Natječaj za osmo likovno rješenje plakata na pročelju zgrade tvrtke CROZ

HDLU

Prikaz rada Helene Klakočar na plakatu na pročelju zgrade tvrtke CROZ, 12 x 4.80 m
Prikaz rada Helene Klakočar na plakatu na pročelju zgrade tvrtke CROZ, 12 x 4.80 m

Nakon sedam umjetničkih dijela predstavljenih na plakatima na pročelju zgrade tvrtke CROZ tijekom 2018. i 2019. godine, HDLU i CROZ nastavljaju suradnju.

Tvrtka CROZ, nastojeći društveno odgovorno postupati kroz inkluziju umjetnika u svoje poslovno okružje, odlučila se na suradnju s HDLU jer želi javni prostor i prostor rada svojih djelatnika oplemeniti umjetničkim djelima umjesto uobičajenim reklamnim vizualnim rješenjima.

Odabrano umjetničko djela uvećat će se, skenirati i isprintati na plakatu dimenzije 12 x 4.80 m te postaviti na pročelju zgrade CROZ-a., gdje će biti izloženo 6 mjeseci, od lipnja do prosinca 2020. godine. Tvrtka CROZ nalazi se u Lastovskoj ulici, a plakat je vidljiv s petlje Avenije Marina Držića i Slavonske avenije u Zagrebu.

Dosad su predstavljeni radovi Helene Klakočar, Maje Bachler, Korine Hunjak, Ivane Barišić Tomčić, Ivane Pipal, Tanje Blašković i Darije Jelinčić.

plakat Ivane Pipal, 2018.

SMJERNICE:

Tema za osmi plakat je: “Kojeg dobra će nam ovo donijeti

Globalno smo suočeni s pandemijom a lokalno i s potresom u Zagrebu. Prostor i vrijeme izolacije potaknuli su nas na  promišljanje o nama, našem radu i mogućnostima novih pristupa svemu što smo do jučer uzimali bez previše razmišljanja.

Što vam se događa u prostoru autorefleksije i kako gledate na sebe i okruženje u novonastaloj situaciji.

Puno je izreka vezanih za teška vremena no mnoge se mogu svesti na pitanje što možemo iz ovoga naučiti i kojeg dobra bi iz svega ovoga moglo izaći? Što bi mogli promijeniti kod sebe i što bi trebali raditi da se te pozitivne promjene vide i osjete u društvu.

S tim pitanjem, KOJEG DOBRA ĆE NAM OVO DONIJETI? pozivamo umjetnike da razmotre svoje misli i osjećaje i pokažu svoja razmišljanja o aktualnoj globalnoj situaciji.

Očekuje se da likovna rješenja budu učinjena u prepoznatljivom stilu dosadašnjeg umjetničkog djelovanja pojedinog autora. S obzirom na frekventnost lokacije i profil posjetitelja, očekuje se da radovi ne sadrže eksplicitan ili neprikladan sadržaj. Očekuju se afirmativna likovna rješenja koja promiču društvenu odgovornost.

AUTORSKI HONORAR:

Odabranom umjetniku isplatit će se autorski honorar u iznosu 10.000,00 kn neto. Honorar isplaćuje HDLU temeljem ugovora o umjetničkom autorskom djelu koji se potpisuje prilikom odabira autora.

OBAVEZE UMJETNIKA I AUTORSKA PRAVA:

Od svakog umjetnika CROZ dobiva:

 • 1 originalno rješenje na A3 formatu za izlaganje u uredskim prostorima CROZ-a i za uvećanje na plakatu dimenzije 12 x 4.80 m
 • sudjelovanje autora na promotivnim aktivnostima vezanim uz predstavljanje rješenja te davanja izjava za medije
 • sljedeća autorska prava za predmetno djelo: pravo reproduciranja, pravo distribucije, pravo priopćavanja djela javnosti, vremenski neograničeno.

