Otvorene prijave za artOmat

HDLU

Poziv za prijavu na natječaj za sudjelovanje na 8. artOmat-u, koji će se održat od 17. do 23. prosinca 2018. godine u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu.

O ARTOMAT-U:

artOmat je koncipiran 2010. godine kao platforma koja spaja, afirmira i prezentira suvremenu umjetničku i dizajnersku praksu u okviru sajamskog, edukativnog i izložbenog programa. Od samih početaka karakterizira ga jedinstven spoj spomenutih segmenata, koji na svojstven način, svaki zasebno, posjetiteljima otvaraju različita iskustva u području umjetnosti i dizajna.Na sajamskom programu artOmat-a predstavljaju se kreativci koji djeluju unutar različitih polja vizualnih i primijenjenih umjetnosti, dizajna te umjetničkog obrta, a koji na suvremen i zanimljiv način stvaraju originalne radove te proizvode. Na jednom mjestu prezentirana je suvremena umjetnička i dizajnerska produkcija s ciljem poticanja njezinog razvoja, održavanja i promocije u kontekstu nezahvalne masovne proizvodnje i nasuprot konvencionalne tržišne ponude. Izložbeni program artOmat-a potiče participativne umjetničke projekte koje aktivno uključuju i angažiraju posjetitelje, dok kreativne radionice i javna predavanja potiču kreativno iskustvo, prenošenje znanja i vještina.Pristigle prijave na natječaj za sudjelovanje na sajmu prolaze stručnu selekciju koja osigurava kvalitetu i ravnopravnu zastupljenost gore spomenutih područja. U sklopu sajamskog programa predstavljaju se nekonvencionalni, kvalitetno osmišljeni i realizirani, unikatni i originalni kao i lokalno specifične radovi te proizvodi nastale u malim serijama.

OPĆE ODREDNICE NATJEČAJA

  • Natječaj je otvoren za sve zainteresirane likovne i primijenjene umjetnike, dizajnere, manufakture, hobiste i druge aktere neovisno o njihovom profesionalnom statusu;
  • Prijavljuju se fizičke ili pravne osobe iz Hrvatske i inozemstva koji na artOmat-u posluju sukladno zakonima RH;
  • Prijaviti se može jedna ili više osoba (maksimalno tri);
  • Prednost imaju proizvodi koji nastaju u ograničenim količinama i korespondiraju sa sajamskim načelima artOmat-a;
  • Poželjne su prijave radova i proizvoda koji do sada nisu predstavljeni javnosti;
  • U procesu selekcije, a ovisno o kategoriji, stručni žiri razmatra nekoliko od spomenuti kategorija: formalni, sadržajni i stilski aspekte radova te proizvoda; koncepcija; primjena i uporaba likovnih, dizajnerskih, obrtničkih, i/ili tradicijskih tehnika; razina produkcije; vizualna komunikacija; funkcionalnost i primjenjivost;  cjelina i kohezija radova te proizvoda; inventivnost; rijetkost radova te proizvoda; analogija sa suvremenim trendovima (npr. održivost, ponovna upotreba, upcycling…)

Napomena! Kod grupnih prijava, uz pojedinačno vrednovanje pristiglih radova, dodatno se razmatra grupna kohezija i kvaliteta prijava. Stručni žiri kod grupnih prijava može dati prijedlog spajanja jedne grupe autora ili razdvajanja grupe autora, a organizator je taj koji dodatno razmatra prijedlog žirija. Isto pravilo može se primijeniti pri razmatranju više prijavljenih proizvoda jednog autora.

UVJETI SUDJELOVANJA

Izabrani autori/izlagači ugovorom se obvezuju na sudjelovanje tijekom cijelog vremena trajanja artOmat-a. Autori/ izlagači potpisuju Ugovor o suradnji i Kodeks ponašanja kojima se obavezuju poštivati protokol, radno vrijeme, prostorne odrednice, dodijeljenu poziciju, poslovanje sukladno pravima RH i slično. Poziciju za izlaganje u prostorijama Doma HDLU-a autori ne biraju samostalno, već im je dodjeljuju organizatori.

PROCES SELEKCIJE

Sve prijavljene radove i proizvode razmatra stručni žiri. Imena članova žirija 8. artOmat-a bit će naknadno objavljena na službenim stranicama i društvenim mrežama. Po završetku rada žirija, svi prijavljeni autori/izlagači bit će putem e-maila obaviješteni o rezultatima.

KOTIZACIJA I PROSTORNE ODREDNICE

Sajamski program artOmat-a održava se u kružnom prostoru galerije Prsten i galerije PM, Dom hrvatskih likovnih umjetnika, Trg žrtava fašizma 16, Zagreb. TLOCRT

Izlagačima se dodjeljuje prostor minimalne veličine od  9m2 s jednim zidom za izlaganje u kojem je moguće izlagati pojedinačno ili grupno (maksimalno tri autora). Prostor koji se dodjeljuje autorima/izlagačima je prazan (bez namještaja i opreme za izlaganje) te im je dostupna električna energija. Prostor za izlaganje autori/izlagači uređuju sami isključivo u terminu kojeg odredi organizator te sami osiguravaju opremu za izlaganje te potrebne djelatnike. Načine i metode poslovanja autori/izlagači obavljaju samostalno u skladu sa zakonskim odredbama Republike Hrvatske, a o kojima se samostalno informiraju. Izvan radnog vremena galerije predmete i radove moguće je ostaviti izložbenom prostoru, koji je pod sigurnosnom zaštitom te koja se zaključava. U prostoru nema slobodnog pristupa Internetu (Wi-Fi), a ako dođe do promjene svi izabrani autori/izlagači o tome će biti obaviješteni na vrijeme. – ovisno o prvoj rečenici.

Participacija za sudjelovanje iznosi 1.200,00 kuna (uključen PDV 25%) te predstavlja način sufinanciranja troškova realizacije artOmata.

POGODNOST ZA ČLANOVE HDLU-A

Pored mogućnosti prijave uz participaciju, redoviti članovi HDLU-a mogu se prijaviti za izlaganje na HDLU-ovom prezentacijskom prostoru bez plaćanja participacije. Kvota izlagača na HDLU-ovom prezentacijskom prostoru ograničena je na 15 umjetnika, zbog čega sve prijave HDLU članova prolaze žiriranje. HDLU određuje izlagačke pozicije unutar prezentacijskog prostora, dok umjetnici zajedno definiraju izložbeni postav.

POSTUPAK PRIJAVE

  1. Ispuniti i poslati prijavnicu zaključno s 11. studenim  2018.
    Online prijavnica nalazi se OVDJE – PRIJAVNICA ZA 8. ARTOMAT
  2. Uz prijavnicu potrebno je poslati 10 do 15 fotografija radova i proizvoda u rezoluciji za web ili poveznicu na fotografije (primjerice, preko Dropbox sustava ili drugih online platformi) na E-mail adresu: artomat.hdlu@gmail.com s naznakom: ”ZA NATJEČAJ – 8. artOmat IME I PREZIME prijavitelja“. Napomena: sve fotografije trebaju biti imenovane IME I PREZIME prijavitelja ili branda.

Nepotpune ili zakašnjele prijave neće se razmatrati.

ROKOVI

Natječaj je otvoren od 18. listopada do  11. studenog 2018. (23:59)

Obavijest o rezultatima poslat će se svim prijaviteljima putem e-maila s kojeg je pristigla prijava najkasnije 18. studenog 2018.

Ugovor s HDLU se treba potpisati najkasnije 7. prosinca 2018. kada je i rok za uplatu participacije.

Važni datumi:

Trajanje natječaja: do 11. studenog 2018.

Rezultati natječaja: 18. studenog 2018.

Potpisivanje ugovora: najkasnije do 7. prosinca 2018.

Trajanje 8. artOmat-a: od 17. do 23.12.2018.

Spremanje prostora: 16. i 17. 12. 2018.

Raspremanje prostora: 23.12.2018. nakon radnog vremena

Radno vrijeme 2018:

Otvorenje: 17. prosinca 2018., 19h – 22h

Dani u tjednu: od utorka, 18. do petka, 21. prosinca 2018., 14h – 20h

Subota, 22. prosinca 2012., 11h – 23h

Nedjelja, 23. prosinca 2012., 11h-18h

VIŠE PITANJA I KONTAKT: 

Pitanja se zaprimaju isključivo putem e-maila. Za sva dodatna pitanja obratite se na E-mailom na: artomat.hdlu@gmail.com.