Stipan Tadić: U gostima kod Hegedušića

Galerija Krsto Hegedušić

Galerija Krsto Hegedušić u četvrtak, 6. 4. 2017., u 19,00 sati predstavlja novi ciklus izložbi pod nazivom ”U gostima kod Hegedušića”.

Prvi umjetnik – gost nije slučajno Stipan Tadić. Ovaj izložbeni konceptumjetnika u gostima upućuje na anticipaciju i prezentaciju suvremene umjetnosti u okrilju galerije Krsto Hegedušić kao logičan nastavak postulata koje je svojevremeno imala slavna Majstorska radionica Krste Hegedušića te koja je oblikovala značajan broj različitih umjetničkih identiteta čiji opusi danas čine modernu i suvremenu hrvatsku umjetnost, a čiji odjeci se i u ovom momentu mogu prepoznati u radovima mnogih umjetnika. Svojim novim ciklusom pod nazivom Motivi iz okolice/Dijalog s Hegedušićem, Stipan Tadić predstavlja najnoviji ciklus radova koji je, u jednom svom segmentu, nastao kroz suvremenu interpretaciju Hegedušićevog ciklusa crteža Podravski motivinastalih u periodu 1931-1933. godine.

Demistifikacija umjetnosti, kretanje unutar kompleksnog polja realističnog slikarstva u 21. stoljeću, bilježenje osobnog, svakodnevnog, neposrednog kao i ustrajan i kontinuiran rad neka su od obilježja Tadićevog opusa. Tadićeve kompozicije, opservacije, kao i stvaranje vlastitih paralelnih svjetova, koji postoje u sadašnjosti Krste Hegedušića kao i u sadašnjosti Stipana Tadića, stvaraju nadrealnu vremensku podudarnost, sinkronicitete koji potvrđuju našu univerzalnu ljudsku sudbinu.

Izložbu Motivi iz okolice/Dijalog s Hegedušićem moći ćete pogledati u galeriji Krsto Hegedušić u periodu 6. – 30. travnja 2017. godine.

Stipan Tadić  je rođen 1986. godine u Zagrebu. Godine 2011. završava diplomski studij slikarstva u klasi profesora Kauzlarića-Atača na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Istaknuti je vizualni umjetnik koji djeluje kao slikar, ilustrator, strip crtač i muralist u Zagrebu. Aktivni je sudionik na domaćoj i međunarodnoj sceni, sudjeluje na rezidencijalnim programima od 2008. godine, te je aktivno uključen u različite aktivnosti na polju umjetnosti među kojima je i osnivanje Anti Salona u sklopu Autonomnog kulturnog centra Medika. Dio je kolekcije Lauba jedne od najistaknutijih kolekcija suvremene umjetnosti u Hrvatskoj, te Moderne Galerije, hrvatskog nacionalnog muzeja moderne umjetnosti. Potpredsjednik je i suosnivač Udruge Ilirskoj zmaja, koja

se bavi decentralizacijom likovne umjetnosti na području Hrvatske, a od 2013. postaje član HZSU-a. Redovito izlaže samostalno i skupno u Hrvatskoj i inozemstvu, dobitnik je nekoliko nagrada (2. nagrada na Salonu mladih 2011. godine, Nagrada za mladog umjetnika 2013. godine, 2. nagrada na Bijenalu u Santoriniju, 2012. godine).

Na samom otvorenju moći ćete kupiti svoj primjerak monografskog izdanja ”Motivi iz okolice”, a Stipan Tadić će Vam svaki primjerak potpisati!