Otvorena izložba svjetski poznate beogradske fotografkinje Katarine Radović

Fotoklub Split

10. rujna je u Galeriji fotografije Fotokluba Split otvorena izložba svjetski poznate beogradske fotografkinje Katarine Radović. Ciklus fotografija, prigodno nazvan ”Split”, nastao je 2019. godine za vrijeme autoričinog rezidencijalnog boravka u Splitu za vrijeme Split Format festivala, a umjetničku rezidenciju Fotoklub Split osigurao je u partnerstvu s Udrugom KURS.

Posjetiteljima su se obratile Maja Prgomet, predsjednica Fotokluba Split, Maja Vrančić, predsjednica Udruge Kurs i Katarina Radović,autorica izložbe.
Ishodište svom fotografskom radu za vrijeme boravka u Splitu, Radović je pronašla u vrlo zanimljivoj astrološkoj pojavi retrogradnog Merkura koja je trajala za vrijeme njenoga boravka u gradu podno Marjana. Svoju priču o retrogradnom Merkuru i njegovu utjecaju na mnoge aspekte njenoga života, Radović isprepleće s grčkim mitom o Arijadni i Labirintu te javni gradski prostor koristi kao kulise svoje priče.

Kako autorica ističe – Projekt je podijeljen u dvije glavne priče – priči o utjecaju spletkara Merkura na svakodnevicu i adaptiranoj verziji priče o Arijadninoj niti. Priče se događaju simultano i stvaraju novi, fiktivni, vizualni prostor, paralelan sa stvarnim razvojem moje emocionalne veze za vrijeme mog boravka u Splitu (bazirane na virtualnoj komunikaciji s mojim partnerom). Obje priče u svojim preklapanjima reflektiraju moje unutarnje stanje: prolaz kroz konfuziju i nepredvidive diverzije prema dostizanju emocionalne ravnoteže i cjelovitosti. Oživotvorene slike boga Merkura i kretske princeze, prenesene su na nove lokacije, Dioklecijanovu palaču koja ima strukturu labirinta, i Sustipan – dislocirano, antičko groblje, danas park s malom crkvom i neo-klasicističkim trijemom. Vizualni materijal je kombinacija namještenih scena i scena već nađenih na lokacijama.

Katarina Radović rođena je 1976. godine u Beogradu (Srbija). Studirala je povijest umjetnosti na Sveučilište u Sussexu u Velikoj Britaniji. Diplomirala je 2006. godine na katedri za fotografiju na Akademiji umjetnosti ‘BK’ u Beogradu. Kao slobodni umjetnik sudjelovala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Austriji, Češkoj, Litvaniji, Španiji, Holandiji, Francuskoj, Egiptu, Japanu, Senegalu, SAD, Izraelu itd. Njeni radovi se nalaze u: Kolekciji fotografija EROSION (Litvanija), TELENOR Kolekciji savremene srpske umetnosti (Srbija), Muzeju grada Beograda (Srbija), Muzeju afričke umetnosti (Srbija), Kolekciji BENETTON (Italija) i Kolekciji Rovinj PhotoDays u Muzeju umetnosti i obrta u Zagrebu (Hrvatska).

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Splita, a možete je pogledati do 29. rujna.