Natječaj „Performing Ilica“

HDLU

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u sklopu projekta Q’ART 2020. i EU projekta CreArt nastavlja projekt „Performing Ilica“ u okviru kojeg su dosad izvedena tri performansa autora Dejana Gotića, Siniše Labrovića i Božidara Katića tijekom rujna te otvara novi natječaj za tri nova performansa koji će se održati 20. prosinca ove godine.

KONCEPT PROJEKTA

Ilica, nekad simbolički put u središte grada Zagreba, ulica koja se proteže 5653 metara od Trga bana Josipa Jelačića do Aleje grada Bologne, svoju je nepovratnu transformaciju započela krajem devedesetih godina prošlog stoljeća. Nekad nezaobilazno mjesto shoppinga, odlaska u banku, bar, restoran, obrt ili ured izmijenjena je u postindustrijskom dobu procesima gentrifikacije i komodifikacije. Od dolaska Mercatonea u Zagreb (1999.) formiraju se trgovački centri (mallovi) kao rezultat procesa stvaranja brandova i nad-nacionalnih korporacija, a poslovni se prostori prilagođavaju tržištu seleći u mjesta manjih najmova, dostupnijih automobilskom prometu. Ilica tako postaje, da parafraziramo Vladimira Dodiga, Trokuta anti-ulica u anti-gradu, mjesto gdje se poznanici/ice više ne susreću i gdje se ne odvija društvena interakcija stanovnika/ica grada. Ulica se izmiče u virtualni prostor susreta, a u stvarnom svijetu ona postaje prazna ljuštura napuštenih i devastiranih prostora koji zjape prazni ili se ispunjavaju istovjetnim bezličnim sadržajem kakve možemo vidjeti od Tokija do Pariza, a Frederic Jameson ih naziva postmodernim pastišem.  Takvo je mjesto moguće transformirati jedino umjetničkim akcijama i reinterpretiranjem formi gradskog života po modelu simulakruma; ako ‘stvarni’ stanovnici/ice ulica izmiču u mall ili outlet centar, ‘stvarna’ ulica mora postati mjesto gdje svakodnevica postaje izvedba u svim formama kreativnog izražavanja.

Jednodnevno događanje Hrvatskog društva likovnih umjetnika Performing Ilica koje se realizira u sklopu projekta Q’ART 2020. i EU projekta CreArt poziva sve suvremene umjetnike i umjetnice da svojim radovima reinterpretiraju ili odgovore na: mogućnost susreta i društvene interakcije na ulici; probleme potresa, cijene najmova i uvjeta rada koji definiraju život stanovnika grada; aspekte boravaka u mallovima ili u otvorenim prostorima; modele transformacija grada umjetničkim djelima.

Umjetnicima i umjetnicama se preporuča da predlože performanse, akcije, happeninge, zvučne instalacije, uprizorenja i intervencije te sve druge vrste suvremenih umjetničkih praksi u formatu koji obavezno uključuje interaktivnost između umjetnika/ica, posjetioca/iteljica programa i ostalih dionika projekta Q’ART 2020. Cilj je događanja  Performing Ilica da umjetnici i umjetnice svojim izvedbama doprinesu ne samo umjetničkoj izvrsnosti čitavog projekta već i da atraktivnošću i interaktivnošću podignu vidljivost događanja i generiraju novu vrst publike unutar projekta.

PRAVO SUDJELOVANJA

Pravo sudjelovanja imaju isključivo redoviti članovi HDLU-a (Trg žrtava fašizma 16, Zagreb) koji žive u Gradu Zagrebu ili koji su rođeni u Gradu Zagrebu ili koji aktivno djeluju na zagrebačkoj umjetničkoj sceni. Status svog članstva možete provjeriti s Miranom Jurićem (tajnistvo@hdlu.hr) ili Vericom Pavušek (racunovodstvo@hdlu.hr).

ODABRANIM UMJETNICIMA OSIGURAT ĆE SE:

 • umjetnički honorar u iznosu 3.700,00 HRK neto
 • promocija i predstavljanje umjetnika i rada
 • fotografije djela u svrhu promocije
 • do najviše 1.000 HRK bruto popratnih troškova ili materijala

NAČIN PRIJAVE:

Prijave se vrše, slanjem PDF dokumenta na e-mail vida.hdlu@gmail.com s naznakom „Performing Ilica“. Rok prijave je 4. studeni 2020.

