Otvoren je 2. Croatia film festival u Tokiju!

Croatia film festival

Hrvatska i Japan ove godine brojnim aktivnostima obilježavaju 30. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa. Tim se povodom, u organizaciji Japan Croatia Society, održava Japan Croatia Film Festival koji svoju publiku, kroz različite filmske priče i sudbine, upoznaje s kulturom, poviješću, tradicijom i umjetnošću obiju zemalja. Festival je prepoznat kao iznimno kulturno događanje te je dobio nominalnu potporu Japanskog veleposlanstva u Hrvatskoj kao i Hrvatskog veleposlanstva u Japanu. Svi festivalski filmovi bit će prikazani po prvi put u toj zemlji s ciljem zbližavanja i produbljivanja prijateljskih odnosa Hrvatske i Japana – ističe Edouard Tripković-Katayama, predsjednik Japan Croatia Society.

Japan Croatia film festival sastoji se od dva dijela: 1. japanskog filmskog festivala u Zagrebu i 2. hrvatskog filmskog festivala u Tokiju. Dok je prvo izdanje Hrvatskog filmskog festivala održano u prosincu 2021. u Tokiju, ovogodišnje festivalsko izdanje započelo je polovicom studenog u Zagrebu pod nazivom 1. japanski filmski festival i hrvatskoj je publici predstavio šest recentnih filmova japanske kinematografije.

Drugi dio ovogodišnjeg festivalskog izdanja Japan Croatia Film Festivala održava se ovih dana, od 15. – 17. prosinca u Tokiju. Na programu 2. hrvatskog filmskog festivala japanska će publika svakog festivalskog dana imati prilike pogledati šest hrvatskih filmskih ostvarenja. Komedija “Nekaj sladkega” (2023.) režisera Tina Vodopiveca, priča priču o duhovitoj zamjeni identiteta, nastaloj uslijed organizacijskog kaosa ebent organizatorice Kaje, čija karijera visi o koncu baš kada svjetski poznati guru propusti let za njezinu vrlo važnu konferenciju, zbog čega Kaja pronalazi dvojnika i nagovara ga da zauzme mjesto gurua. Niz šokantnih i neobičnih situacija izazvanih zabunom donosi širok spektar ekscentričnih likova i za naše krajeve karakterističan humor koji zasigurno će zasigurno nasmijati i publiku u dalekom Japanu.

Triler “F20” (2018.), režisera Arsena Antona Ostojića, upoznaje nas s mladom djevojkom Martinom, koja ljeti radi kao dostavljačica u očevoj pizzeriji te mladićem Filipom, koji neprestano igra videoigre i naručuje pizze. Martina ga nagovara da njezinu ocu ukradu novac i pobjegnu na Zrće, no njihova nevina ljetna avantura ubrzo se pretvara u krvavu noćnu moru.

Eksperimentalni igrani film “Polako nikuda” (2023.) prikazuje glavne likove Olega i Martu primjenom postupka varijante (repeticije) – isti događaj ispričan je dva puta za redom, samo što je drugi put promijenjen. Oleg je student vizualnih umjetnosti, ovisan o drogama, a Marta je knjižničarka, ovisna o mnogočemu. Njihovi su portreti napravljeni kao ogledala, a njihove avanture prikazane su epizodama vucaranja po kvartu, seksa, obećavanja, pijančevanja i smrti.

Sveznajući Isus Krist, prefrigana kuma Anka i brbljava svinja Beba likovi su romantične komedije “Nosila je rubac črleni” ( 2022.) koje uz puno pjesme upoznajemo u pitomom Hrvatskom zagorju ratnih devedesetih. Od oružja prisutni su tek lovačka puška i plastični pištolj. Sitnim vezom slatko-gorkih zapleta dominiraju drama prve svinjske ljubavi u trenutku zračne uzbune te kvar frizerske haube na pola frizure. Svadba, proštenje, prpošni napjevi, dezerteri, Majka Božja, sir, vrhnje i happy end – sve je spojeno u režiji Gorana Dukića.

Dokumentarni film “Vatreno srebro” (2018.) donosi nezaobilaznu sportsku priču o maloj Hrvatskoj koja na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, pobjedom protiv Nigerije, a zatim pobjedom protiv Argentine na čelu s Lionelom Messijem, izrasta u veliku nogometnu silu. To je bio početak jedne velike sportske priče koju je reprezentacija Hrvatske zaključila srebrom u finalu protiv Francuske.

Ovogodišnje festivalsko izdanje zaključit će Elis Lovrić, kantautorica i glumica rodom iz Rapca, koja svoje autorske skladbe pjeva na labinskoj čakavici čime je ovaj izniman govor približila slušateljima diljem Hrvatske i inozemstva. Publici 2. hrvatskog filmskog festivala u Japanu izvest će pjesme “Ku bi more” i “Kanat od mora” na japanskom uz Utako Toyama, kantautoricu i dobitnicu nagrade Hiroshima Prize za skladbu “Hiroshima Peace song”. Također, izvest će i autorsku skladbu “Film pod zvijezdama” koja je ujedno i službena himna Pula film festivala.

Tijekom 2. hrvatskog filmskog festivala održava se promotivna kampanja darivanja dresa s potpisom hrvatskog nogometnog reprezentativca, kapetana hrvatske nogometne reprezentacije Luke Modrića, koji će slučajnim odabirom dobiti jedan od kupaca festivalske ulaznice. Dobitnik/dobitnica će biti određeni u siječnju 2024.