JESI FREE?

Močvara

PONEDJELJAK 12.12.2016. • VRATA 21:00 • POČETAK 22:00 • UPAD 25 KN

LOUP ABRAMOVICI (Portugal/Francuska), TOMAŽ GROM (Slovenija), MAJA RIVIĆ (Zagreb/Velika Britanija)

Močvara je u novu sezonu krenula s programom “Jesi free?” koji otvara vrata zvuku iz domene slobodno-improvizirane glazbe, kao i pomaknutim praksama koje su joj bliske, poput happeninga. Kroz kontinuiranu organizaciju nastupa mlađih i nešto starijih autorskih bendova i muzičara iz Hrvatske i svijeta, podržat će se scena kojoj trenutno nedostaje prostor djelovanja, kako fizički tako i medijski. Serija koncerata “Jesi free?” u samom imenu sadržava poštapalicu kojom je Dragan Pajić-Pajo (1957. – 2014.), osnivač Cul-De-Sac, najčešće dogovarao koncerte. Ovi su se često pretvarali u prave društvene događaje, mobilizirajući fanove i izvan okvira usko određene žanrovske i/ili generacijske enklave.
Kao svoj treći događaj, predstavlja projekt “Obećavajuće!”, u produkciji Zavoda Sploh iz Ljubljane, pod naslovom Last/Dance.

“Obećavajuće!” je serija performativnih situacija, koje se odvijaju na različitim lokacijama u Ljubljani i Sloveniji, a premijerno ih dovodimo i u Hrvatsku. Svakom situacijom formiraju prostor kroz potencijal njegovog konteksta – Loup Abramovici kao potencijal kretanja, Tomaž Grom kao potencijal zvuka i posebni gosti kao potencijali sadržaja. “Obećavajuće!” sve te potencijale stišće i suočava u vremenu nazočnosti gledatelja kao onog potencijala, koji svojom prisutnošću iz te situacije može proizvesti umjetnički događaj, a svaka će situacija biti uspostavljena samo jednom. 

”Izlazim li iz načela, da je jedno od pitanja, s kojima se bavim, pitanje udaljenosti između namjere i pokreta… gledaju li ljudi performans i pitaju se, što autor želi kazati? U kolikoj se mjeri, budući da sam stalno, ali ipak ne i neprestano gledatelj, tada, kad sam performer, upravo neprekinuto rastapam između faza izloženosti pogledima i fazama promatranja? Koliki značaj ima ugoda rečenice “to će i ovako i onako doći do kraja”?” (L.A.)

Autori:
Zamisao projekta Obetavno!: Loup Abramovici
Koautori i izvođači: Loup Abramovici, Tomaž Grom i Maja Rivić kao posebna gošća večeri
Produkcija: Via Negativa
Koprodukcija: Zavod Sploh
Producenti: Špela Trošt/Vid Jeraj
Projekt podržavaju: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ministarstvo za kulturu Republike Hrvatske i MOL Ljubljana

Biografije:
Tomaž Grom je slovenski kontrabasist i skladatelj iz Ljubljane koji se kao improvizator posvetio istraživanju proširenih tehnika sviranja kontrabasa, bilo ‘na suho’ ili u kombinaciji s elektronikom. Njegovo stvaralaštvo karakterizira neprestano istraživanje vlastitog zvučnog potencijala, pri čemu ga vodi princip spontanosti. Nastupao je u najrazličitijim sastavima raznovrstnih glazbenih žanrova. U zadnje vrijeme sudjeluje sa sljedećim glazbenicima: Samo Kutin, Vid Drašler, Cene Resnik, Andrej Fon, Tao G. Vrhovec Sambolec, Irena Tomažin, Seijiro Murayama, Jonas Kocher, Michel Doneda, Nate Wooley, Guillaume Viltard, Roger Turner… Gostovao je na festivalima diljem Europe i Kanade, a skladao je i autorsku glazbu za više kazališnih, plesnih i lutkarskih predstava. Njegovi performansi “Bruto” i “Ništrc” uvršteni su u ARTSERVISOVU ZBIRKU (projekt SCCA – Ljubljana). Od 2006. godine sadržajno i tematski koncipira, predaje i vodi radionice na področju elektro-akustične i improvizirane glazbe.

