Haiku na Stihovnici Siska

Matica hrvatska ogranak Sisak

Stihovnica Siska održat će se u subotu, 17. studenog, s početkom u 19 sati na dobro poznatoj adresi: Matica hrvatska Sisak, Rimska 9. Tema ove tribine bit će kratke književne forme, s posebnim naglaskom na haiku poeziju. Kao glavni gosti večeri nastupit će višestruko nagrađivani haiku pjesnici iz Ivanić-Grada, pokretači i promotori velikog broja haiku događanja u Hrvatskoj: Đurđa Vukelić Rožić, Stjepan Rožić i Dubravko Korbus. Gotovo je nemoguće pobrojati sve njihove domaće i međunarodne nagrade i priznanja, kao ni sva izdanja koja su objavili tijekom svoga plodonosnog stvaralaštva. Pozivamo sve ljubitelje ove vrste poezije u Sisku (kojih je svakim danom sve više) i poklonike haikua iz ostalih gradova, da nam se pridruže i obogate ovu večer, bilo čitanjem svojih vlastitih haiku uradaka, uključivanjem u raspravu o haiku umjetnosti ili samo kao dio publike.

Izdvajamo iz životopisa naših gostiju:

Đurđa Vukelić Rožić (Vidrenjak, 1956.), živi i djeluje u Ivanić-Gradu. Po profesiji je ekonomistica. Objavljuje prozu i poeziju na hrvatskom standardnom, kajkavskom i engleskom jeziku. Ukupno je izdala 25 naslova. Osnivačica je i glavna urednica časopisa za haiku IRIS i IRISInternational (web časopis). Organizirala i koordinirala niz domaćih i međunarodnih natječaja za haiku, senrju i tanke. Članica je nekoliko domaćih i stranih književnih i haiku društava, za svoj rad primila je pedesetak nagrada i priznanja u zemlji i izvan nje.

 

Stjepan Rožić (Ivanić-Grad, 1946.), živi i djeluje u Ivanić-Gradu. Po profesiji je električar. Haiku piše od 1996.g., a za svoj rad primio je niz nagrada u zemlji i svijetu. Sudjeluje u radu svih haiku susreta u Hrvatskoj. Jedan je od osnivača Udruge „Tri rijeke“ HPOI, Ivanić-Grad i njen predsjednik te selektor na natječajima. Među osnivačima i organizatorima susreta haiku pjesnika u Kloštar Ivaniću (2003.-2011.) i od 2014.g. u Ivanić-Gradu. Nagradu „Graševina“ Željka Funde dobiva 2010.g. Nositelj je prijelaznog „Ludbreškog stupa haiku pjesnika“ za 2011. godinu, a po izboru Krzystofa Kokota uvršten među europske najkreativnije haiku pjesnike 2011.-2013. godine. Sudionik je međunarodnih susreta haiku pjesnika u Pečuhu (Madžarska, 2010.), u Krakowu (Poljska, 2015.) i Priroda u oku, Podgorica (Crna Gora, 2017.) Haiku piše na standardu i kajkavskom jeziku. Od djetinjstva se amaterski bavi glazbom. Svojim poznavanjem glazbala i glazbe doprinosi radu nekoliko kulturno umjetničkih društava. Dobitnik je Medalje zasluga za narod, (ex-Yugoslavia), 1985. Odlukom Predsjenika Republike odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, 2011.g.

 

Dubravko Korbus (Ivanić-Grad, 1964.), živi i djeluje u Ivanić-Gradu. Po profesiji je energetičar. Piše prozu i poeziju a intenzivno i s mnogo uspjeha bavi se pisanjem kratkih japanskih pjesničkih formi. Za svoje haiku i senrju primio je niz zapaženih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu. Selektor na natječajima za haiku, senrju i tanku, urednik je Zbornika susreta hrvatskih haiđina u Ivanić-Gradu, autor niza osvrta i eseja s područja kratkih japanskih pjesničkih formi. Član uredništva časopisa IRIS i jedan od osnivača Udruge „Tri rijeke“HPOI, Ivanić-Grad. Glavni i odgovorni urednik Antologije hrvatke tanke (u pripremi za tisak). Zaposlenik je INE d.d., Zagreb, sudionik Domovinskog rata i otac četvero djece.

Siniša Matasović,
moderator Stihovnice