Žaruljica kulture na Savici

Udruga Žaruljica i KGZ - Knjižnica Savica

Projekt Žaruljica kulture na Savici obuhvaća 20-ak različitih aktivnosti za sve dobne skupine, od predškolaca do umirovljenika, likovnog, literarnog, kazališnog, glazbenog izričaja te održivog razvoja. Kazališne predstave, ulični performansi, koncerti, izložbe likovnih umjetnika, susreti s književnicima te likovne, glazbene, literarne, dramske i plesne radionice održavat će se na otvorenom – u parku i na platoima te u prostorijama Mjesnog odbora i Knjižnice Savica. Tulum razmjene odjeće, kreativno recikliranje, radionice kuhanja te razmjena sjemena – socio-kulturne su aktivnosti kojima želimo doprinijeti zelenoj preobrazbi našeg kvarta. Kroz suradnju Udruge Žaruljica i KGZ- Knjižnice Savica okupit će se više od 30-ak slobodnih umjetnika, umjetničkih organizacija i kreativaca koji će izvesti svoje programe kulture i umjetnosti te pozvati stanovnike Savice da im se pridruže u izražavanju vlastite kreativnosti te aktivnom sudjelovanju u kreiranju programa kulture za svoj kvart. Želja nam je ovim programom istražiti održivi model organiziranja programa kulture na kvartovskoj razini, te uključiti stanovnike u njegovo osmišljavanje i realizaciju.


Program za siječanj

nedjelja, 15. 1. u 17 sati / Mjesni odbor Trnjanska Savica

Studio za suvremeni ples: RITAM TAM – BAJKA O RITMU, kazališna predstava za djecu od 2 do 10 godina, nakon predstave PLESNA RADIONICA (4+)

subota, 21. 1. / Mjesni odbor Trnjanska Savica

16 do 19 sati / ParamParam: RAZMJENA I PRENAMJENA ODJEĆE I TEKSTILA
ponesite do 5 komada svoje odjeće koju ne nosite i zamijenite je za drugu, na radionici od starog napravite novo!, za odrasle i djecu (10+)

17 do 18 sati / OBITELJSKA RADIONICA – KREATIVNO RECIKLIRANJE
izrada ukrasa od priručnog i prirodnog materijala, za djecu u pratnji odraslih, voditeljica: Verica Stepić

četvrtak, 26. 1., u 17.30 sati / KGZ – Knjižnica Savica

DIJANA MEREY SARAJLIJA “U RITMU SLASNE STIHOBASNE”, interaktivna pričaonica, za djecu od 4 do 7 godina. Ova interaktivna književna pričaonica je i radionica i predstava, a osmislila ju je Dijana Merey Sarajlija na temelju svojih „stihobasni“, objavljenih pod zajedničkim nazivom „Što mravi znaju o ljubavi“. Na pričaonici se uz mnogo zabave i smijeha djecu potiče na aktivno praćenje ritma, osvještavanje rime, širenje vokabulara i zajedničku dramatizaciju. Više o autorici možete pročitati ovdje.

nedjelja, 29. 1. u 18 sati / Mjesni odbor Trnjanska Savica

SOUNDTRACK ENSEMBLE, koncert filmske glazbe
Članovi ansambla: Davorka Horvat, glas i harmonika Berislav Antica, klavir i sopran saksofon te Damir Horvat, alt i bariton saksofon i glas. Dramaturgija: Ivan Leo Lemo.

Koncert u kojem operna pjevačica, jazz muzičar i rockabilly pijanist izvode najpoznatije filmske songove. Oni pjevaju, sviraju, plešu. Pobuđuju sjećanja, izmamljuju osmijehe.

petkom, 20. i 27. 1., te 3. i 10. 2. od 18 do 20 sati /  KGZ – Knjižnica Savica

RADIONICA PISANJA HAIKU POEZIJE, voditelj: Goran Gatalica, za odrasle
Pjesnik Goran Gatalica vodi ciklus od četiri radionice pisanja haiku poezije. Radionice će obuhvatiti stvaranje haiku poezije, i na kajkavskom ili čakavskom narječju, a polaznici će otkriti i kako stvoriti fotohaiku, umjetnički rad koji kombinira fotografiju i haiku poeziju. Goran Gatalica dobitnik je niza domaćih i međunarodnih nagrada za haiku poeziju.

Izbor iz haiku poezije Gorana Gatalice možete poslušati ovdje.

Zbog ograničenog broja mjesta, za sudjelovanje na radionici obavezne su prijave na: knjiznica.savica@kgz.hr

utorak, 31. 1. u 17 sati / KGZ – Knjižnica Savica

NINA BAJSIĆ, književni susret, 12+
Književni susret za mlade s autoricom dramskih tekstova, scenarija i radijskih drama. Uz kazalište i književnost, bavi se i glazbom. Nininu glazbenu izvedbu možete poslušati ovdje.


LOKACIJE:

Mjesni odbor Trnjanska Savica,
Vladimira Ruždjaka 21

KGZ – Knjižnica Savica,
Ul. Ljerke Šram 4

    Projekt Žaruljica kulture na Savici sufinanciran je sredstvima Grada Zagreba –  Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, kroz program Kultura i umjetnost u zajednici.

    Izvornik: Udruga Žaruljica