Solidarnost s umjetnicima iz Ukrajine

HDLU

HDLU osigurao besplatan smještaj u Leipzigu za ukrajinske umjetnike, HDLU, MSU i ALU ZG pokrenuli inicijativu solidarnosti prema ukrajinskim umjetnicima

Ovim putem, kao i u ranije izdanom PRIOPĆENJU / STATEMENT / ЗАЯВА, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) najoštrije osuđuje agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu, podržava ukrajinski teritorijalni integritet i izražava podršku članicama i članovima Ukrajinskog društva umjetnika te svim kulturnim radnicama i radnicima Ukrajine.
Shodno izuzetno teškoj situacija s kojem se naši kolege u Ukrajini nalaze, HDLU je odlučio da  pomognemo na način koji u ovom trenutku smatramo najpotrebnijim, a to je ustupanjem prostora za život i rad za umjetnike koji dolaze iz Ukrajine.

HDLU od 2019. godine u Leipzigu (Njemačka ) provodi rezidencijalni program De/konstrukcija slike na kojemu je do sada sudjelovalo 50-ak hrvatskih umjetnika, članova HDLU i 10-ak studenata Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreb. Rezidencijalni program u sklopu kojega se naši umjetnici predstavljaju lokalnoj sceni odvija se u prostoru HafenKombinat koji je gospodin Klaus Schaffner izgradio kao kompleks za umjetničke studije i atelje.

S obzirom na situaciju u kojoj se naši kolege iz Ukrajine trenutno nalaze, Upravni odbor HDLU u suradnji s vlasnikom ateljea,  odlučio je da se prostor privremeno ustupi umjetnicama iz Ukrajine koji sa svojim obiteljima bježe od ratnih strahota, i to bez naknade troškova smještaja. Već danas u prostore ateljea useljava mlada umjetnica iz Kijeva Mariia Shostakovska sa svojom obitelji.

Također želimo naglasiti da su se i pojedini članovi naše udruge uključili u međunarodnu inicijativu prihvata umjetnika iz Ukrajine te su ponudili svoje stambene i radne prostore za smještaja kolega iz Ukrajine.

HDLU se, u partnerstvu s Muzejom suvremene umjetnosti iz Zagreba te Akademijom likovnih umjetnika iz Zagreba, uključio u međunarodnu platformu „Artists at Risk (AR) te je pokrenuo inicijativu prema Ministarstvu kulture i medija za formalnim načinom izraza solidarnosti prema ukrajinski umjetnicima, za vrijeme i, nadamo se uskoro, nakon završetka rata. 

Nadamo se da će ova situacija potaknu i još neke ljude da ako imaju mogućnosti pruže barem privremeni smještaj za umjetnike iz Ukrajine.