande s temom fair trade sustava pod nazivom „Perlica po perlica“, dokumentarni film iz ratom opustošene Sirije „Sirija – zemlja na raskrižju“, dokumentarni film iz turbulentne regije na istoku D.R. Konga, „Sjeverni Kivu – zaboravljeno srce Afrike”. Autor je putopisa „Dunavski blues“, putopisnog romana „Samsara – put na Istok”, zbirke kratkih priča „Za’atar” i putopisa iz Afrike „Iza Mjesečevih planina”.

Putničku klasu organizira Centar za kulturu Trešnjevka u suradnji s izdavačkom kućom Libricon, a uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo te Ministarstva kulture i medija RH. Putničku klasu medijski prate Zabavni radio i portali Punkufer.hr, Metafora.hr i H-alter.org.

PUTNIČKA KLASA ciklus je putopisnih predavanja koji uskače u vlak popularizacije putovanja, ali ne prati nužno trendove. Tijekom 2024. u okviru Putničke klase, u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka održat će se deset putopisnih predavanja na kojima će gostovati putnici različitih profila i afiniteta, od kojih mnogi iz brojnih razloga do sada nisu bili u fokusu javnosti i medija. Naši gosti-putnici svijet obilaze na razne načine – hodajući, vozeći se na dva kotača ili javnim prijevozima, penjući se po stijenama i planinama ili veslajući po morima, jezerima i rijekama… Inspiraciju za svoja putovanja nalaze kako u najudaljenijim zakutcima zemaljske kugle, tako i u susjednim županijama – destinacija je manje važna, iskustvo, doživljaj i osjećaj je ono što se računa. Svi će oni putem uzbudljivih, inspirativnih i vizualno atraktivnih predavanja s veseljem podijeliti svoja iskustva i doživljaje u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka tijekom 2024. godine.