Društveno angažirane izvedbene prakse

Književni petak

Pozivamo Vas na tribinu Književnog petka u petak, 12. ožujka, koja će se održati u čitaonici na 1. katu Gradske knjižnice, Starčevićev trg 6, s početkom u 20 sati.

Društveno angažirane izvedbene prakse

Društveno angažirana izvedba uglavnom se percipira kao vrsta izvedbe koja problematizira važne društvene teme i/ili političke pojave nastojeći senzibilizirati javnost i izazvati društvenu reakciju. Dominantno shvaćanje angažirane izvedbe podrazumijeva klasično strukturirane dramske predstave realizirane u okviru kazališnih institucija, uz sudjelovanje profesionalaca i profesionalki.

No onkraj i izvan kazališnih institucija u Hrvatskoj se već desetljećima razvijaju drugačije vrste nešto manje vidljivih angažiranih praksi, koje teatrologija naziva primijenjenim kazalištem, kao i u javnosti još manje prisutne prakse inkluzije u suvremenom plesu. Riječ je o pristupima u kojima skupine koje su pogođene nekom društvenom nepravdom ili su iz nekih drugih razloga ranjive zauzimaju aktivnu ulogu u stvaralaštvu, dok se izvedba i kazalište koriste kao metode za ostvarivanje konkretnih društvenih ciljeva. Institucionalno angažirano kazalište, primijenjeno kazalište i angažirane plesne prakse spaja nastojanje da izazovu društvene promjene te tendencija da djeluju u političkom polju, bilo da artikuliraju politički relevantne probleme ili interveniraju u područja u kojima su institucije zakazale.

Koji su potencijali, a koja ograničenja ovih pristupa? Može li se izvedbom postići inkluzija marginaliziranih skupina? Koji su izazovi estetske naravi pred kojim se angažirano kazalište i ples nalaze? To su neka od pitanja o kojima će razgovarati kazališni redatelj Mario Kovač, povjesničarka umjetnosti i trenerica Kazališta potlačenih Josipa Lulić te plesna umjetnica i kritičarka Iva Nerina Sibila. (L. P.)

Urednik i voditelj: Lujo Parežanin

Tribina je nastala u suradnji portala Kulturpunkt.hr Književnog petka.  

Prijave za dolazak u knjižnicu OVDJE do 11. ožujka ili do popunjenja mjesta.

Događaj će se istovremeno emitirati na Facebooku Književnog petka, dok će se snimka na YouTube kanalu Knjižnica grada Zagreba postaviti naknadno. Događaj se organizira u skladu s epidemiološkim preporukama.