Izložba stripa ‘Mrakci’

Matica Hrvatska ogranak Sisak

Ogranak Matice hrvatske u Sisku (Rimska 9) poziva Vas u subotu 3. lipnja s početkom u 19 sati na otvorenje izložbe stripa ‘Mrakci’ akademskog slikara-grafičara i književnika Žarka Jovanovskog. Osim likovnog dijela programa, autor je za posjetitelje  pripremio i prigodan književni performans. Dođite, nećete požaliti.

Kratko o stripu Mrakci:

Mrakci žive u zemlji mrklog mraka u kojoj nema svjetla, a vatra još nije izmišljena. Međutim, iako ne vide svoj svijet oni pričaju o svemu što im se dešava, a stalno im se nešto dešava. I nemaju dlake na jeziku. Posmatraju naš svijet i ponekad ga komentiraju. Tako jedan od Mrakaca zaključuje uspoređujući dva svijeta: «Mi naš mrak vidimo, a vi vaš ne vidite…» Oni također razgovaraju i s autorom stripa. Ljuti su na njega što ih drži zatočene u mraku, što je lijen nacrtati ih kako dolikuje pravim junacima jednog stripa. Onda komentiraju postupke autora stripa i tu dolazi do jedinstvenog konflikta – strip junaci su u svađi s vlastitim kreatorom.

Kratko o autoru stripa Mrakci:

Žarko Jovanovski rođen je, vjerojatno, 1966. godine. Bivši likovni umjetnik, bivši grafički dizajner, bivši pjevač bivše punk skupine Electric Žare (www.youtube.com/user/electriczare) te skupine AbnorMalan i stihoklepac bitničkih i drugih kratkih priča i pjesama. Sadašnji pjevač u Duetu List. Izdao pet knjiga pjesama: “Hrvatska”, “Jebo mu pas mater i životu”, “Besparica”, “Voliš li ti mene uopće?” i “Viškovi”. Dobitnik nagrade za erotsku poeziju u Sloveniji.

Nažalost, živi u Zagrebu gdje će, najvjerojatnije, i odapeti.

 

 

Siniša Matasović, književnik, organizator izložbe

(smatasovic@gmail.com, 0915770112)