21. Kvirinovi poetski susreti

Matica Hrvatska ogranak Sisak

Na Susretima je sudjelovalo više od stotinjak hrvatskih pjesnika, a Sisak je zahvaljujući njima postao grad pjesnika i poezije, a Kvirinovi poetski susreti jedna od najznačajnijih pjesničkih manifestacija u Hrvatskoj.

Susreti su dobili ime po svetom Kvirinu, sedmom sisačkom biskupu u vrijeme cara Dioklecijana i progona kršćana. Sveti Kvirin zaštitnik je grada Sisak i Sisačke biskupije. Prvi su Susreti održani 1996. godine

Na njima se dodjeljuju dvije nagrade: Plaketa sv. Kvirina, rad akademskog kipara Zlatka Brkića, za ukupan doprinos hrvatskom pjesništvu i nagrada za najbolju knjigu poezije objavljenu između dva Susreta, autorima do 35. godina starosti.

Ovogodišnji program 21. Kvirinovih poetskih susreta započinje u petak, 9. lipnja u Matici hrvatskoj Sisak dodjelom nagrada laureatima i razgovorom o njihovu pjesništvu.

Ovogodišnji laureati su Miroslav Mićanović koji je dobio nagradu za ukupan doprinos hrvatskom pjesništvu za kojega će u obrazloženju nagrade Krešimir Bagić zapisati: „ Poetski glas Miroslava Mićanovića do danas je ostao rafiniran i kompleksan, jednako otvoren izazovima zvuka i smisla, vjeran ideji komunikacije s prisutnim i odsutnim, drugim i drukčijim. Komunicirati s njim znači aktivno sudjelovati u čudu poezije, prepuštati se neizvjesnim vrtlozima jezika i svijesti, vazda tragati za vlastitim identitetom. „ i Goran Gatalica za knjigu poezije Kozmolom o kojoj Darija Žilić kaže: „Pjesme u prozi sastavljene su od niza genitivnih metafora u kojima se spaja naizgled nespojivo: kozmičko s emotivnim, odnosno prenose se ljudska osjećanja i stanja na kretanje planeta, na čitav Kozmos. Pjesnikov izričaj je maniristički: nalazimo mnoštvo slika, epiteta, a sve to zbog intencije da se djelo učini izražajno i značenjski složenim.“

Program se nastavlja i u subotu, 10. lipnja promocijom novoga dvobroja Riječi, časopisa za književnost, kulturu i znanost kojeg će predstaviti urednici Đurđica Vuković, Andrija Tunjiće i Siniša Matasović. Navečer je poetsko glazbena večer u Siscia Jazz Clubu na kojoj će nastupiti Miroslav Mićanović, Goran Gatalica, Delimir Rešicki, Branko Čegec, Krešimir Bagić, Borben Vladović, Tin Lemac, Darija Žilić, Predrag Vrabec, Livija Reškovac, Sanja Baković, Marko Gregur, Marija Dejanović, Mima Juračak, Vesna Rogulja Mart, Žarko Jovanovski i Siniša Matasović.

U Matici će biti postavljena izložba stripa ”Mrakci” akademskog slikara-grafičara Žarka Jovanovskog , a sudionici ću u nedjelju zapaliti svijeće i položiti cvijeće na grobu Tee Benčić Rimay i Josipa Severa.

 

 

izvornik: mrežne stranice MHS