Zbirka priča Dragice Križanac izlazi uskoro u izdanju MH Čitluk

Matica hrvatska ogranak Čitluk

Iz tiska uskoro izlazi zbirka kratkih priča naše suradnice Dragice Križanac koja živi u Amsterdamu. Zbirka nosi naslov “KATARZA”. Izdavač knjige, koja broji 179 stranica, je Matica hrvatska Čitluk.

Tema su različite priče i iskustva. Priče iz djetinjstva tj. Prvog života i one iz izbjegličkog, Drugog života. Stvarne priče ponekad začinjene fikcijom. Neke su obične, tople, ljudske a poneke i šokantne. Zapravo, život piše priče, rekla nam je autorica. 

Tko želi kupiti ili rezervirati tiskanu ili eBook knjigu može se zasad pribilježiti putem inboxa autorice. Cijena će biti € 10 (plus poštarina).

“Život je neiscrpno vrelo svih mogućih i nemogućih kombinacija koje se slažu jedna na drugu, koje se lome i prelamaju u najrazličitijim silnicama što ih čovjek, kao i društvo u kojem žive ljudi, donosi i odnosi, donoseći nesreće svih mogućih veličina i grubosti koje taj život, jedan i jedini kojim živimo, doživljava, proživljava, neprekidno se boreći da ne potone u toj rijeci zloće, tuge, nesreće, boreći se isplivati na sigurnu obalu što manje izranjen, ponižen i unesrećen. Dogodi se toliko toga, ne čovjekovom osobnom krivnjom, što mu se svali na nejaka pleća, a on, sa svim snovima i željama, svom ljepotom i zanosima, mora ploviti rijekom ljudske zloće koja u tim tamnim i zlim vremenima pokuša uništiti i zadnji tračak svjetlosti, zadnji drhtaj neugasle nade u bolje, sretnije, ljudskije. Tada život počinje pričati priču o onom što nas drži da ne potonemo, da ne izgubimo sebe i ono što nas čini ljudima, osobnostima prepoznatljivim i neponovljivim. Dragica Križanac će nam pričama iz ove knjige pričati koliko osobnu toliko i zajedničku priču o snovima i varkama, nadama i potonućima, usponima i uspomenama, ožiljcima i nadahnućima, veličini upornosti i snazi da se može i mora boriti za ono što nas čini ljudima, neponovljivim i jedinstvenim u toj zajednici koju nazivamo ljudskim društvom. U brojnim pričama će se vidjeti kako malo treba da se um pomrači, neljudsko i zločinačko proključa u ljudima, kako malo treba da se vratimo u najtamnije predjele naše pećinske prošlosti kad su instinkti gospodarili nad razumom i suosjećanje… Pjesnikinja, pripovjedačica, profesorica, izbjeglica, žena nevjerojatne snage, volje i energije napisala je zanimljivu, i tematski i estetski, knjigu koja će od zaborava sačuvati jedno vrijeme, teško vrijeme Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini. Sačuvat će ova knjiga i suze i bol napaćenih, prognanih, strah nad sudbina najdražih, ali i volju i nesalomljivu vjeru da se mora pobijediti zlo kako bi generacije koje dolaze imali prostora za život i nadu u bolje i ljepše. Ona zna pripovijedati. Zna ispričati priču koja te veže uza sebe, koja te vodi u taj zanosni svijet lijepo pisanje riječi. Toplo preporučujem knjigu budućim čitateljima, a autorici Dragici Križanac Amsterdam još ovako lijepih i ugodnih knjiga za čitanje, piše između ostalog, u recenziji romana “Katarza”, koju potpisuje Mato Grbavac. 

O autorici:

DRAGICA KRIŽANAC je rođena 1957. godine u Vitezu u Bosni i Hercegovini, gdje je odrasla i završila srednju školu. Nakon toga upisuje studij komparativne književnosti i bibliotekarstva na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje diplomira 1986. godine. U srednjoj školi i studentskim danima pisala je pjesme, koje su često čitane u Jutarnjem programu na Radio Sarajevu.

Prije rata vodila je specijalnu biblioteku i dokumentacijski centar vojne industrije u Vitezu. Početkom bosanskog rata seli se 1992. godine u Nizozemsku. Učeći nizozemski jezik stabilizira svoj život i postupno se vraća svojoj najvećoj ljubavi – pisanju. Specijalizirala se za kratku priču i poeziju.

Objavljuje kratke priče i poeziju u književnim časopisima i portalima u Nizozemskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Njemačkoj i Bosni i Hercegovini. Njenu prozu ćemo naći u:

 • Večernji list (natječaj Ranko Marinković 2020., Zagreb,
 • Kvaka (književni časopis i portal) Nova Gorica,
 • Metafora, portal za književnost i kulturu,
 • Dunjalučar, Sarajevo,
 • Daljine – međunarodna zbirka kratkih priča 2019.,
 • Zbornik čuvara prirode, Beograd, 2020.,
 • portal www.hrvatskiglas-berlin.com,
 • portal www.mojzagreb.info,
 • portal www.vitez.info.176

Autorica je majka dvoje odrasle djece. Živi i radi u Amsterdamu, a ljeta provodi u Trogiru. Također je zastupljena u raznim (međunarodnim) zbirkama poezije kao što su:

 • „Senje i meteori“, 2019. i 2020., Zagreb,
 • Zbirka poezije Balkanska pjesnička unija, BKU, 2020., Sarajevo.

Njena poezija se čitala u emisiji „Anđeli bez krila putuju svijetom“ Prigorske TV Hrvatska.

Članica je hrvatske udruge „Kvaka“ u čijem književnom časopisu često publicira.

Vodi i uređuje Facebook grupu „Literatura-lijepa riječ“.

Ova zbirka kratkih priča ‘’Katarza’’ joj je prva tiskana knjiga.