Predstavljanje knjiga I. i II. dio iz trilogije Dejan Dobrinić i Čudnovati puteljak

Kruno Šafranić

9. studenog 2018. u Zagrebu održana je promocija knjiga autora Krune Šafranića, fantasy pisca za mlade koji je osvojio srca diljem Hrvatske ali i puno šire. Svojim istančanim ukusom i ljubavlju prema žanru Kruno polako slaže dio po dio slagalice u kojoj se pretaču elementi čarobnih svjetova,problemi mladih ljudi koji se pojavljuju kroz odrastanje, neobičnih bića koja je autor iskreirao ali i svjetskih problema koji se mogu pojaviti u svakom trenu i svačijem životu kao što su bol i ljubav, alkoholizam, bolesti i mnogi drugi svjetovni problemi koji muče čak i likove u čarobnjačkom svijetu.

Jeste li kada bili na promociji knjige? Zamišljate ozbiljan, ukočen ambijent na kojemu slušate o ozbiljnim temama struke? Promocija o Dejanu Dobriniću i Čudnovatom Puteljku je kao i Krunine knjige, sve samo ne obična. Promocija je održana u mirnom caffe baru Shadow u Zagrebu u kojemu autor rado provodi vrijeme sa prijateljima, a u mirnoj atmosferi održana je upravo takva, obiteljska promocija knjiga. Moderatorica Lorena Arnautović, pitanjima nas je povela na putovanje stvaranja knjige, od samog djetinjstva autora i početne ideje do prvih ispisanih stranica u srednjoj školi, kroz odrastanje; stvaranje zapleta i kompleksnu karakterizaciju likova upotpunjenu znanjem iz stvarnog života i vojničkih dana koje upliće u svoje rečenice. Autor nam je otkrio i male tajne koje se kriju iza posvete romana i bajkovitih prizora koje krase naslovnice, od mjesta na kojima su slikani modeli do čarobnjačkog štapića i sjene zmaja te čarobne kape i otisaka cipela u snijegu.

Uz ukusne kanapee autor nam je otkrio i planove za budućnost, finalni dio trilogije uskoro će biti ispisan u cijelosti. Autor polako i pažljivo slaže likove, situacije i čarolije kako bi nam još jednom priuštio vatromet mašte i donio nam dašak čarolije u svakodnevni život.

No, ne želimo vam otkriti puno, jer Dejana i njegove prijatelje, ali i neprijatelje morate upoznati u njihovom okruženju, na stranicama Krunine knjige koju sada možete kupiti po promotivnoj cijeni, a zimsko, hladno vrijeme pravo je vrijeme za čitanje Čudnovatog puteljka!

Možda je zgodno istaknuti, prije samog događaja, pošto se predstavljanje knjige održalo odmah pokraj Zdravstvenog veleučilišta, podijeljeno je studentima 100 bookmarkera oba romana. Želja autora je potaknuti mlade da što više čitaju knjige, a pritom da zavole i fantastični žanr. Neke od studenata je zainteresirao roman i rekli su da će ga potražiti u knjižnicama i pročitati. Znamo da studenti uz učenje i ispite imaju jako malo slobodnog vremena za druge aktivnosti. Mislimo da je knjiga odličan bijeg od stvarnosti, od problema i briga…


Pisac Kruno Šafranić i spisateljica Ana Bukovac  

Na predstavljanju knjige, uz Krunu Šafranića, sudjelovala je kao posebna gošća spisateljica Ana Bukovac. Tom prigodom predstavila je svoj povijesni roman „Hrvatsko plemstvo“ i erotsko-ljubavni roman “Seks i glamur”. Na predstavljanju knjiga bila je i književnica Jelena Zlatar Gamberožić, a autor je rekao da mu podrška kolega po peru puno znače, kao i podrška čitatelja i publike.


Jelena Zlatar Gamberožić i Tomislav Gamberožić  

Čitateljica Nikolina Surla pohvalila je ideju čarobne odjeće koja se mijenja sukladno našoj želji; nadljudski sluh te postojanost izlječenja čarobnim sjemenkama.

Tekst napisala: Ika Tomljenović