„Performing Ilica“

HDLU

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i Projekt Ilica: Q’ART najavljuju projekt Performing Ilica koji se realizira uz financijsku potporu EU projekta CreArt.

Tijekom vikenda 12. – 13. rujna 2020. troje umjetnika – BOŽIDAR KATIĆ, SINIŠA LABROVIĆ, DEJAN GOTIĆ – odabrani putem javnog natječaja,  izvodit će performanse na Ilici i Britanskom trgu.
Polazišne točke performansa su mogućnosti susreta i društvene interakcije na ulici te problemi potresa, cijene najmova i uvjeti rada koji definiraju život stanovnika ulice Ilica, a i Zagreba šire.
 
BOŽIDAR KATIĆ
PRIVREMENO NEUPORABLJIVO
Nedjelja 13.09.2020., 10:30 – 18:00, Britanski trg
 
“Privremeno neuporabljivo” naziv je performativne akcije koja svojim događanjem okuplja građane-publiku te ih potiče na zajedničko stvaranje intervencije. Cjelodnevna akcija performativnog karaktera u kojoj će se, kao vizualni rezultat, jedan ili veći dio površine Britanskog trga bojati ciglom skupljenom po gradu od ostataka posljedica potresa.
Akcija nudi jednu posebnu mogućnost susreta i društvene interakcije na ulici, bavi se problemima nastalih nakon potresa te direktno transformira grad umjetničkim djelom kroz participativnu, naizgled bezazlenu igru “šaranja” po podu. Svojom snagom i dimenzijama ovaj happening se referira i na umjetničku akciju s kraja 60ih godina u Splitu – “Crveni peristil”.
 
 
SINIŠA LABROVIĆ
ŠETANJE NAPUŠTENOSTI
Nedjelja 13.09.2020., 10:00 – 13:00, Ilica
 
Napuštene radnje, zatvorena vrata i prašnjavi, prljavi prozori sada čine pretežan motiv Ilice. Prva metafora napuštenosti su životinje napuštene od svojih vlasnika (iako pojam “vlasnika” sugestija je iskrivljene percepcije odnosa čovjeka i životinje, a one pripitomljene, s kojima dijelimo životni prostor, često zovemo i “ljubimcima”), koje, ako imaju sreće, završavaju u centrima za napuštene životinje.
Napuštenost, kršenje prešutnog obećanja o zajedništvu i stanje posvemašnje izloženosti izostanku brige, nestanku ljubavi i privrženosti onog drugog koji nam je, još do jučer, u nekom dijelu, ili kod životinja gotovo u potpunosti, bio “sve” u emotivnom i egzistencijalnom smislu.
Kod životinja je to posebno bolno zbog njihove “ovisnosti” o čovjeku, njihove nevinosti i gotovo nemogućeg stajanja na svoje noge i “novog početka”. Novi početak je nova simbioza s čovjekom, ako životinja ima sreće, ili čamotni život u nekom skloništu za životinje, ili ono najneizvjesnije –beskućni život u divljini grada ili prirode.
U okviru performansa „Šetanje napuštenosti“ izvest ćemo, na jedan dan, životinje iz skloništa za nezbrinute životinje Dumovec te ih nekoliko sati, zajedno s građanima, šetati po Ilici. Pozivamo sve zainteresirane da sudjeluju u performansu i prošeću psa zajedno s umjetnikom.  
 
DEJAN GOTIĆ
BLISKI SUSRETI
Subota 12.09.2020., 20:00 – 22:00, Ilica 75
Nedjelja 13.09.2020., 10:30 – 12:30, 13:30 – 15:00, Ilica 75
 
