Preporuka za čitanje: Ana-Marija Borić: “Doba Vodenjaka”

Sanja Bužimkić

Ana-Marija Borić sisačka je pjesnikinja. Pjesme su joj tiskane u „Riječima“ Matice hrvatske Sisak i Sisačkome Novome tjedniku, sudionica je  Stihovnice i Zalogaja poezije. „Doba Vodenjaka“ njezina je prva i zasad jedina objavljena zbirka pjesama.

Nježno, precizno i nemilosrdno, autorica „Doba Vodenjaka“ skida sloj po sloj duše, slično kao “skidanje slojeva” o kojima je pisala Silvya Plath: otkrivajući srž svoju, ali i našu, čitatelja, i tako nas naizgled pažljivo a bez uzmaka i milosti tjera da si priznamo ono što nikome ne priznajemo i ne otkrivamo: nas same, naše uzajamne odnose i svijet u kojemu živimo.

Ova knjiga kao da je prevedena na sebi svojstven jezik, posebni jezik u kojemu riječi znače uvijek nešto drugo, novo i dublje od onoga kako su napisane: prevodimo ih u svojoj nutrini, gdje nalazimo izraze za koje nismo ni znali da postoje. Knjiga je to koja će se svidjeti ljudima tankoćutnima, umjetnicima, pjesnicima, „svemiru duša“ koje se nalaze u istosti drugačijega pogleda na svijet od uobičajenoga.

Donoseći metafiziku novih svjetova, svijet iza svijeta, potrebu za promišljanjem i zaranjanjem u svoju nutrinu, izrazitu senzitivnost povezanu s empatijom prema svemu što je drugačije, krhko i lomljivo u ovome svijetu koji je sve samo ne takav, ova zbirka pjesama pokazuje da nas još ima, takvih lomljivih i, gotovo je besramno reći u sadašnje vrijeme, osjećajnih. Jer, što osjećaji znače u univerzumima egoističnim i naoko hrabrim, koji se nažalost svaki dan otkrivaju pred našim očima, u našoj suvremenosti.

Ovo je pak zbirka koja otvara vrata nade, i – ako je pročitate i utonete u njezin posebni svijet – pokazat će vam da je nada još živa, da je suosjećanje i srastanje s ljepšim i boljim, onim čovječnim u nama, još moguće. Zbirka isto tako ukazuje na prirodu žene,  moćne u svojoj tihoj snazi.

Kako se ne bismo razlomili poput zrcala koje nosi godine nesreće, čitajmo pjesme. Bila bi prava šteta propustiti upoznati poeziju Ane-Marije Borić, zato je moja topla preporuka za čitanje upravo „Doba Vodenjaka“ koje već naslovom ukazuje na neko novo doba koje možemo prihvatiti i kao doba promjena, doba u kojemu nakon lošega dolazi dobro. 

Kao ilustraciju, donosim  naslovnu pjesmu istoimene zbirke:

DOBA VODENJAKA

Jezikom ptica
izreći ćemo sve
što ljudi ne razumiju.
Laž je samo nečije viđenje istine
i potrebni su nebrojeni uskličnici
za vrijeme koje bi se zvalo našim.

Nema tog straha koji bi opravdao
nešto što se zove ništa,
nema te hrabrosti za potkrijepiti
samoću.

Kada se žuriš
vrijeme se ubrzava,
kada se smiriš
otkucaji se uravnoteže.

Možda će
Doba Vodenjaka
pomiriti suprotnosti,
uskladiti aritmije srca
i trajati dovoljno dugo
za novo stvaranje
ljubavi
i svijeta.


Knjiga je objavljena uz potporu Sisačko-moslavačke županije, dio je  bogate književne palete ostvaraja u izdanju Sisačke udruge za promicanje alternativne i urbane kulture. Urednik i autor predgovora je Siniša Matasović, naslovnicu je oslikala Dubravka Lazić, dizajn i oblikovanje potpisuje Tihomir Kosić, izašla je u prosincu 2020.

©Sanja Bužimkić, 2022.