Večer LezBijske poezije u Booksi

Booksa i ZbeLe Na Tron

Booksa, 12. travnja od 19:00 do 21:00 ZbeLe Na Tron

Započelo je proljeće, a s njim i razne (ne)pogodnosti koje utječu na kreativnost i poetsko stvaralaštvo. Sunce polagano razodijeva grad, veterinarske ambulante nude popuste za sterilizaciju mačaka, a lezBijke se zaljubljuju te svoje ljubavna snatranja pretaču u stihove.

Tim je povodom Zbeletron odlučio održati večer LezBijske poezije i okupiti nekolicinu lezBijskih pjesničkih glasova koji će nam kroz svoje stihove pokazati o čemu bi pisala moderna Sapfo.

Na večeri lezBijske poezije nastupit će Sanja Sagasta, Aida Bagić, Ljuba Lozančić i Nora Verde, koja će ujedno moderirati večer, te će zajedničkim snagama komentirati neka od važnih pitanja lezbijskog pjesničkog stvaralaštva.

Također, ovo je večer na koju pozivamo sve lezBijke koje se izražavaju kroz stihove da iste podijele s nama.

Sanja Sagasta svoju prvu zbirku poezije ‘Igre ljubavi i ponosa’ objavila je još 1998., čime je službeno postala prva lezbijska pjesnikinja u Hrvatskoj. U međuvremenu je 2005. objavila zbirku ‘Sapfino ogledalo’, a posljednja zbirka ‘Spirale’ izdana je 2012. godine. Neke od njenih pjesama ušle su u antologiju ‘Rušenje orfičkog hrama: antologija novije hrvatske poezije’ (2006.).

Aida Bagić svoju poeziju je objavljivala u Modroj lasti, Quorumu, ProFemini, Zarezu, Poeziji, časpisima RE i Riječi, Knjigomatu, Večernjem listu, 3. programu Hrvatskog radija te na raznim internetskim portalima. Autorica je zbirke pjesama ‘Ako se zovem Sylvia’, (2007.), ‘Tijela su laka meta’ (2014.)te kratkih proza ‘Znam li ja gdje živim’ (2012.). Pjesme su joj uvrštene u antologiju suvremene europske lezbijske poezije ‘Brezbesedji sledim’ (Ljubljana, 2015.). Pojedine pjesme su joj prevedene na njemački, engleski, poljski i slovenski, a nekoliko ih je uvršteno u Antologiju jutra poezije (Zagreb, 2010.).

Ljuba Lozančić poeziju je objavljivala po kulturnim novinama ‘Vijencu’ i ‘Zarezu’ te na internetu. Prvu zbirku poezije ‘A što je s ljudima’ izdala je 2005. godine, a druga, ‘Slavlje na pučini’, uslijedila je samo dvije godine kasnije. Pjesnički rukopis Ljube Lozančić proglašen je najboljim na natječaju “Na vrh jezika”, za 2005./06. godinu, koji organiziraju novine za kulturu Matice hrvatske Vijenac u suradnji s nakladničkim kućama.

Nora Verde poeziju je objavljivala uglavnom 90-ih i 2000-tih u časopisima, revijama i na internetu. Debitantsku knjigu poezije ‘Sezona bjegova’ objavila je 1994. godine, javlja se i u pjesničkom zborniku ‘Oblaci’ (1998.), a novije pjesme uvrštene su joj u nedavno objavljenu antologiju ‘Brezbesedji sledim’ (Ljubljana, 2015.) Autorica je romana ‘Posudi mi smajl’ (2010.) i ‘Do isteka zaliha’ (2013.) te zbrike proza ‘O ljubavi, batinama i revoluciji’ (2016.).

 

izvornik: Facebook