Đuro Vidmarović na Stihovnici Siska

Stihovnica Siska

Iduća Stihovnica Siska na rasporedu je u subotu, 9. studenoga 2019., s početkom u 19 sati u prostoru Matice hrvatske (Rimska 9). Glavni gost večeri je Đuro Vidmarović, aktualni predsjednik Društva hrvatskih književnika, književni kritičar, pjesnik, prevoditelj, povjesnik i diplomat. Povod njegovu gostovanju najnovija je knjiga pjesama koju je priredio ”Mene su ljepote ostavile” autora Josipa Gujaša – Đuretina (1936. – 1976.), mađarskog Hrvata čije je pjesništvo i ostavštinu proučavao više od 30 godina.. Knjiga je u utorak 5. studenoga promovirana u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu. Osim prof. Vidmarovića, o knjizi će u ime nakladnika (Acumen, Zagreb), govoriti Miljenko Brezak i Božica Brkan.

O priređivaču:

 Đuro Vidmarović, književni kritičar, pjesnik, prevoditelj, povjesnik i diplomat, rođen je 1. travnja 1947. u Piljenicama, općina Lipovljani, Sisačko-moslavačka županija. U Kutini završava osnovnu školu i gimnaziju, a studij povijesti i filozofije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na Fakultetu za sociologiju i novinarstvo Univerziteta u Ljubljani stječe magistarsku podobnost.

Književnim radom bavi se od 1972. godine, te proučavanjem povijesti i književne baštine hrvatskih narodnih manjina u susjednim zemljama. O tome je objavio više stotina prikaza, članaka i studija u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Mađarskoj, Austriji i Izraelu. Prevodi s ukrajinskog, ruskog i slovenskog jezika. Stihovi su mu uvršteni u više antologija.

Od 1970. do 1990. radio je kao srednjoškolski profesor. Godine 1990. izabran za zastupnika u Sabor Republike Hrvatske. Na toj dužnosti ostaje dva mandata. Od 1995-1999. bio je izvanredni i opunomoćeni veleposlanik RH u Ukrajini.

Godine 1995. Predsjednik Republike dodjeljuje mu Red kneza Branimira i orden Domovinske zahvalnosti.

Član je Društva hrvatskih književnika (predsjednik od 2017.), Hrvatskoga kulturnoga društva (predsjednik 2005. – 2018.) i Hrvatsko-ukrajinskoga društva (predsjednik od 2018., član Hrvatskog diplomatskog kluba i Glavnog odbora Matice hrvatske (4 mandata) te član Društva za ukrajinsku kulturu.

Od 1985. godine do danas autor je i koautor više od deset knjiga.

O autoru:

Josip Gujaš – Đuretin, mađ. Jozsef Gulyas, rođen je 1936. u Gornjim Martincima u Podravini, da bi ga kasnije životni put odveo do Budimpešte, gdje je radio kao profesor u gimnaziji. Gujaš je bio po prirodi osjetljiv, samosvojan, slojevit kao osoba i slaboga zdravlja. Nije se za života uspio afirmirati u građanskom smislu – osigurati egzistenciju, položaj ni odgovarajuće radno mjesto svojim kvalitetama. Kao pjesnik je krenuo svojim putem, a to je značilo napustiti socrealističke okvire i pogledati u oči životu oko sebe i onom u sebi. Relevantni književni kritičari i teoretičari ocjenjuju ga najboljim pjesnikom među Hrvatima u Mađarskoj uopće. Nažalost, za života je objavljen samo u časopisima i antologijama. Posthumno su objavljene dvije njegove zbirke pjesama, Povratak u Podravinu i Iverje/Forgacsok. Prerano je preminuo s nepunih 40 godina 1976.