Za kraj godine – prosinačke pjesme

Tomislav Marijan Bilosnić

Četrdeset Bilosnićevih prosinačkih pjesama i jedna zaboravljena

Iz tiska je izišla treća ovogodišnja zbirka pjesama jednog od najplodnijih hrvatskih književnika Tomislava Marijana Bilosnića. Zbirka je naslovljena po mjesecu u kojemu se obznanjuje njezina pojava – Četrdeset prosinačkih i jedna zaboravljena. Pjesme tiskane u ovoj zbirci prethodno su objavljene u Zadarskoj smotri br. 4 / 2023., u izdanju Matice hrvatske u Zadru.

Zbirku pjesma Četrdeset prosinačkih i jedna zaboravljena možemo doživjeti kao razasute lirske perle što čine ogrlicu jednoga života. Svaka od njih jedna je refleksija, misao što ogoljuje pjesnika i njegova čitatelja. Izrazito slikovite, pjesme što refleksivno tematiziraju pejzaž i njegove mijene, odraz su pjesnikovih životnih promjena i traženja. Prožete simbolikom – osobito onom vezanom uz mediteranski kulturni prostor – otvorene slikovitosti, a odmjerene u iskazu koji teži eliptičnosti, ovo su pjesme koje otvaraju prostor čitanju poezije kao meditacije. To je poezija koja čovjeka uzemljuje držeći ga u čvrstoj vezi s prirodom, ali istodobno i poezija koja mu pogled upućuje prema zvijezdama, u astralne prostore tajni. Pitanje je stoga može li ijedna pjesma biti zaboravljena, ne čeka li već upisana u jednu od zvijezda da je pjesnik perom iscrtava u svojoj bilježnici kada dođe vrijeme zrenja, vrijeme ljubavi?

Zbirka je popraćena kritičkim iskazima dr. Davora Šalata, Siniše Vukovića i albanskog kritičara Nuria Plaku. Objavljena je u izdanju zadarske izdavačke tvrtke 3000 godina Za dar. Kao urednik potpisuje se Dejan Golem, dok je zbirku likovno uredio, kao i gotovo sva svoja izdanja, sam autor Tomislav Marijan Bilosnić, dok je grafička obrada Marije Marfat.

D. G.