Predstavljanje knjige “Tropizmi 3” Darije Žilić

Gradska knjižnica Velika Gorica

U ponedjeljak 26. veljače 2017. u 19.00 sati u Gradskoj knjižnici Velika Gorica, u Središnjem odjelu za odrasle, Zagrebačka 37, održat će se predstavljanje knjige „Tropizmi 3“ velikogoričke književnice, prevoditeljice i književne kritičarke Darije Žilić. U ovoj knjizi, kao i u ranijim „Tropizmi“ i „Tropizmi 2“, nalaze se književne kritike i eseji o suvremenoj domaćoj i stranoj poeziji i poetskoj esejistici. Tropi, kao stilske figure, poigravanja riječima, književna igra ili igranje s književnim tekstovima. Tropizmi, pojam koji pak pripada biologiji, ovdje je shvaćen kao pomak, korak koji slijedi nakon nastanka poezije, potaknut i izazvan njome, ali definitivno, iako naknadan, ipak samostalan. Književne kritike Darije Žilić služe kao vodič i putokaz o tome što, kako i zašto čitati te predstavljaju vrijedan prilog proučavanju, ali i sumiranju onoga što je aktualno i dobro u suvremenoj poeziji.

U knjizi možete pročitati esejističke tekstove o suvremenoj ženskoj poeziji iz zemalja regije, suvremenim hrvatskim pjesnikinjama, ženskoj poeziji u Iranu, prikaze recentnih knjiga poezije i esejistike stranih i domaćih autora i autorica, pa tako i naših sugrađana Božidara Prosenjaka, Slavice Sarkotić, Katje Matković Mikulčić.

U vremenu kada prostor za pjesničku kritiku nepovratno nestaje iz medija, neka „Tropizmi 3“ budu razlog za povratak poeziji ili barem za jedno ugodno večernje druženje u knjižnici.

Gosti:

Darija Žilić, autorica, akademik Zvonimir Mrkonjić, književnik, prevoditelj i književni kritičar, prof.dr.sc. Lahorka Plejić Poje, voditeljica odjela za književnost Matice hrvatske

O autorici:

Darija Žilić rođena je 1972.  u Zagrebu. Diplomirala povijest i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Piše poeziju, kritiku i esejistiku. Dugogodišnja je voditeljica programa „Mama čita“ u Multimedijalnom institutu u Zagrebu, voditeljica tribine Dekonstrukcije u Hrvatskom društvu pisaca, književne tribine S knjigom na ti! u Gradskoj knjižnici Velika Gorica, a bila je i urednica književne tribine Kluba umjetnika na Sušaku u Rijeci. Objavljivala eseje i kritičke prikaze o suvremenoj poeziji, teoriji i aktivizmu u časopisima, te brojne intervjue (Zarez, Treća, Kruh i ruže, Balcanis, Feral Tribune, Vijenac, Književna republika, Europski glasnik, Filozofska istraživanja, Riječi, Foruma, Nova Istra, Tema, Poezija, e-novine, Kulturpunt.hr, časopis Agon…). Stalna je suradnica na Trećem programu Hrvatskog radija, surađivala na projektu Školske knjige Leksikon hrvatske književnosti – Djela. Bila je jedna od urednica u časopisu Tema. Prijevodi suvremene američke, slovenske, britanske i arapske poezije objavljeni su joj na Trećem programu Hrvatskog radija, te u časopisima Književna republika i Riječi. Pjesme su joj prevođene na talijanski, slovenski, slovački i engleski jezik. Sudjelovala je na književnim festivalima u Francuskoj, SAD-u, Turskoj te u zemljama tzv. regije.

Objavila je sljedeće knjige: „Grudi i jagode“ (pjesme, 2005.), „Pisati mlijekom“ (zbirka ogleda o suvremenom pjesništvu, 2008.), „Pleši, Modesty, pleši“ (poezija, 2010.), „Muza izvan geta“ (ogledi o suvremenoj književnosti, 2010.), „Paralelni vrtovi“ (intervjui s piscima, znanstvenicima i aktivistima iz Hrvatske i regije, 2011.), „Nomadi i hibridi“ (ogledi o književnosti i filmu, 2011.), „Tropizmi“ (ogledi o pjesničkim knjigama, 2011.), „Omara“ (kratka proza, 2012.), „Tropizmi 2“ (ogledi o poeziji i prozi, 2013.), „Klavžar“ (kratka proza, 2013.).

Za svoj književni rad nagrađena je Nagradom Julije Benešić za književnu kritiku za knjigu „Muza izvan geta“ kao najbolje književno-kritičko ostvarenje u 2010. godini te je osvojila Nagradu Kiklop za pjesničku zbirku godine 2011. za „Pleši, Modesty, pleši“.