Povodom Međunarodnog dana darivanja knjiga

Gradska knjižnica Kaštela: “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđa srca obraduj!”
Gradska knjižnica Kaštela priključila se i ove godine obilježavanju Međunarodnog dana darivanja knjiga, te od 23. siječnja do 14. veljače organizira akciju prikupljanja i darivanja slikovnica pod geslom “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj”.

Pozivamo djecu i odrasle da očuvane slikovnice koje su djeca pročitala i/ili prerasla donesu u bilo koji od šest odjela Gradske knjižnice Kaštela te da iste ostave u kutijama za darovane slikovnice. Sve prikupljene slikovnice GKK će proslijediti potrebitima – Domu za djecu Miljenko i Dobrila, dječjim odjelima bolnica ili djeci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja.

Za vrijeme prikupljanja slikovnica, u vremenu od 23. do 14. veljače, u svim odjelima GKK bit će organizirane igraonice – čitaonice, u sklopu kojih će knjižničari, učenici, studenti  i predstavnici nakladničkih kuća čitati djeci, kako bi naglasili koliko je u razvoju djeteta čitanje značajno, jer obogaćuje dječju maštu i rječnik, razvija osjećaje, pomaže mu da zavoli knjige i ono najvažnije – zabavno je!

Obilježite Međunarodni dan darivanja knjiga darujući nekom djetetu novu ili rabljenu knjigu ili slikovnicu. Darujući svoju knjigu ili slikovnicu drugom djetetu, uz roditeljsko objašnjenje koliko će to drugom djetetu mnogo značiti, učimo djecu koliko je lijepo i važno pomagati.

Međunarodni dan darivanja knjiga obilježava se 14. veljače i volonterski je projekt kojim se želi probuditi ljubav prema čitanju i darivanju kod djece te ih potaknuti da više čitaju. U Hrvatskoj se ovaj dan obilježava u sklopu kampanje “Čitaj mi!”.

Cilj je Međunarodnoga dana darivanja knjiga ohrabriti djecu i odrasle diljem svijeta da 14. veljače djeci daruju knjigu ili slikovnicu.

U Hrvatskoj svako treće dijete nema niti jednu slikovnicu i dječju knjigu što prije svega znači poziv na akciju (UNICEF-ovo istraživanje provedeno 2012. godine; sudjelovao 1621 roditelj).

Priključite se i Vi ovoj akciji!

 

Izvornik: mrežne stranice Gradske knjižnice Kaštela