58. Goranovo proljeće: Dodijeljene pjesničke nagrade u Lukovdolu

SKUD Ivan Goran Kovačić

Na prvi dan proljeća, Svjetski dan poezije i rođendan velikog pisca i antifašiste Ivana Gorana Kovačića, u njegovom rodnom Lukovdolu, obilježen je početak 58. Goranovog proljeća. Nakon polaganja vijenca na grobu velikog pjesnika, zajedno s gradonačelnikom Vrbovskog Draženom Mufićem, održana je manifestacija u Domu kulture Lukovdol.

Ema Žagar i Ana Simčić, učenice Područne škole Ivana Goran Kovačića Severin na Kupi, recitirale su Goranove pjesme „Proleče“ i „Beli most“, nakon čega je predsjednik Odbora Goranovog proljeća Marko Pogačar uručio nagrade ovogodišnjim laureatkinjama – Nagradu Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu Evelini Rudan za „Smiljko i ja si mahnemo (balada na mahove)“ u izdanju Frakture te Gorana za mlade pjesnike Vidi Sever za rukopis „Suho mjesto“.  Nakon čitanja stihova iz nagrađenih zbirki, manifestacija je završena nastupom gitariste Srđana Bulata.

Proglašeni i dobitnici nagrada za osnovne i srednje škole

Zbog epidemiološke situacije, dodjela nagrada za učenike i učenice osnovnih i srednjih škola odgođena je za lipanj, ali su objavljeni dobitnici, koje je biralo ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu Ana Brnardić i Goran Čolakhodžić.

U kategoriji učenika osnovnih škola prva je nagrada dodijeljena Nori Weygand, učenici 7. razreda OŠ Dr. Ivana Merza iz Zagreba, s mentoricom Željkom Dragčević Takač, druga Tonki Curić, učenici 8. razreda OŠ Sesvete, s mentoricom Sandrom Milobar, a treća nagrada Jani Rokvić, učenici 5. razreda OŠ Siniše Glavaševića iz Vukovara, s mentoricom Majom Stjepanović.

U kategoriji učenika srednjih škola, prvu je nagradu osvojio Nikola Pavičić, učenik 2. razreda XI gimnazije iz Zagreba, s mentoricom Sandrom Gabrić Primorac, druga nagrada dodijeljena je Paoli Vlačić, učenici 3. razreda gimnazije u sklopu SŠ Mate Blažine iz Labina, s mentoricom Brankom Komljenović, a treća nagrada Marinu Biliću, učeniku 2. razreda Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke, s mentoricom Ines Borčić.

Predsjednik Odbora Goranovog proljeća Marko Pogačar, istaknuo je da se nada da će se dio programa u Rijeci i Zagrebu dogoditi uživo tijekom proljeća, što ovisi o epidemiološkoj situaciji te da će se datumi pjesničkih večeri s domaćim i stranim pjesnikinjama i pjesnicima najaviti naknadno.