Otvoreno 56. Goranovo proljeće

SKUD Ivan Goran Kovačić

U Sceni F22 u Zagrebu otvoreno 56. Goranovo proljeće: „Poezija je kondenzirana sloboda“

U prepunoj Sceni F22 Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu otvoreno je 56. Goranovo proljeće. Ova najstarija domaća pjesnička manifestacija otvorena je ulomkom iz poeme „Jama“ Ivana Gorana Kovačića, koju je čitao glumac Vilim Matula, a u ime Odbora program su predstavili  Ana Brnardić Oproiu, Goran Čolakhodžić i Marko Pogačar.

Pogačar je, predstavljajući autorice i autorice, naglasio da je poezija kondenzirana sloboda, a za slobodu se treba boriti, što je pokazao i Ivan Goran Kovačić.

Na glazbeno-pjesničkim izvedbama nastupalo je 39 pjesnikinja i pjesnika uz pratnju grupe Šumski. Naglasak ovogodišnjeg Goranovog proljeća je na frankofonoj poeziji pa su na otvorenju čitali Jean-Pascal Dubost, Florence Pazzottu i Lou Raoul iz Francuske, Baptiste Gaillard iz Švicarske te Laurence Vielle iz Belgije.

Program se nastavlja u Lukovdolu gdje se 21. ožujka, na prvi dan proljeća, svjetski dan poezije i rođendan Ivana Gorana Kovačića u 12 sati dodjeljuju pjesničke nagrade ovogodišnjim laureatima Martini Vidaić i Denisu Ćosiću. Nakon svečanosti u Lukovdolu pjesnička karavana putuje u Rijeku, gdje se od 20 sati u klubu Palach nastavlja glazbeno-pjesnički program.

U petak, 22. ožujka u 12 sati u Book caffeu Dnevni boravak u Rijeci predstavit će se pjesnici europske pjesničke platforme Versopolis, nakon čega autori nastupaju u pulskom klubu Kotač.

Program 55. Goranovog proljeća završava povratkom u Zagreb i zatvaranjem ovog međunarodnog festivala u subotu, 23. ožujka u 20 sati u MM centru.

Ulaz na sve programe je slobodan.