18. Festival europske kratke priče: HOMO NARRANS

Manifestacija FEKP

FEKP se održava kao dio projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020., u Zagrebu i Rijeci, od 2. do 7. lipnja.

Na osamnaestome izdanju FEKP-a, temom HOMO NARRANS istražit ćemo temeljnu ljudsku potrebu za pričanjem. Uživamo li svi jednaka prava i mogućnosti da ispričamo svoju priču? Jesmo li kao pojedinci i društvo spremni čuti priče drugih? Kao pripovijedajuće biće, čovjek oduvijek manevrira morem priča, a razumijevanje te vještine i duboko ljudske potrebe, kao i pomicanje granica onoga što smo spremni čuti i razumjeti, predstavlja mjeru našeg razumijevanja nove Europe i svijeta u kojem živimo.

Programska je posebnost i težnja ovog festivala dovesti u Hrvatsku najznačajnija imena suvremene europske književne scene te osmisliti manifestaciju koja bi se živošću i neposrednošću, ali i ozbiljnošću i atraktivnošću pretvorila u jedan od središnjih književnih događaja u Hrvatskoj, u čemu – sudeći po broju posjetitelja te reakcijama domaćih i inozemnih medija te gostiju – uspijevamo.

U dosadašnjih sedamnaest izdanja FEKP-a ugostili smo više od tri stotine gostiju iz tridesetak zemalja svijeta, među njima i dobitnike najuglednijih svjetskih nagrada poput Pulitzerove, nagrade Man Booker, Independent, Strega, Dublin IMPAC, Frank O’Connor ili američke National Book Award. Počasni gosti bili su nam Irska, Vels, Nizozemska, Škotska, Brazil i Katalonija, pozornice su odzvanjale „velikim“ i „malim“ jezicima (islandski, baskijski, latvijski, malteški, velški…), a u projektu blizancu festivala, ediciji Antologije europske kratke priče, objavljeno je 18 vrijednih knjiga, zemljovida onoga što je prezent, a vjerojatno i futur književnosti našega kontinenta.

Festival europske kratke priče manifestacija je koji se uz pomoć Ministarstva kulture RH, Ureda za kulturu grada Zagreba te kulturnih instituta i veleposlanstava zemalja koji djeluju u Hrvatskoj (British Council, Goethe Institut, Talijanski kulturni institut, Francuski institut za kulturu, Austrijski kulturni forum…; veleposlanstva Španjolske, Nizozemske, Mađarske, Švedske, Izraela…) održava već osamnaest godina, u organizaciji Hrvatskog društva pisaca (HDP).

Izvornik: Facebook