22. Sa(n)jam knjige u Istri

22. Sajam knjige u Puli

22. Sa(n)jam knjige u Istri će se održati od 1. do 11. prosinca 2016., u Puli, u Domu hrvatskih branitelja. Okolnosti stvaranja ovogodišnjeg programa bile su izvanredne: zbog pada budžeta od programa potvrđenoga u svibnju moralo se djelomično odustati, a u hodu, program se “prekrajao”, “rezao”, ali i nadopunjavao. Sajam je potporu za svoje ideje dobio ne samo od hrvatskih izdavača i autora, već i od inozemnih partnera koji ga cijene i koji, bez obzira na stalne mijene i nerijetke krize u nakladništvu, kvalitetno opstaje i traje više od dva desetljeća.

Slojevit program bavi se dvjema velikim temama: Transatlantik, središnja tema i Ljubljana bere, regionalni program. No ovaj sajam bit će i sajam poezije i sajam spisateljica, jutarnjih doručaka i okruglih stolova, večernjih koncerata, izložbi i performansa.

Program je osmislio i oblikovao programski odbor: Tanja Tarbuk, Renata Zamida, Marta Andrić, Mauro Ferlin, Dinko Telećan, Ana Bogišić, Vladislav Bajac, Dario Marušić i Magdalena Vodopija.

 

Sajam otvara veliki sirijski pjesnik Adonis

Po prvi put u Hrvatskoj, ali i u široj regiji, gostovat će česti kandidat za Nobelovu nagradu i jedan od najvećih pjesnika današnjice, Adonis. Sirijski pjesnik, kako arapske tako i francuske kulture, sudjelovat će svečanom otvorenju Sajma, na Doručku s autorom, a u programu Istočno pitanje predstavit će svoju knjigu “Zrcalo sna” (u prepjevu s arapskog Tatjane Paić Vukić). U novom programu Sajma Istočno pitanje, osim Adonisa predstavit će se i kurdska aktivistica i pjesnikinja Bejan Matur i palestinski pjesnik Najwan Darwish.

 

Tema Transatlantik: finalist Bookera José Edoardo Agualusa dolazi u Pulu

Glavna selektorica središnje teme Sajma, naša poznata prevoditeljica s portugalskog Tanja Tarbuk u Pulu dovodi niz vrsnih portugalskih, afričkih i brazilskih pisaca. Predvodi ih angolski pisac José Eduardo Agualusa, ovogodišnji finalist nagrade Booker, s knjigom “Opća teorija zaborava”. U Pulu dolaze i poznate portugalske književnice Inês Pedrosa i Teresa Salema, portugalski pjesnici Nuno Júdice i Diogo Vaz Pinto, literarni hit-maker José Luís Peixoto, književnik, glazbenik i scenarist iz Lisabona Jacinto Lucas Pires, brazilski pisac i profesor João Carrascoza i Ferréz, pisac i reper iznikao iz favela Sao Paola.

Hrvatski književnici i znanstvenici: Tomica Bajsić, Tatjana Peruško, Dean Trdak, Tahir Mujičić, Predrag Lucić, Zvonko Maković, Tonko Maroević, Nadežda Čačinovič, Robert Mlinarec na okruglim stolovima Transatlantik, Iza horizonta i Lisabon viđen očima pisca  progovorit će o središnjoj temi, raspravljat će se o Transatlantiku i kroz zapise Antonia Tabucchija i kroz poeziju čileanskog pjesnika Nicanora Parra.

 

Program Ljubljana bere: Laibach je u Puli

Ljubljana bere / Ljubljana čita najambiciozniji je regionalni program koji je Pula ikada imala zahvaljujući velikoj podršci Grada Ljubljane i selektorici ovog programa Renati Zamida. Program predstavlja ne samo književnu, već i glazbenu, performersku i likovnu scenu Ljubljane. Književnike predvodi, dijelom Puljanin, Goran Vojnović, a slijede ga Mojca Kumedrej, ovogodišnja dobitnica nagrade Kočićevo pero, s knjigom “Tamna materija”, Svetlana Slapšak, slovenska književnica i antropologinja, Boštjan Videmšek s knjigom “Na begu” koja se naslanja na prošlogodišnju temu Otok-geto-azil i diva slovenskog pjesništva Svetlana Makarovič s poetsko-glazbenim preformansom “Tko gleda ljude kroz mačje oči”. Nova imena slovenske književnosti su: Agata Tomažič, Maja Gal Štromar i Sebastijan Pregelj. Emotivno poseban je hommage slovenskim pjesnicima Alešu Debeljaku i Tomažu Šalamunu. U Noći pulskih galerija (s okusom Ljubljane) izlagat će slikarica Metka Krašovec, majstor fotografije Jure Ežen i ilustratorice Alenka Sottler Hana Stupica. U Pulu dolazi Zoran Predin s “Drugom ženom u haremu” i solo koncertom, a Laibach s glazbenim performansom i izložbom “Laibach Kunst Maschine”.

