Izložba “U gostima kod Hegedušića: Marija Koruga”

Galerija Krsto Hegedušić

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe iz ciklusa U gostima kod Hegedušića:

​Otvorenje izložbe će se održati u galeriji Krsto Hegedušić (Šetalište J. J. Strossmayera 1, Petrinja) u petak, 19. svibnja 2017., s početkom u 19,00 sati.​

U gostima kod Hegedušića: Marija Koruga
”Ljepota nija dovoljna/beauty is not enough”

Galerija Krsto Hegedušić Vas poziva na otvorenje druge izložbe iz ciklusa ”U gostima kod Hegedušića”. Ovaj put predstavljamo radove mlade hrvatske umjetnice Marije Koruge čija veza s Hegedušićem počiva na dva interpretativna i značenjska momenta: činjenici da je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Zlatka Kauzlarića Atača koji je bio suradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića u periodu 1968. do 1973. godine, kao i idejnoj koncepciji izložbe pod nazivom ”Ljepota nije dovoljna”. Pojam ljepote u svoj svojoj kompleksnosti unutar suvremenih umjetničkih praksi višesruko je povezivan i uz Hegedušićev rad, osobito u domeni estetsko-etičkoga, a upravo je to važan segment za razumijevanje radova kojima se Marija Koruga predstavlja u galeriji Krsto Hegedušić:

”Objedinjujući naslov ciklusa, „Ljepota nije dovoljna“, implicira teror estetike koji je ponajprije usmjeren na percepciju i vrednovanje ženskoga spola. Ali, uistinu razmatranje spomenutoga ženskoga principa ostvaruje se na razini samih djela, njihove estetike i forme koja na sugestivan način ukazuje na iskustvo spomenuto u ludički sročenim nazivima. Logika pars pro toto ostvaruje se na formalnom sloju, ali možda još više na relaciji odnosa između pojedinih djela, i u samom njihovom funkcioniranju unutar cjeline ciklusa.”

Barbara Vujanović, iz teksta predgovara kataloga izložbe ”Marija Koruga – Ljepota nije dovoljna”

Dođite u galeriju Krsto Hegedušić, u petak, 19. svibnja 2017. godine, s početkom u 19 sati i upoznajte umjetnički svijet Marije Koruge.