„Bliski susreti“ je interaktivni performans u okviru kojeg je umjetnik zatvoren u prostor odijeljen od publike. Sa publikom se ne može niti vidjeti jer je prostor u kojem se nalazi tako podešen. Gledatelji ga mogu promatrati putem prijenosa tog zatvorenog prostora, uživo na posebnom ekranu. Komunikacija publike s izvođačem odvija se putem interaktivnog panela smještenog na jednoj od stranica zatvorenog prostora. Panel pruža gledatelju 4 opcije, a svaku može odabrati stiskanjem pripadajućeg gumba na panelu. Opcije uključuju grljenje s umjetnikom, blagoslov pasa, pojavljivanje umjetnika na malom staklenom oknu koje je prozirno samo s vanjske strane te omogućuje gledatelju kratak period koji može iskoristiti za fotografiranje, i konačno, gledatelj može odabrati opciju autograma, prilikom koje mora ubaciti papirić iz spremnika na panelu u mali otvor, gdje ga umjetnik preuzima te na njemu ispisuje mudru životnu izjavu, datum te ju potpisuje, a potom kroz otvor vraća gledatelju.
 


ŽIVOTOPISI UMJETNIKA

Božidar Katić je multimedijski umjetnik rođen u Zagrebu 1983. godine. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu završio je 2008. godine. U svom radu obrađuje društveno-političku problematiku. Izvodio je performanse i izlagao na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Autor je nekoliko javnih skulptura, više intervencija u javnom prostoru, a dobitnik je i nekoliko nagrada. Njegovi radovi čine dio Deutsche Telekom Art kolekcije. Živi i radi u Zagrebu i Berlinu.

Siniša Labrović (1965., Sinj) multimedijalni je umjetnik. U 2005. privukao je pažnju svjetskih medija radom Flock.org u kojemu su ovce bile natjecateljice u reality showu. Radovi mu se nalaze u zbirkama MSU-a u Zagrebu, Galerije umjetnina u Splitu, Umjetničke galerije u Dubrovniku, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, kao i u privatnim kolekcijama. Izlagao na 11. istanbulskom bijenalu 2009. god. Predstavljao je Hrvatsku na 13. venecijanskom bijenalu arhitekture 2012. godine s Pulskom grupom, H. Brkušić, I. Bezinovićem i B. Cvjetanovićem.

Dejan Gotić rođen je 1987. u Zagrebu. Nakon maturiranja na Odsjeku grafičkog dizajna u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, upisao je Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje je diplomirao 2013. godine na Odsjeku za animirani film i nove medije. Djeluje u širokom polju medija, od glazbene i scenske produkcije preko ilustracije pa do filmske produkcije. Također se bavi i edukacijskim radom te galerijskim izlaganjem.


O Projektu Ilica: Q’ART 2020
Projekta Ilica: Q’ART je projekt društvene i socijalne inovacije, pokrenut prije 20 godina, a se bavi transformacijom napuštenih javnih prostora u središtu Zagreba, odnosno u njegovoj glavnoj ulici Ilici. Autori projekta su Aleksandar Battista Ilić i Ivana Nikolić Popović. Cilj je dugoročno promijeniti urbano iskustvo kroz participativno društveno djelovanje mladih, umjetnika, udruga, sveučilišne zajednice, obrta i građana u lokalnoj zajednici. Glavna je tema i umjetnički koncept projekta „ODRŽIVA BUDUĆNOST“ i sve umjetničke, socijalne i društvene taktike za odgovorno promišljanje budućnosti, pravednosti, slobode, kvalitete i dostojanstvenosti života, poštujući zajednicu i prirodu, kroz umjetničku percepciju, očuvanje ljudskosti i pravednosti prema svima.


O projektu CreArt
CreArt 2.0. je europska mreža gradova te privatnih i javnih institucija. Projekt je započeo 2012.  godine s ciljem reagiranja na potrebe europskih kulturnih institucija što obuhvaća povećanje gospodarskog, socijalnog i kulturnog utjecaja vizualnih umjetnosti pružanjem bolje podrške umjetnicima, menadžerima u kulturi, industriji i široj javnosti. Nositelj CreArt projekta za Hrvatsku je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, a pored HDLU-a projekt okuplja mrežu partnera iz Genove i Leccea (IT), Clermont-Ferranda i Rouena (FR), Katowica i Lublina (PL), Skopja (MK), Liverpoola (UK), Kaunasa (LT) i Aveira (PT) koju koordinira Gradski ured za kulturu grada Valladolida (ES). Petogodišnji projekt CreArt 2.0. provodit će se od 2017. do 2021. godine.