Branimir Norac: koncertni projekt “Otvoriti krletku”

MM Centar

Otvoriti krletku koncertni je je projekt klarinetista, multiinstrumentalista i kompozitora Branimira Norca koji će se održati 19. i 20. ožujka u MM centru ( Studentski centar u Zagrebu, Savska 25). Cijena ulaznice je 25 kuna, možete ih kupiti na blagajni Teatra &TD i na ulaznice.hr. Koncerti počinju u 20:00.

Branimir Norac u svom radu isprepliće utjecaje različitih glazbenih stilova pa se tako u njegovoj glazbi mogu čuti utjecaji minimalizma, elektroničke, ambijentalne, folklorne ali i pop glazbe.

Naziv koncerta nadovezuje se na kompoziciju Krletka za proljeće, koju je umjetnik napisao prije tri godine uglazbljujući svoje dnevničke zapise. Radilo se o procesu prebacivanja latiničnog pisma u brajevo, a zatim uglazbljivanja točkica brajeva pisma kako bi se od jezičnog značenja dobilo glazbeno. Na taj način Branimir je pokušao sačuvati doživljaj jednog osobnog perioda, konzervirati ga u kapsulu umjetnosti. Krletka je propitivala umjetnost kao zapis unutrašnjeg vremena, emocionalnog odraza unutar nekog perioda i mogućnost komuniciranja unutrašnjeg stanja s drugima. Svaki stavak te kompozicije bio je jedan datum dnevnika, a svaki datum dobio je svoj akord.

Branimir će otvoriti koncerte u MM-u upravo stavcima koji su zapisani na te dane prije tri godine te će teme Krletke iskoristiti kao polazišnu točku putovanja građenog od prethodno zapisanih kompozicija za klavir i klarinet isprepletenih s novom, improviziranom glazbom.

Otvoriti krletku značilo bi otvoriti se novom, dopustiti gledati stvari novim očima, otisnuti se u avanturu, pohrliti u novo proljeće raširenih krila.