Izložba ”Model C” – Eme Carević

Fotoklub Split

Ovogodišnji izložbeni program Galerije fotografije Fotokluba Split u utorak, 10. 1. u 19 sati, otvara mlada splitska autorica Ema Carević, i to iznimno zanimljivim ciklusom fotografija koje su nastale tijekom višegodišnjeg istraživanja i autorske preokupacije odnosom tijela i prostora. Izložba naziva ”Model C” obuhvaća 21 fotografiju nastalu u različitim istraživačkim, životnim i razvojnim fazama, a okidač za nastanak ovog ciklusa, bio je srednjoškolski zadatak u okviru kojega je bilo potrebno kroz fotografiju prikazati depresiju kao bolest današnjice. U tom su procesu nastale prve fotografije ljudskih tijela, bez lica i osobnosti, zbijenih, uvučenih, u tijesne prostore između ormara, niše, knjige na polici, a nakon čega je Carević zapravo otkrila vlastitu preokupaciju odnosom tijela i prostora. Kako sama ističe – snimajući te prve, rane fotografije, fasciniralo ju je koliko je zapravo teško skriti golo tijelo i koliko je sam prostor nemoćan spram pojavnosti tijela, pogotovo golog tijela. Tijelo automatski privlači poglede, budi znatiželju kod promatrača i praktički osporava, poništava prostor u kojem je fotografirano. S obzirom da je navedenu temu Carević odabrala i kao završni maturalni rad, dio fotografija nastao je u okolnostima pandemije koronavirusa i lockdowna,i to upravo u matičnoj obrazovnoj instituciji, Školi likovnih umjetnosti u Splitu. Prema tome je i naziv ciklusa ”Model C” ( Model C je službeni naziv online izvođenja nastave – kada učenici uopće nisu prisutni u školi) jasna referenca na izvanredne okolnosti nastanka fotografija koje u sebi komprimiraju čitav duh vremena – izolaciju, otuđenost, socijalno distanciranje, posljedično dosadu i osamljenost.Carević toj atmosferi kolektivne društvene psihoze suprotstavlja sitne ludizme, šašavosti svojih modela, koji leže goli po hladnim podovima, uvlače se u neobične kutke, šarmantno provocirajući gledatelje. Kako ističe kustosica izložbe, Ana Žanko – ”Fotografirajući (dijelove) tijela u prostoru, Carević pokušava pronaći savršenu ravnotežu supostojanja tijela i prostora, pri čemu dijelova tijela koristi kao elemente kadra, ravnopravne elementima prostora u svrhu postizanja optimalnog kompozicijskog rješenja. I tijelo i prostor su jednaki – konstituitivni elementi svake fotografije, a izražajnost radova proizlazi upravo iz njihova prožimanja i interakcije.”

Novost koja dolazi s ovom izložbom i novom godinom jest činjenica da se radi o potpunoj produkciji Fotokluba Split. Kako poručuju iz udruge, cilj im je svake godine u izložbeni program uvrstiti projekt novog, mladog autorskog lica, predstaviti njegov/njezin rad publici i u potpunosti osigurati financiranje. – U svijetu fotografije puno je mladih, talentiranih i perspektivnih lica koja ne mogu doći do izražaja, ne mogu doprijeti do publike jer nemaju sredstva za produkciju, u prvom redu za tisak i opremanje fotografija. Tako smo odlučili u ovom pravcu da mi kao udruga svake godine podržimo i damo vjetar u leđa nekome u čiji rad mi vjerujemo. Odluku donosi sedmeročlani stručni Umjetnički savjet udruge, a za 2023. jednoglasno je odabrana Ema Carević, inače studentica splitske Akademije, čiji rad pratimo već dulje vrijeme i vjerujemo da je pred njom sjajan put.

Izložba je realizirana uz podršku Ministarstva kulture i medija i Grada Splita te je dio programa ”Redovni godišnji program udruge Fotoklub Split” koji se financira iz sredstava podrške Zaklade “Kultura nova”.
Izložba ostaje otvorena do 6. veljače i može se pogledati u radno vrijeme Galerije fotografije.