Preporuka za čitanje: “Siskulje”, autorica Marijana Petrović Mikulić

Sanja Kobasić - Bužimkić

Foto: Viktor Bublić

O zbirci “Siskulje” Marijane Petrović Mikulić već se dulje vrijeme spremam napisati par riječi. Razlog što o njoj još nisam pisala je taj što mi se to činilo “prevelikim zalogajem”.

Naime, ova knjiga je “lagana” za čitanje, ali “teška” za opisivanje. Laka je samo na prvu, a zatim se otkriva njezina dubina.

Knjiga se sastoji od dva dijela: zbira pjesama i proznih zapisa o Sisku (otuda naslov) te svojevrsna zaključka-intimne ispovijesti same autorice.

Prvo sam čitala prozni dio jer su me kao nekoga tko je ovdje doselio relativno nedavno, pred koju godinu, zanimale priče o pojedinim dijelovima grada, kako bih bolje upoznala iste i o njima nešto doznala. I te su mi kratke pripovijesti otkrile podosta o prošlosti i duhu Siska.

Pjesme (zajednički naslovljene s “Budi radosna”) su mi isprva bile zgodne, maštovite i pune pjesničkih slika.

Nešto me vuklo da knjigu pročitam ponovno. Polako, studioznije, temeljitije. I onda mi je sinulo u čemu je posebnost Marijanina stila. Marijana Petrović Mikulić je, uz to što piše, i slikarica. Otud taj neobični stil njezinih pjesama, ta posebna nota, te slike i boje i vizure grada koji vam, čitajući, iskrsava pred očima.

Pjesme su protkane i metafizičkim i promišljanjima o životu i to im daje dodatnu dubinu. A u proznome je dijelu toliko ljubavi utkano u opise mjesta i ljudi da mi je postalo jasno zašto je upravo ova autorica dobitnica “Književnoga pletera Sisačko-moslavačke županije” za najbolje prozno ostvarenje 2019. godine, i to upravo za “Siskulje”, priče o Sisku.

I onda sam u tim pričama otkrila kako onaj koji vidi Sisak, mora u njemu vidjeti neku posebnost i ljepotu.

Možda oni koji u nekome gradu nisu oduvijek, taj grad gledaju drugačijim očima i vide samo lijepo. A možda sam u krivu. Možda je odgovor upravo u ovoj knjizi.

Zbirka je objavljena uz potporu Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska. autorica fotografije na naslovnici je Andrea Šipuš, ilustracije u knjizi je oslikala sama autorica, urednik je Siniša Matasović. Nakladnik je Sisačka udruga za promicanje alternativne i urbane kulture, Stupno, tiskano u prosincu 2020.