Umjetničko djelo Lava Paripovića na plakatu pročelja zgrade tvrtke CROZ

HDLU

Umjetničko djelo „METAMORFOZA“ umjetnika Lava Paripovića postavljeno je 18. lipnja 2020. na plakatu dimenzija 12 x 4,80 m na pročelju zgrade tvrtke CROZ u Zagrebu, kod križanja Slavonske avenije i Avenije Marina Držića gdje će biti izložen šest mjeseci i vidljiv tisućama ljudi.

Tvrtka CROZ, nastojeći društveno odgovorno postupati kroz inkluziju umjetnika u svoje poslovno okružje, odlučila se na suradnju s HDLU jer želi javni prostor i prostor rada svojih djelatnika oplemeniti umjetničkim djelima umjesto uobičajenim reklamnim vizualnim rješenjima.

Nakon otvorenog natječaja na temu Kojeg dobra će nam ovo donijeti za članove HDLU-a, stručni tim u sastavu: dopredsjednik HDLU-a Josip Zanki, predsjednik Uprave tvrtke CROZ Vjekoslav Jadrešić i umjetnica Darija Jelinčić čiji je rad odabran na prošlom natječaju, odabrali su rad „Metamorfoza“ umjetnika Lava Paripovića.

Rad “METAMORFOZA“ Lava Paripovića prikazuje pogled kroz vibrantni distorzirani foto kolaž koji koncentrično šalje energetsku misao prema suštini, prirodi. Spoj nostalgične slike, vintage šuma/estetike s konceptom pozitivne budućnosti.

Aura koja isijava slojeve grada i prirode u druge dimenzije. Recentnom pojavom novih elemenata naše stvarnosti mijenja se značenje svakodnevice. Konstrukcijom misli otvaramo mogućnosti transformiranja pozitivnog djelovanja

“Misao je kao ptica prostranstva, ona doista može raširiti krila u krletci riječi, ali ne i poletjeti.”

(H.Dž.)

O autoru

Lav Paripović je perspektivan umjetnik mlađe generacije koji iza sebe ima brojne uspjehe. Rođen je 1989. godine u Zagrebu. Po završetku Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna 2009. godine, upisao je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirao je slikarstvo 2015. godine s pohvalom Cum Laude u klasi Zoltana Novaka. Dobitnik je nagrade HDLU-a za najboljeg mladog umjetnika 2016. te pohvale na 3. bijenalu slikarstva. Radio je kao slikar scenografije u HNK Zagreb i boravio je na rezidenciji u Belgiji i Leipzigu.

Do sada je održao sedam samostalnih izložba “Malo dalje od centra” u Galeriji Filakovac, 2018., “No comment” Dijoklecijanovi podrumi, Split, 2018., “Totalka” galerija SC, 2018., „Zvjerinjak iz predgrađa“ u galeriji Schira 2016., „U uličnom dekoru“ u galeriji Siva, AKC Medika 2016., „Pčele i plohe“ u Galeriji VN 2015. te u galeriji Zlati Ajngel u Varaždinu. Sudjelovao je i na nizu grupnih izložaba od kojih valja istaknuti T-HT 2019. u MSU, 51. zagrebački salon „Izazovi humanizmu“ u HDLU 2016., 3. bijenale slikarstva u HDLU 2015., „Anomalije grada“ u Galeriji Zvonimir 2015., 17. izložbu minijatura u Kulturnom centru Novi Sad 2014., izdanja skupne izložbe minijatura u Novim Dvorima u Zaprešiću 2011.-2016., „Venientes“ u Galeriji PM, HDLU 2014., „Pasionska baština“ u Galeriji Kristofor Stanković 2014., „4. Student International Art Biennal SIAB“ u Skopju 2013., 2. bijenale slikarstva u HDLU 2013., „Sketch book“ u Galeriji SC i Galeriji Zlati Ajngel u Varaždin 2012. te „Venientes 3“ u KD Lisinskom 2012.