Damir Karakaš gost programa Booking Balkan u Kulturnom centru Grad

Booking Balkan

U četvrtak, 27. aprila od 19h u Kulturnom centru Grad, u okviru programa Booking Balkan, videćemo književni dvougao Zvonka Karanovića i Damira Karakaša. U okviru ovog programa dvojica pisaca govoriće o sebi, o pisanju i svom odnosu prema književnosti, o važnosti čitanja, i iskustvu sa prevodima, a jedan od glavnih povoda gostovanja hrvatskog pisca Damira Karakaša je i izlazak njegovog novog romana “Potop”.

Najnoviji Karakašev roman objavljen je u izdanju izdavačke kuće “OceanMore” iz Zagreba, kao nastavak njegove ličke trilogije koju čine prethodne knjige “Sjećanje šume” i “Proslava”. Tematizuje iskustvo romantične ljubavi glavnog lika, mladića koji je u raskoraku između sveta iz kojeg potiče i sveta kome stremi, a pored ove teme Karanović i Karakaš osvrnuće se na Damirov život u Parizu, kao i na dane nakon povratka iz Pariza i procese književne afirmacije. Biće reči i o adaptacijama Karakaševih dela u pozorišne predstave i film. Na kraju razgovora, Damir Karakaš prezentovaće crtanje portreta i preneti deo iskustva iz Pariza.

Damir Karakaš rođen je 1967. u selu Plašćica kod Brinja u Lici. Nekoliko godina radio je u Zagrebu i Splitu kao novinar, od 2001. živi u Bordeauxu u Francuskoj, a od 2002. do 2007. u Parizu gde se izdržava sviranjem harmonike. U Parizu na Novoj Sorboni studira i francuski jezik, izvodi performanse te izlaže konceptualne radove. Objavio je knjigu putopisa “Bosanci su dobri ljudi”, zbirke priča “Kino Lika”, “Eskimi” i “Pukovnik Beethoven”, romane “Kombetari”, “Kako sam ušao u Europu”, “Sjajno mjesto za nesreću”, “Blue Moon”, “Sjećanje šume”, “Proslava” i “Okretište”. Dobitnik je domaćih i stranih književnih nagrada (tportal, Fric, Kočićevo pero, Premio Itas, Meša Selimović…). Knjige su mu prevođene na desetak jezika. Živi u Zagrebu.

Zvonko Karanović rođen je 1959. godine u Nišu. Radio je kao novinar, urednik, voditelj na radiju, DJ, organizator koncerata,a t godina bio je vlasnik CD-shopa. Do sada je objavio sedam zbirki pesama: Blitzkrieg (samizdat, 1990.); Srebrni Surfer (SKC, Niš, 1991.); Mama melanholija (Prosveta, Beograd, 1996.); Extravaganza (Gradina, Niš, 1997.); Tamna magistrala (Narodna knjiga, Beograd, 2001.); Neonski psi – izabrane pesme (Home Books, Beograd, 2001.); Svlačenje (Povelja, Kraljevo, 2004.) i dva romana: Više od nule (Zograf, Niš, 2004., 2005.; Laguna, Beograd, 2006.); Četiri zida i grad (Laguna, Beograd, 2006). Pjesme su mu prevedene na engleski, grčki, mađarski, bugarski, makedonski, slovenski, slovački, češki, poljski i ukrajinski jezik. Zastupljen je u antologiji New European Poets (SAD, Minnesota, 2008.). Glavni je urednik izdavačke kuće PPM Enklava. Živi u Beogradu.

Booking Balkan baviće se predstavljanjem autora i autorki Balkana i njihovim povezivanjem u međusobnoj interakciji i popularizaciji regionalne književnosti i prevodilaštva. Naredni programi planirani su za 18. maj kada u Kulturnom centru Grad gostuju Marko Tomaš i Milena Marković, i za  1. jun kada ćemo videti Mašu Seničić i Rumenu Bužarovsku. Programi će biti realizovani tokom aprila, maja i juna i podržani su od strane Evropske mreže za književnost i  TRADUKI (Berlin). Cena ulaznice je 250 rsd.

Autori fotografija:
foto Damir Karakaš – Tom Čuveljak
foto Zvonko Karanović – Ivan Mijatović