 

Premijerna predstavljanja knjiga: Tatjana Gromača

Pulski sajam ponosan je što mnogi autori “čuvaju” knjigu za Pulu. Među onima koji premijerno predstavljaju knjige ističe se Tatjana Gromača, nakon duže apstinencije predstavlja “Bolest svijeta”. Premijerne su i: Slađana Bukovac (“Stajska bolest”), Marinko Koščec (“U potrazi za početkom kruga”), Amir Alagić (“Osvetinje”), Evelina Rudan (“Vile s Učke”), Davor Mandić (“Đavolja simfonija”), SenkoKaruza (“Prsa u prsa”), Kristijan Novak (“Ciganin, ali najljepši”), a u Hrvatskoj: Miljenko Jergović (“Wilimowski”) i Vladislav Bajac (“Hronika sumnje”).

 

Spisateljice zavladale ovogodišnjim Sajmom: Lucía Etxebarría  

Sajam je davno imao temu Moć žene i književno stvaranje. Nakon te godine, na pulskom sajmu nije bilo toliko spisateljica, znastvenica i umjetnica kao ove: Inês Pedrosa, Teresa Salema, Bejan Matur, Metka Krašovec, Alenka Sottler, Hana Stupica, Svetlana Makarovič, Svetlana Slapšak, Maja Gal Štromar, Agata Tomažič, Mojca Kumedrej, Tatjana Gromača, Slađana Bukovac, Evelina Rudan. No svakako treba spomenuti dolazak kontroverzne španjolske spisateljice, feministkinje i aktivistice Lucíe Etxebarríe, i Slavenke Drakulić koja dolazi s knjigom “Mileva Einstein, teorija tuge”.

 

Prilog raspravi o kurikularnoj reformi: I Klasike ubijaju zar ne? i Pop lektira  

Jutra na Sajmu posvećena su srednjoškolcima. Za njih su posebno oblikovana dva programa: I Klasike ubijaju zar ne? i Pop lektira. Ovaj program prijedlog je Sajma kako približiti suvremene autore srednjoškolcima. U programu Pop lektira, koji vode  i na osebujan način oblikuju Kruno Lokotar i Emir Imamović Pirke, predstavljaju se: Boba Đuderija, Goran Vojnović, Marko Pogačar, Davor Mandić i Nenad Stipanić. U I Klasike ubijaju zar ne, na poseban način predstavit će se dva velika klasika: Ivo Andrić i Miroslav Krleža. Predložak o Andriću knjiga je Krešimira Nemeca “Gospodar priča”, a na temu “Krležina pogrebna maska” govorit će Vlaho Bogišić, Branko Kukić i Ivica Buljan.

 

Miljenici Pule: Splitski autori

Godinama su splitski autori pod imenom Utorkaši dolazili u Pulu. Nema više Mosora, nema Zloje, nema ni Utorkaša. Ali splitski autori uvijek se nekako okupe u Puli i sami stvore svoj program. Ove godine na Sajmu su: Ivica Ivanišević, Ante Tomić, Boris Dežulović i Predrag Lucić .

 

Festival u festivalu: Književna karika LitLink

Sajam voli ugostiti druge festivale. Prošle godine bio je to Art& Music festival, a ove LitLink. Na pulskom sajmu odgodit će se prva večer LitLinka. Kasnije, karavana kreće put Rijeke i Zagreba. Na pulskom Litlinku susrest će se Jasna Žmak, Neven Ušumović, Nenad Stipanić, Marinko Koščec, Francesca Borri, Adrian Bravi, Alessandro Salvi, Flavio Soriga, Agata Tomažič, Sebastijan Pregelj.

 

Na Sajmu su još…

Događaj za sebe, iako u okviru programa Noć pulskih galerija, bit će otvorenje izložbe Danijela Žeželja “Divlji detektivi”. Marko Pogačar predstavit će knjigu “Slijepa karta”, Krešimir Bagić “Uvod u suvremenu hrvatsku književnost”. Iz Mallorce dolazi William Graves, s biografskom knjigom “Divlje masline”. Na Doručku je nagrađivan Slobodan Šnajder. Bossa Banda i Marco Antonio da Costa Trio imaju koncert u Noći Brazila. Vladimir Šagadin i Nikola Pezić vodit će prvi kviz na Sajmu. A u programu Sajma kao predstavljači i sudionici okruglih stolova sudjelovat će još: Bora Ćosić, Zdravko Zima, Sinan Gudžević, Boris Beck, Josip Osti, Delimir Rešicki, Olja Savičević Ivančević, Milan Rakovac, Zoran Ferić, Dario Marušić, Marina Vujčić, Milana Vlaović, Sandi Blagonić, Miroslav Bertoša, Aljoša Pužar, Robert Perišić. Prvi put na Sajmu nastupit će glumci Livijo Badurina i Radko Polič. 

 

Cjelokupni program možete naći na http://www.sanjamknjige.hr/hr/2016/program-2015/