Izložba Birte Bosse “Mind is Mouse”

Dom HDLU

Otvorenje izložbe Birte Bosse “MIND IS MOUSE” u Galeriji PM, Dom HDLU, 5.10. u 19.00 h,  (Trg žrtava fašizma 16, Zagreb). Izložba će trajati od 5. -9.10.2016.

O umjetnici

Birte Bosse rođena je 1984. godine u Hannoveru u Njemačkoj. 2006. godine završila je Srednju tehničku školu za produkt dizajn i umjetnost u Bremenu. 2012. diplomirala je likovnu umjetnost na Umjetničkom sveučilištu / HBK Braunschweig u Njemačkoj, gdje je studirala s Friedemannom von Stockhausenom, Thomasom Rentmeisterom i Bogomirom Eckerom. 2013. upisala je magisterij kod Bogomira Eckera. Izlagala je na nekoliko samostalnih izložbi (2016. Salon/ Happening / Intervention s performingencounters.de, Haus am Lützowplatz, Berlin, 2015. „Von den Gefahren und Träumen durchlässiger Systeme“, Salon s performingencounters.de, Kreuzberg Pavillon, Berlin) i brojnim grupnim izložbama (2016. – “A Toast To A Ghost”, RAE, Berlin, 2014.  – “Masterplan”, BLOCKBUSTER EXHIBITIONS, Berlin „Friendship is beautiful“, Salon s performingencounters.de, Berlin). Autorica je javne skulpture “MORULA” Skulpture @Medical Centre Erftstadt, u suradnji s Projekt-Art GmbH / Bonn.

Birte živi i radi u Berlinu u Njemačkoj.

Mind is Mouse

Crna tinta crta liniju u praznom prostoru, svjesnost je slijedi.
Spoj dviju linija opisuje tijelo. Konture tijela definiraju prostor.
Na izložbi “Mind is Mouse“ umjetnice Birte Bosse nacrtana linija postaje alat za promatranje i tumačenje nepoznatog.
Stvarnost se propituje čudnim oblicima koji se pojavljuju kao začudni likovi u apstraktnim crnim predmetima i na velikim zidnim crtežima. Organski izgled ovih oblika u suprotnosti je s oštrim obrisima linija u prostoru u instalaciji s tamnim željeznim šipkama koje se međusobno ukrštavaju i podupiru.

Fotografija prikazuje kaktus s opušcima na bodljama. Umjetnica je ovu skulpturalnu intervenciju napravila tijekom boravka u južnoj Italiji 2010 godine. Različiti smjerovi bodlji suptilno upućuju na instalaciju sa željeznim šipkama te na svojstva crteža.

Video snimka vesla, koje se lagano ljulja na valovima, sadrži sve aspekte crteža, skulpture i fotografije kroz meditativni način promatranja.

Veze i odnosi žele biti pronađeni i propitivani u okviru različitih medija zastupljenih na izložbi.

Birte Bosse

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba