Predstavljanje knjige poezije Simetrija tišine Đurđice Lasić Vuković

Matica hrvatska Sisak poziva na predstavljanje knjige poezije Đurđice Vuković “Simetrija tišine” koja će se održati, u petak, 24.svibnja 2019. s početkom u 19 sati, Matica hrvatska Sisak, Rimska 9.

Knjigu će predstaviti:
Darija Žilić, urednica
dr. sc. Tomislav Škrbić

“Temeljena potka „Simetrije tišine“ je spoznaja o nesigurnosti, o nepostojanju odgovora na pitanja koja smo tijekom života postavljali, svijest o nametnutim opsjenama i lažima, o pročišćenoj memoriji, ali i svijest o slobodi, neposlušnosti, o prostoru samoće u kojem se može osjetiti radost života…Unatoč rekapitulaciji i sjeti, lirska junakinja govori o novim ljubavnicima, novoj budućnosti koja se naslućuje. U pjesmi „Nedjelja na crti“ pjesnikinja ispisuje snažnu posvetu nekonformizmu, posvetu ranjenima i opljačkanima. Na kraju, Đurđica Vuković napisala je snažnu poetsku knjigu, u kojoj je, kao što je spomenuto, dala pjesme na ogled svima, progovorila je o mraku i svjetlu, o ženskoj duši i o surovom svijetu. I time pokazala kako je ponovo hrabro iskoračila, ovaj put na pjesničku crtu.”

Darija Žilić

Đurđica (Lasić) Vuković rođena je u Sisku. Diplomirala je na Filozofskom fakultet u Zagrebu. Kulturna djelatnica koja se bavila lutkarstvom, kazališnom režijom, organiziranjem značajnih kulturnih manifestacija: Kvirinovi poetski susreti, Dani glazbe Miroslava Miletića, Stihovnica Siska, Salon mladih, Maslačak, međunarodni kazališni festival dječjih kazališta i drugo. Osnovala je Kazalište lutkarsko “Dlaka” i NAR, novu apologiju radosti. Za režiju predstava je nagrađivana.

Urednica časopisa Riječi i nekoliko stotina knjiga iz različitih područja umjetnosti, objavila je: 155. obljetnica praizvedba drame Juran i Sofija (1994.); Ribica Mala ili zašto ribe ne govore (bajka za odrasle,1997.); Priča o brkatom somu (priča za djecu, 2004.); Društvo Hrvatska žena Sisak (povjesnica,2003.); suautorica knjiga Sisak moj grad (slikovnica,1987.); Slike rata (monografija, 1992. i 1999.); Martinska Posavina: Posavska Atlantida, (monografija,1996.); A.Tonković – Đ.Vuković: Sto trideseta godišnjica osnivanja Hrvatskog pjevačkog saveza,(povjesnica, 2005.) i drugo.