Dolores: Promocija knjige Enese Mahmić

Botaničar bar

U utorak, 16. 1. 2018. u klubu Botaničar u 19 sati održat će se predstavljanje knjige Dolores, putopisna poezija mlade autorice Enese Mahmić.  O knjizi govori Nataša Nježić Bublić.

Zbirka poezije Dolores je dobila prvu nagradu na konkursu Ratkovićevih večeri poezije 2016.

U maloj knjizi, zbirci pjesama Dolores, od 89 stranica, puno je zrele, jake poetike koja se ne povinuje zakonima žanra. I nije to glorifikacija beznađa koje obuzima mlade poete i kojom kao korotom zaogrću tminu ljubavi i egzistencije. Pjesnikinja Enesa Mahmić ni tugu ne uvija u crno, a prema bojama se odnosi kroz simboliku punu zdrava života i novog znakovlja, jer je „boja njeno staniše tišine“, gdje zelena „svjetluca u vodi, u procjepima čestica lelujajućeg smaragda“. Metafora je živa i jasna, ona oblikuje i izričaj senzualna duha na vjetrometini i nišanu budala, kao što oblikuje i rane bosanskohercegovačkog čovjeka. Bol stradalnika u posljednjem odbrambeno-oslobodilačkom ratu, bol majki, pjesnikinja gleda kroz posebnost bosanske traume jer nas „prošlost ničemu nije naučila“ pa je gleda kroz oči smrti „sve dok joj iz noktiju nije iznikla trava“. Opet, posebnost Enesine poezije je da iz blata rata dovede devetnaestogodišnju djevojku čiji je „osnovni kriterij pri odabiru muškarca bio korpulentnost da joj može nosat kanistere s vodom“.

iz recenzije Mirzeta Ibrišimovića

O autorici:

Enesa Mahmić (1989), bosanskohercegovačka književnica. Dobitnica je više regionalnih nagrada za poeziju: „Aladin Lukač 2016“, „Risto Ratković 2016“,  druga nagrada „Festivala poezije mladih 2015“ , nagrada edicije „Prvenac 2015“, te dvije zlatne plakete „Sosed tvojega brega“ Javnog sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije  2016 i 2017.

Učestvovala je na više internacionalnih književnih i umjetničkih festivala: We all made story (Latvija), Graphic Facilitation (Grčka), WR&GI (Malta) Istanbul kitalarasi genc sairler festivali (Turska), BeFem (Srbija), Wood Poets, Dani prijatelja knjige (Hrvatska), Ratkovićeve večeri poezije (Crna Gora), Oživela ulica, Skovani od besed, Travnik besed, Poezija na meji, Spread poetry, not fear (Slovenija).

Poezija joj je prevođena na engleski, talijanski, slovenački, turski i mađarski. Zatupljena je u mnogim časopisima : Bakanski književni glasnik, Sent, Trag, Script , Istok, Suština poetike, Književno pero, Liter, Paralele, itd.

Objavila je zbirke putopisne poezije: Faustova kći (2015), Mape Alme Karlin (2016), Na mjestu koje izaziva uzdah (2016) i Dolores (2017).

Članica je P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine.