Spomenik Slavi Strieglu u Sisku

Šetnica Sisak

Otkrivanje spomenika poznatom akvarelistu Slavi Strieglu planira se za ponedjeljak, 5. prosinca u 11h na Šetnici Slave Striegla u Sisku.

Ove godine akademski kipar Hrvoje Urumović osvojio je prvo mjesto na natječaju za idejno urbanističko – likovno rješenje spomenika Slavi Strieglu u Sisku. Svrha i cilj natječaja bio je odabir najboljeg idejno urbanističko-likovnog rješenja spomenika Slavi Strieglu, koje će poslužiti kao podloga za izvedbu spomenika na prostoru Šetnice Slavoljuba Slave Striegla uz rijeku Kupu.

Otkrivanje spomenika bit će popraćeno i izložbom Urumovićevih natječajnih radova.

strieglspomenik

Hrvoje Urumović rođen je 5. kolovoza 1976. godine u Sarajevu. Školu Likovnih umjetnosti završio je u Splitu 1995. godine. Nakon toga svoj umjetnički put nastavlja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je diplomirao kiparstvo 2000. u klasi prof. Stipe Sikirice, a 2003. je magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani kod mentora prof. Dušana Tršara.

Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi, te je autor desetak javno izvedenih radova s kojima je sudjelovao na nekoliko natječaja za spomeničke projekte gdje je osvajao prve nagrade. U svome dosadašnjem umjetničkom radu izražavao se raznim materijalima te raznim likovnim i vizualnim medijima. Od 2000. godine član je HDLU-a, a od 2004. godine član je i HZSU-a. Radi kao viši asistent na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci na kolegiju kiparstvo. Živi i radi na relaciji Zagreb – Rijeka.

2009. godine od strane Sveučilišta u Rijeci primio Zahvalnicu za profesionalni i umjetnički uspjeh i djelovanje u kategoriji međunarodnih priznanja.