TEHNIČKE SPECIFIKACIJE:

Na natječaju se traži skica (neograničeni broj skica po umjetniku)  u proporcijama plakata (12 m visina x 4.80 m širina) što na A4 formatu iznosi 29.7 cm visina i 11,8 cm širina. Temeljem skice, odabire se umjetnik i djelo. Prema potrebi, odabrano djelo se u suradnji s umjetnikom dodatno razrađuje. Potom odabrani umjetnik realizira konačno rješenje na papiru A3 formata u dimenziji 42 cm x 16.8 cm. Konačno rješenje se skenira, uvećava i printa na plakatu dimenzije 12 x 4.80 m te postavlja na pročelje zgrade, dok se originalni rad postavlja u uredskim prostorijama tvrtke CROZ. Troškove skeniranja, printanja i postava snosi CROZ.

NAČIN PRIJAVE:

Prijave se šalju na e-mail vida.hdlu@gmail.com s naznakom CROZ_8

Rok prijave je 25.05.2020. (16.00 h)

Prijava treba sadržavati 
 

 • podatke o umjetniku: ime i prezime, adresu, broj mobitela i web stranicu
 • uz svaku skicu obavezno je priložiti i kratko tekstualno obrazloženje rada (cca 5 rečenica),
 • predložene skice uz navedeni naziv i tehniku (broj skica nije ograničen).

– sve spojiti u jedan PDF dokument max veličine 5 MB

Pravo sudjelovanja imaju isključivo redoviti članovi HDLU-a (Trg žrtava fašizma 16, Zagreb). Status svog članstva i kako ga aktivirati iz mirovanja u redovito, možete provjeriti s Miranom Jurićem (tajnistvo@hdlu.hr) ili Vericom Pavušek (racunovodstvo@hdlu.hr ).

Nepotpune ili zakašnjele prijave neće se razmatrati.

ODABIR UMJETNIKA:

Selektori radova su Josip Zanki kao predstavnik HDLU-a, Darija Jelinčić čiji je rad odabran na prošlom natječaju te predstavnik CROZ-a.

Odabrani umjetnik zaprimit će konačnu odluku o odabiru najkasnije do 1.06.2020.

Postavljanje plakata planirano je 10.06.2020. (podložno izmjeni).

UVJETI SUDJELOVANJA:

 • autor jamči da je predani rad njegovo autorsko djelo;
 • autor s HDLU potpisuje ugovor o umjetničkom autorskom djelu u kojem se uređuje odnos HDLU – CROZ – autor
 • autor je suglasan da CROZ postaje vlasnikom rada i plakata te nositeljem autorskih prava vezanih uz rad (pravo reproduciranja, pravo distribucije, pravo priopćavanja djela javnosti, vremenski neograničeno)
 • autor neće imati daljnja financijska potraživanja prema HDLU i CROZ osim ugovorenog honorara
 • HDLU i CROZ pridržavaju sva prava za korištenje predanih materijala u svrhu promidžbe u svim medijima i promotivnim materijalima
 • sva komunikacija vezana uz natječaj vrši se isključivo između autora i HDLU-a.

KONAČNA ODREDBA:

Podnošenjem prijave, autor je suglasan sa svim uvjetima ovog natječaja.

PITANJA:

Kontakt osoba za sva pitanja je Vida Meićvida.hdlu@gmail.com. Pitanja se zaprimaju isključivo putem e-maila.

O TVRTKI CROZ:

CROZ je IT tvrtka usmjerena uslugama u financijskom i javnom sektoru te drugim većim informatičkim sustavima, koja želi olakšati svojim korisnicima, velikim organizacijama, uvođenje rapidnih tehnologija i kompleksnih IT arhitektura. Danas u CROZ-u radi gotovo 200 zaposlenika. Uz razvoj novih usluga tvrtka se fokusirala i na izvoz i probitak na strana tržišta.