Goran Gatalica na Stihovnici Siska

MHS

Iduća Stihovnica Siska na rasporedu je u subotu 13. svibnja s početkom u 19 sati. Kao glavni gost večeri nastupit će Goran Gatalica, nagrađivani hrvatski pjesnik mlađe generacije (1982). Govorit ćemo o njegovoj najnovijoj pjesničkoj zbirci Kozmolom, kao i o brojnim uspjesima koje je ostvario na hrvatskoj i inozemnoj haiku sceni. U nastavku večeri svoju su autorsku poeziju pozvani čitati i svi ostali zainteresirani pjesnici. Očekujemo Vas u Matici hrvatskoj (Rimska 9).

Izdvajamo iz životopisa Gorana Gatalice:

Rođen je 2. rujna 1982. u Virovitici. Završio je Opću gimnaziju u Daruvaru. Na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu u Zagrebu diplomirao je za mag. edukacije fizike i kemije (2009.) i mag. kemije (2011.), nakon čega upisuje doktorski studij. Poeziju piše na standardnom književnom jeziku i na kajkavskom dijalektu. Svoje je pjesme objavio u brojnim domaćim i inozemnim časopisima, zbornicima i antologijama: Forum, Hrvatski kajkavski kolendar, Riječi, Hrvatsko slovo, Vijenac, Republika, Nova Istra, Kolo, Poezija…; World Haiku Review, A Hundred Gourds, Chrisanthemum, Liliput review, Atlas Poetica, The Asahi Shimbun, Brass Bell, Failed Haiku, Nature Writing, The Mainichi, Daily Haiga itd. Redovito su mu haige (foto haiku) objavljivani i prezentirani u emisijama Haiku Masters na NHK World TV u Japanu, pri čemu su mu radovi u dva navrata proglašeni najboljima na svijetu u konkurenciji od oko 5000 radova pristiglih iz 97 zemalja. Dobitnik je treće književne nagrade Dubravko Horvatić za najbolji ciklus pjesama objavljen u časopisu Hrvatsko slovo u 2016. godini. Član je Društva hrvatskih književnika.

Do sada je objavio dvije zbirke pjesama:
Krucijalni test (OMH Daruvar, 2014.) – nagrada Slavić Društva hrvatskih književnika za najbolji knjigom objavljeni prvijenac u 2014. godini,
Kozmolom (Biakova, 2016.).