Translacije – Izložba Sare Salamon i Hrvoja Spudića

Galerija Karas

utorak, 15.11.2022. u Galeriji Karas (Ulica kralja Zvonimira 58) u 16h otvara se izložba Sare Salamon i Hrvoja Spudića pod naslovom Translacije

U predgovoru izložbe navedeno je kako: “Ulazak svjetla u zamračeni prostor pretvara ga u cameru obscuru gdje rasap svjetlosnih zraka  simbolički predočuje situaciju izmještenosti i bivanja između, ni ovdje ni ondje. Instalacija Sare Salamon i Hrvoja Spudića zamišlja strukturalne promjene koje se dogode u procesu bijega kao stanja prilagodbe. Tako odmak od mjesta koje zapuštamo rezultira dominirajućom imaginacijom onoga što bismo mogli zateći na nekom novom mjestu. U kapsuli zamišljanja namjesto realnih slika postavljamo priželjkivane, često obrnute projekcije koje sjedinjuju postojeći svijet s njegovim još neostvarenim potencijalima. Instalacija sugerira utočište u kojem obrnute slike postaju način opstanka čineći stanje bijega podnošljivim.”  

PREDGOVOR 


Biografija

Hrvoje Spudić (1987., Zagreb) diplomirao je 2015. na Arhitektonskom fakultetu, gdje danas radi kao asistent na Kabinetu za crtanje i plastično oblikovanje. Kroz svoj rad istražuje tehnike i tehnologije tiska, fotografije, filma i fenomene svjetla i zvuka. Član je eksperimentalnog laboratorija Klubvizija gdje razvija eksperimente sa slikom i zvukom na 16-mm filmu. Izlaže na samostalnim i grupnim izložbama od kojih se ističu one u Galeriji Miroslav Kraljević u Zagrebu (“Experiment in reproduction of sound”, “Rotoprojektor”) u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka (“translacije 1” sa Sarom Salamon), galeriji 3m3 u Beogradu (“1m2 svjetla”), na festivalu Sound Art Inkubator (“Analiza svjetla”, “tihi objekti” sa Sarom Salamon) i na festivalima EMAF u Beču (“1m2 of light”) i Avant u Karlstadu, Švedska (“Rotoprojektor 2”). Godine 2020. osvaja “Nagradu za mladog umjetnika 55. zagrebačkog salona” za vizualni identitet 30. muzičkog bijenala Zagreb (u grupi sa Svenom Sorićem, Sarom Salamon i Tinom Dožićem). Nagradu Salona mladih “Vladimir Dodig Trokut, Iva Vraneković – umjetnici umjetniku” dobiva 2020. godine za rad “tihi objekti”, u tandemu sa Sarom Salamon.

Sara Salamon (1991., Rijeka) diplomirala je na smjeru Medijskih umjetnosti i praksi na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Djeluje u poljima različitih umjetničkih praksi, kao vizualna umjetnica, snimateljica i montažerka.  U radu najčešće pokušava iznevjeriti medij, inspirirana kolektivnim divljinama i stvarnošću koja izmiče. Od 2013. do 2022. izlagala je na više skupnih i samostalnih izložbi u Rijeci, Sisku, Zagrebu, Ljubljani, Grazu i Berlinu. Sunagrađena je za umjetničke radove na 55. Zagrebačkom salonu i 35. Salonu mladih u Zagrebu. Sudjelovala je na rezidencijalnom programu MuseumsQuartier Wien u 2022. te kratkom boravku u Bergen Centre for Electronic Art u sklopu Future DiverCities 2019. Članica je neformalnih kolektiva M28 i Platforma za eksperiment. Od 2015. godine vodi različite edukativne programe iz područja multimedijalnih i filmskih umjetnosti, a od 2022. radi kao vanjska suradnica na APU u Rijeci. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i strukovne udruge ULUPUH.

Izložba će biti otvorena uz pridržavanje svih mjera i preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite, a možete ju pogledati u periodu od 15. do 27.11.2022.

Otvorenje izložbe bit će održano u utorak 15.11.2022. u 16h – 21h.


Platforma Karas Art Hub osmišljena je u svrhu razvijanja različitih pristupa prikazivanja, doživljaja i obrade umjetničkih djela prikazanih javnosti u zagrebačkoj Galeriji Karas, koja se publici predstavlja digitalnim sadržajima na web platformi galerije, uključujući 360° snimke postava i video minijature.