Također je i umjetnički vođa Zavoda Sploh, koji se bavi produkcijom glazbenih i scenskih umjetnosti, kao i s odgojem i izdavaštvom.
Loup Abramovici (rođ. 1979) je odrastao između Portugala i Francuske. Studirao je na C.N.D.C d’Angers te na C.C.N de Montpellier, gdje je upoznao i surađivao s različitim profesorima i koreografima kao što su Gilbert Canova, Loic Touze, Jennifer Lacey, Mathilde Monnier, Emmanuelle Huyn, Boris Charmatz, Benoit Lachambre, Simone Forti… Posljednjih godina kao plesač i glumac sudjeluje u projektima s Meg Stuart, Verom Mantero, Loicom Touzéjem, tandemom Mustapha Kaplan & Fillis Sizanli, Antonijom Livingstone, Remyjem Heritierom, Majom Delak, Bojanom Jablanovcem… Od 2010. razvija svoju umjetničku praksu s Tejo Reba, s kojom supotpisuje performans u trajanju/instalaciju ‘Bela kocka/crna skatla’ (s Leom Jurišič), performativni događaj/ rekonstrukciju “650 iskušenja” te komad za lutku i lutkara. Sudjelovao je i s kazališnim kolektivom Via Negativa i Bojanom Jablanovcem te s glazbenikom Tomažem Gromom. Dobitnik je i slovenske nacionalne nagrade Ksenije Hribar za najboljega plesača 2013. godine.
Vokalistica Maja Rivić rođena je 1982. g. u Zagrebu, odrasla u Frankfurtu na Majni, a bavi se nastupanjem, snimanjem, kompozicijom, aranžiranjem, glazbenom edukacijom i grafičkim dizajnom. Nakon više raznorodnih kolegija na Filozofskom fakultetu, diplomira na Grafičkom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom studija osniva svoj prvi sastav Spina, prelazi u sastav Kreol, gdje upoznaje saksofonista i skladatelja Maka Murtića. Krajem 2010. životni partneri Maja i Mak odlaze u London na studij glazbe Sveučilišta Middlesex, gdje Maja studira suvremeno i jazz-pjevanje i aranžiranje. Od osnutka sastava Mimika, Maja je njegova pjevačica, grafička urednica i asistentica u svim administrativnim aktivnostima. Tijekom godina nastupanja po svim značajnijim Londonskim klubovima, Mimika prerasta u 20-članski orkestar. Mentori s kojima surađuje su Mark Armstrong, Simon Wallace, Sid Gauld, Dave O’ Higgins, Trudy Kerr i Christian Vaughan, uz master classove kod Grega Enriqueza, Michela Camila, Amine Claudine Meyers, Guillerma Rozenthulera i Randolpha Matthewsa. Kao freelance dizajner radi za matični Fakultet te udruge Nonclassical i Contemporary Music for All. U Londonu, Maja predvodi sastav Maya & The Brassberries te nastupa s brojnim manjim sastavima jazz i world izričaja, poput Phaze Theory i Palumbo and The Funk, platformom Nonclassical voditelja Gabriela Prokofieva; s Grand Union Orkestrom, uz Tonyja Haynesa, Tonyja Kofija, Edmunda Claudea Deppe i Yousufa Ali Khana; suvremenim klasičnim Riot Ansamblom; s talijanskom sopranisticom Oliviom Salvadori i kompozitorom Sandrom Mussidom, Jazz Orkestrom HRT-a. Kao vodeći vokal snima tri studijska albuma Mimike u Londonu i studijski album Makovih kompozicija s Jazz Orkestrom HRT-a u Zagrebu. Značajni nastupi: Londonski Jazz Festival, Love Supreme, Latitude, Olimpijski i Paralimpijski festival; klubovi The Vortex, RichMix, The Forge, Spice of Life; HRT. Njezin su glas emitirali BBC Radio, Jazz FM, Treći program Hrvatskog radija, Radio Student, Radio 808. Nakon šest godina, Maja trenutno živi i radi u Zagrebu.