22. Kvirinovi poetski susreti

Matica Hrvatska ogranak Sisak

Sisak je s pravom postao gradom pjesništva i pjesnika, jer već dvadeset dvije godina Ogranak Matice hrvatske Sisak organizira pjesničku manifestaciju Kvirinove poetske susrete na kojima sudjeluju ugledni hrvatski pjesnici i pisci.

Od ideje koja je začeta 1991. godine, kada su u Sisak dolazili mnogi hrvatski pjesnici,pisci i drugi umjetnici,samoorganizirani u Satniju hrvatskih umjetnika koja se suprotstavila agresiji na Hrvatsku JNA i paravojnim srpskim postrojbama pa do 1996. godine kada su održani prvi Kvirinovi poetski susreti do danas možemo kazati da su Susreti postali najznačajnija pjesnička manifestacija u Hrvatskoj.

Teško je nabrojati sve koji su u tom periodu pohodili Sisak, lakše bi bilo nabrojati pjesnike i pisce koji nisu sudjelovali. Više od stotinjak sudionika pjesničkim ugledom promicali su Sisak i stvorili od njega – grad pjesništva i pjesnika.

Susreti nose ime po zaštitniku Grada Siska, biskupu i mučeniku sv. Kvirinu, sedmom sisačkom biskupu u vrijeme cara Dioklecijana i progona kršćana. On je iz Siska bio prognan i u Mađarskoj osuđen na smrt bacanjem u rijeku s mosta i s mlinskim kamenom oko vrata. Postao je mučenikom i proglašen je svetim. On nije samo patron Siska već i novoosnovane Sisačke biskupije. Sveti Kvirin svjedočio je vjeru, koje se nije odrekao ni u času smrti – pjesnici svjedoče istinu i ne odriču je se unatoč nerazumijevanje mnogih.

 


 

PROGRAM

petak /1.lipnja

 • 20 h / Matica hrvatska Sisak
  Svečano otvaranje Kvirinovih poetskih susreta, dodjela nagrada i razgovor o poeziji laureata:
  Branko Meleš
  Monika Herceg
 • 21,30 h / Siscia jazz club
  Pjesničko glazbena večer

subota/2.lipnja

 • 11 h / Matica hrvatska Sisak
  Promocija Riječi
  Samo poezija / Stihovnica Siska Kvirinovim poetskim susretima
 • 19 h / Matica hrvatska Sisak
  Siniša Matasović: Tvoj novi dečko, promocija knjige poezije

nedjelja/3.lipnja

 • 10 h /Obilazak grada
  Posjet grobu Josipa Severa i Tee Rimay Benčić

 

 

izvornik: mrežne stranice Matice Hrvatske Sisak