Izložba Jovane Popić u Galeriji Bačva

HDLU

ilustracija: HDLU

Jovana Popić: ŠTO ŽELIŠ ZABORAVITI?
25.1. – 5.2.2017. Galerija Bačva

Otvorenje izložbe održat će se u srijedu, 25.1.2017. u 19.00 sati

U periodu 25.01. – 05.02.2017. u Galeriji Bačva u Domu hrvatskih likovnih umjetnika (Meštrovićev paviljon) održat će se izložba umjetnice s berlinskom adresom Jovane Popić pod nazivom Što želiš zaboraviti? Izložbu će otvoriti dr.sc Hrvoje Klasić, docent odsjeka za povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Umjetnički projekt održat će se povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta (27.01.2017.), a autorica će ga premijerno predstaviti u Galeriji Bačva HDLU-a, nakon čega će se ova monumentalna audio-vizualna instalacija izložiti na renomiranom umjetničkom sajmu Art Basel 2017. u okviru Sennheiserove Future Audio Artist nagrade.

Što želiš zaboraviti? bavi se pitanjem memorije. Koristi umjetnost kao tehniku pamćenja u istraživanju “posrednih prostora” između pamćenja i zaborava, na individualnoj i kolektivnoj razini, unutar vremenskih dimenzija prošlosti i budućnosti.

Instalacija se sastoji od pet uvećanih interpretacija ljudskog kralješka, koje označavaju gigantsko ljudsko tijelo kao simbol najizravnijeg nositelja identiteta. Jedinstveno, individualno i subjektivno tijelo susreće se s kolektivnim “tijelom” zajednice na razmeđu vizualne i akustične dimenzije ovog rada: svaki kralježak nosi nevidljivi zvučnik, koji prenosi osobna svjedočanstva žrtava (ili potomaka žrtava) Holokausta, porijeklom iz tri glavna grada bivše Jugoslavije. Zvučna instalacija asocijativno uključuje promatrača u dijalog te ga/ju potiče na refleksije o specifičnom sadržaju pamćenja, kao dio složenijeg estetskog iskustva.

Oslanjajući se na djela Assman i Foucaulta, ovaj projekt razmatra proces zaborava kao dio snažne društvene i političke strategije prilikom formiranja individualne i kolektivne memorije. Jedna je to od ključnih tema u kontekstu povijesnih narativa o Drugom svjetskom ratu i ratovima 1990-ih.

Jovana Popić rođena je 1977. godine u Zadru. Multimedijalna likovna umjetnica svoje je obrazovanje započela na akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu, nastavila ga u klasiprof. Rebecce Horn na akademiji likovnih umjetnosti u Berlinu, gdje je za svoj magistarski rad dobila nagradu Meisterschülerpreis des Präsidenten. Druge nagrade uključuju Sennheiser Future Audio Artist Program, Codice Mia 2016, Ulrich und Burga Knispel Preis, stipendije Karl Hofer Gesellschaft i Friedrich -Naumann- Stiftung, stipendiju Kraljevine Norveške i razne umjetničke rezidencije. Izlagala je u Njemačkoj, SAD, Švicarskoj, Italiji, Grčkoj, Japanu, Mađarskoj, Poljskoj, Rusiji, Srbiji i Hrvatskoj. Jovana Popić živi i radi u Berlinu.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.

Radno vrijeme izložbe:

srijeda – petak: 11 – 19 h
subota i nedjelja 10 – 18 h
ponedjeljkom, utorkom i blagdanom zatvoreno

 

Izvornik: mrežna stranica HDLU