Noć muzeja 2017. u Galeriji Krsto Hegedušić

Galerija Krsto Hegedušić

Petak, 27. siječnja 2017. od 18 do 24 sata:  NOĆ MUZEJA 2017. U GALERIJI KRSTO HEGEDUŠIĆ

Tema: ”Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo”


PROGRAM:

18:00 – 19:30

Predstavljanje bajkovnice ”Vile s flautama”

Bajkovnicu Vile s flautama autorice Ivane Bjelica izdao je Zagrebački ansambl flauta 2015. godine. Ivana Bjelica inspirirana Zagrebačkim ansamblom flauta kroz devet kratkih priča upoznaje male čitatelje sa jednim čarobnim svijetom u kojem su na mjesto nota došle riječi upućene djeci koja žele otkriti što je to ples vila i kakve to mudrosti njihove priče kriju. Predivne ilustracije napravile su Dara Pantelić i Lorena Matić. Bajkovnicu ‘Vile s flautama’ moći ćete kupiti za sebe ili svoje najbliže. Sav novac od prodaje bajkovnica namijenjen je za Centar za stručnu psihološku pomoć djeci i roditeljima ‘Pričaj mi’, udrugu koja se bavi uprizoravanjem priča na Odjelu hematologije i onkologije u Klaićevoj bolnici koje za djecu imaju terapijski učinak.

Predstavljanje bajkovnice predstavlja zanimljivu poveznicu između aktualne izložbe ilustracija u galeriji Krsto Hegedušić, obzirom da je jedna od ilustratorica i Lorena Matić koja izlaže u sklopu izložbe i glazbe. Bajkovnica daje jedan od odgovora kako vizualizirati zvuk?

Nastup Zagrebačkog ansambla flauta (P. I. Čajkovski: Suita iz baleta Orašar)

ZAGREBAČKI ANSAMBL FLAUTA čine Renata Penezić, Tamara Coha-Mandić, Ana Batinica, Jelena Geček, Danijela Klarić-Mimica, Lidija Ljubičić, Marija Esih, Ivana Vukojević i Katarina Horvat.

Zagrebački ansambl flauta – ZAF – jedini ansambl takve vrste u Hrvatskoj, osnovan je 2012. godine. Jezgru sastava čini kvartet flauta, ali se ovisno o djelima broj izvođača može povećavati bez ograničenja. Ovaj jedinstveni ansambl okuplja već iskusne izvođače, mlade umjetnike i studente flaute, pružajući tako mladima rijetku priliku da steknu dragocjeno koncertno iskustvo i prošire vlastiti repertoar uz suverenu potporu iskusnih kolegica. Sve glazbenice obrazovale su se na različitim visokoškolskim glazbenim ustanovama i usavršavale u zemlji i u inozemstvu. ZAF osobitu pozornost posvećuje izvedbi djela domaćih skladatelja, potičući tako nastajanje novih skladbi, čime doprinose obogaćivanju domaće i svjetske literature za ovaj instrument. Za ansambl su skladali Miljenko Prohaska, Tomislav Uhlik, Alfi Kabiljo, Ivan Josip Skender, Bruno Vlahek, Gordan Tudor, Branimir Rezić,Ivana Kiš i Tior Szirovicza. Repertoar ansambla je vrlo širok te osim klasičnog repertoara prilagođenog ovoj formaciji uključuje i djela skladatelja 20. i 21. stoljeća, koji koriste izrazito napredne sviračke tehnike kreirajući tako fascinantne nove zvukovne pejsaže.

Budući projekti predviđaju suradnju s Koncertnom direkcijom Zagreb, Tekstilno-tehnološkim fakultetom, Akademijom dramskih umjetnosti i Female Laptop Orchestra iz Londona što će već postojećim djelima dati posve novu dimenziju, naglašavajući njihov karakter, a sinergijom srodnih umjetnosti stvoriti možda i posve novo umjetničko djelo.Nakon tri koncertne sezone ciklusa Tri godišnja doba, imaju iza sebe 15 praizvedenih skladbi, velik broj uspješnih koncerata u zemlji i dvije inozemne turneje:

La Perle du Nord (Novi Sad, Beograd, Skoplje, Bitola i Solun) i

Karusel (Sevilla, Malaga, Benalmadena i Barcelona), koje redovito prate izvrsne kritike.

HRT-Radio Rijeka

Kada bismo znali kako zvuče anđeoske flaute u pričama o raju, tada bismo rekli da smo sinoć upravo tamo bili. Dvanaest prekrasnih žena koje su se stopile sa svojim flautama u nevjerojatno akustičnom prostoru trsatskog klaustra, dvanaest iznijansiranih, čistih, kristalno jasnih tonova svih boja flauta prosule su svoje akorde na publiku zadivljenu svakom novom izvedbom. Program vrlo atraktivan i profesionalno odabran, čak i za one koji često ne posjećuju koncertne događaje: Uhlik: Diptih za 12 flauta, Obradović: Flute session za 6 flauta, Offermans: Bamburia za 7 flauta, Prohaska: Skice za 8 flauta, izuzetno zanimljiva makedonska narodna: Jovano, Jovanke za 6 flauta, def i glas, Kuljerić: Silbanski tanec za 6 flauta i udaraljke, koji je izazvao dugi pljesak publike, i za kraj Corea: Spain za ansambl flauta. Ritmički sjajno uigrane, melodioznih interpretacija, dinamički razigrane i zaljubljene u svoj instrument, djevojke iz Zagrebačkog ansambla flauta posve su začarale publiku koja je dugim pljeskom izmamila dodatak – Argentinski tango. Bila je to večer za pamćenje. www.tzaf.tumblr.com

U Petrinji će Zagrebački ansambl flauta izvesti sljedeći program:

Petar Iljič Čajkovski: Suita iz baleta Orašar

1. Uvertira

2. Marš

3. Ruski ples- Trepak

4. Arapski ples

5. Kineski ples

6. Ples šećerne vile

7. Ples mirlitona

8.Valcer cvijeća


20:00 – 21:00

Otvorenje izložbe ”Petrinjska glazbena razglednica” // iz privatnih arhiva

Izložba će predstaviti fragmente građe iz privatnih arhiva koji se brižno čuvaju u petrinjskim domovima i obuhvatit će fotografije, plakate, notne zapise, pjesmarice te predmete, a prikazuju razvoj glazbenog života u Petrinji kroz 20. stoljeće.

Nastup HPD ”Slavulj”, muški vokalni

ansambl ”Petrinjski slavulji”, dirigent Josip degl’ Ivellio

Program:

Mramor moste, Emil Cossetto
Oj petrinjsko ravno polje, Josip degl’Ivellio