Sadržaj PDF dokumenta, max veličine 10 MB,:

 • životopis na hrvatskom jeziku
 • detaljan opis predloženog programa, referirajući se na predloženi koncept uz naznaku trajanja, prijedloga lokacije u okviru područja djelovanja projekta, tehničke specifikacije
 • detaljna specifikacija dodatnih troškova
 • vizualni materijali ili dodatna dokumentacija predloženog projekta ako je primjenjivo

NAPOMENE

1. Moguće lokacije su:

 • Ilica od Frankopanske ulice (od parkirališta na Ilici broj 45) do Primorske (ulica će biti zatvorena za promet),
 • pristupne ceste oko Britanca koje su zatvorene za promet.

2. Vrijeme održavanja performansa je 20.12.2020 od 08:00 do 15:00 sati.

3. S obzirom na moguće lokacije važna je mogućnost tehničke izvedbe prijavljenih projekata te je potrebno svjesno prilagoditi intervencije postojećim situacijama i prostoru u kojem će se održati jer se radi o živom prostoru zajednice u kojem se odvija svakodnevni život. Za predložene aktivnosti tražit će se dozvola Grada Zagreba; ukoliko se dozvola ne ishodi, HDLU nije obvezan realizirati aktivnost niti ima financijsku obvezu prema odabranom umjetniku.

4. Prijavljen projekt mora biti vidljiv, atraktivan i zamijećen obzirom na veliku fluktuaciju posjetitelja i bogat program manifestacije.

4. Umjetnik se obvezuje samostalno organizirati i osigurati sve potrebno za izvedbu njegovog performansa.

5. HDLU nije obvezan realizirati projekt u slučaju otkazivanja manifestacije zbog pandemije virusa COVID-19.

OKVIRNI PLAN REALIZACIJE:

 • prijava umjetnika/-ce na natječaj: od 7. listopada do 4. studenog 2020.;
 • selektori odabiru tri projekta temeljem prijedloga i životopisa umjetnika/-ica: do 12. studenog 2020.;
 • detaljni dogovori s organizatorima tijekom studenog i prosinca 2020.;
 • izvedba projekata 20. prosinca 2020.

SELEKTORI:

Josip Zanki dopredsjednik HDLU-a, Marijana Stanić vizualna umjetnica te članica umjetničkog savjeta HDLU-a i Vanja Babić vizualni umjetnik.

Podnošenjem prijave umjetnik prihvaća UVJETE SUDJELOVANJA:

 • sve gore navedene uvjete sudjelovanja
 • ustupa pravo trajnog priopćavanja autorskog djela javnosti
 • ustupa pravo reproduciranja autorskog djela za potrebe promocije i dokumentacije
 • prihvaća sudjelovanje u promotivnim aktivnostima vezanim uz promociju autorskog djela i samog umjetnika (intervjui, izjave, fotografiranje, predstavljanje i sl.)
 • prihvaća sugestije selektora o specifikacijama rada i lokaciji izvedbe
 • Kontakt osoba za sva pitanja je Vida Meićvida.hdlu@gmail.com. Pitanja se zaprimaju isključivo putem e-maila s naznakom „Performing Ilica“.

O Projektu Ilica: Q’ART 2020

Projekta Ilica: Q’ART je projekt društvene i socijalne inovacije, pokrenut prije 20 godina, a se bavi transformacijom napuštenih javnih prostora u središtu Zagreba, odnosno u njegovoj glavnoj ulici Ilici. Autori projekta su Aleksandar Battista Ilić i Ivana Nikolić Popović. Cilj je dugoročno promijeniti urbano iskustvo kroz participativno društveno djelovanje mladih, umjetnika, udruga, sveučilišne zajednice, obrta i građana u lokalnoj zajednici. Glavna je tema i umjetnički koncept projekta „ODRŽIVA BUDUĆNOST“ i sve umjetničke, socijalne i društvene taktike za odgovorno promišljanje budućnosti, pravednosti, slobode, kvalitete i dostojanstvenosti života, poštujući zajednicu i prirodu, kroz umjetničku percepciju, očuvanje ljudskosti i pravednosti prema svima.

O projektu CreArt:

CreArt 2.0. je europska mreža gradova te privatnih i javnih institucija. Projekt je započeo 2012. godine s ciljem reagiranja na potrebe europskih kulturnih institucija što obuhvaća povećanje gospodarskog, socijalnog i kulturnog utjecaja vizualnih umjetnosti pružanjem bolje podrške umjetnicima, menadžerima u kulturi, industriji i široj javnosti. Nositelj CreArt projekta za Hrvatsku je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, a pored HDLU-a projekt okuplja mrežu partnera iz Genove i Leccea (IT), Clermont-Ferranda i Rouena (FR), Katowica i Lublina (PL), Skopja (MK), Liverpoola (UK), Kaunasa (LT) i Aveira (PT) koju koordinira Gradski ured za kulturu grada Valladolida (ES). Petogodišnji projekt CreArt 2.0. provodit će se od 2017. do 2021. godine.