Natječaj za Nagradu Dijana Klarić

foto: Facebook

“Nagrada Dijana Klarić“ pokrenuta je u znak sjećanja na mladu šibensku putnicu i fotografkinju (12.12.1986. – 28.03.2013.) čiji su cjelokupni život i rad bili vezani uz putovanja, umjetnost i radost življenja. Kako bi njena ljubav prema životu i putovanju nastavila inspirirati i druge, nagradu pokreću Hrvatski klub putnika i obitelj Dijane Klarić, a dodjeljuje se jednom godišnje prilikom Croatian Travel Festivala u Šibeniku.PRAVILA NATJEČAJA

Natječaj je otvoren od trenutka raspisivanja do 1. travnja 2017. godine. Za svaku kategoriju zadužen je tročlani stručni žiri koji će odabrati najboljeg kandidata ili kandidatkinju. Prijave nakon roka neće se uzimati u obzir osim u posebnim okolnostima.

Prijaviti se može svatko tko je u 2016./2017. godini napisao putopis, snimio fotografiju ili video s putovanja odnosno poduzeo veći putnički projekt. Nema dobne granice. Prijaviti se mogu samo državljani Republike Hrvatske. Natjecatelj se može prijaviti samostalno ili ga mogu kandidirati drugi. Prijava je moguća u više kategorija. Prijašnji pobjednici mogu se ponovno prijaviti na natječaj, u bilo kojoj kategoriji.

Dodjela nagrada održat će se 27.05.2017. tijekom Croatian Travel Festivala u Šibeniku kad će biti proglašeni pobjednici natječaja. Publici će biti predstavljeno nekoliko najuspješnijih natjecatelja (po tri finalista u svakoj kategoriji), a najboljima će biti uručena nagrada. Finalisti su dužni dostaviti jednominutni promotivni video o sebi ili uratku koji prijavljuju nakon što im se obrati stručni žiri, najkasnije sedam dana od trenutka kad ih bude kontaktirao žiri. Ukoliko finalist ne dostavi promotivni video, žiri će u finaliste uvrstiti idućeg najboljeg natjecatelja. Sva imena finalista (s dostavljenim jednominutnim video uratkom) u svih pet kategorija moraju biti definirana najkasnije do 30. travnja. Finalisti iz svih kategorija bit će predstavljeni na Facebook stranici „Nagrada Dijana Klarić“ između 1. svibnja i početka festivala.

Radove i prijave slati na e-mail adresu: nagradadijanaklaric@gmail.com

U naslovu jasno naznačiti kategoriju za koju se natječe (primjer naslova: Kategorija Najbolja putopisna fotografija) te priložiti kratka obrazloženja: za kategorije „Najbolji putopis“, „Najbolja putopisna fotografija“ i „Najbolji putopisni film“ e-mailu je potrebno priložiti primjer uratka (ulomak putopisa, fotografiju u jpg ili pdf formatu, cjeloviti film ili dio fima), a za kategorije „Najbolji putnički projekt“ i „Putnik godine“ potrebno je poslati 1 stranicu opisa po čemu je prijavljeni projekt/putnik od posebnog značaja ili interesa. E-mailu je potrebno priložiti i osobne podatke (ime i prezime, datum i mjesto rođenja).

„Nagrada Dijana Klarić“ pokrenuta je u znak sjećanja na mladu šibensku putnicu i fotografkinju (12.12.1986. – 28.03.2013.) čiji su cjelokupni život i rad bili vezani uz putovanja, umjetnost i radost življenja. Kako bi njena ljubav prema životu i putovanju nastavila inspirirati i druge, nagradu pokreću Hrvatski klub putnika i obitelj Dijane Klarić, a dodjeljuje se jednom godišnje prilikom Festivala.

KATEGORIJE

1. NAJBOLJI PUTOPIS
Reportaža, esej, blog, poezija ili proza. Tekst mora imati minimalno 15 kartica (odnosi se na sve vrste navedenih tekstova). Ukoliko natjecatelj želi prijaviti cjelovitu knjigu za Nagradu, dužan je poslati reprezentativni ulomak / poglavlje knjige prema kojem će se razmatrati njegova prijava. Tekst mora biti napisan na hrvatskom jeziku. Tekst mora biti prethodno objavljen u virtualnom ili papirnatom izdanju.

2. NAJBOLJA PUTOPISNA FOTOGRAFIJA
Na natječaj se šalje samo jedna fotografija. Fotografija može ali ne mora biti prethodno javno objavljena.

3. NAJBOLJI PUTOPISNI FILM
Film može ali ne mora biti prethodno javno prikazivan. Film mora trajati najmanje 3 minute.

4. NAJBOLJI PROJEKT
Putnički projekt zanimljiv po originalnosti, inovativnosti, hrabrosti; humanitarnog ili zabavnog karaktera. U projektu može sudjelovati jedna ili više osoba. Nagradu može primiti individualni putnik ili skupina putnika koja je sudjelovala u projektu.

5. PUTNIK GODINE
Nema dobne granice, mogu se natjecati osobe oba spola, državljani Republike Hrvatske, kandidirati se može 1 osoba ili par koji je zajedno ostvario neki značajan putnički poduhvat.

* NAPUTAK ZA PRIPREMU PROMOTIVNOG VIDEA
Odabrani finalisti moraju što jasnije predstaviti temu svog promotivnog videa odnosno sebe kao konkurenta. Primjerice, u kategoriji Najbolji projekt potrebno je snimiti jednominutni video o samom projektu. U kategoriji Putnik godine naglasiti zašto kandidat smatra da treba biti proglašen putnikom godine. U kategorijama Najbolja fotografija, Najbolji video i Najbolji putopis potrebno je predstaviti autora i opisati kako je i gdje nastala fotografija, video ili putopis.

 

Izvornik: mrežne stranice Hrvatskog kluba putnika