Mural “Smogovci” Mije Matijević

HDLU

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u suradnji sa Zajednicom Nakladnika i Knjižara HGK i drugim organizatorima Noći knjige predstavlja umjetničku intervenciju „Smogovci“ izvedenu povodom ovogodišnje 10. Noći knjige pod motom „Ljekovita moć knjige“. Autorica murala „Smogovci“ je Mia Matijević. Mural se nalazi na križanju Bužanove i Kušlanove ulice kod III. gimnazije.

Mural je predstavljen uz prisutnost autorice murala Mije Matijević, Hrvoja Hitreca autora romana i scenarista serije, Darke Sudarević ravnateljice III. Gimnazije, Tomislava Buntaka predsjednika HDLU i dekana Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i članova Organizacijskog odbora Noći knjige.

Mural je izveden s idejom povezivanja „likovne umjetnosti s knjigom“, u ovom slučaju knjige i serijala „Smogovci“.  Mural prikazuje poznatu scenu i obitelj Vragec, a nalazi se na lokaciji gdje su snimani Smogovci. Također, izvedba murala najavljuje buduću suradnju i izvedbu novih murala inspiriranih književnim djelima povodom obilježavanja 2021. godine „Godinom čitanja“. Oslikavanjem murala organizatori Noći knjige žele potaknuti i druge hrvatske gradove da u Godini čitanja oslikaju gradska pročelja motivima posvećenim knjizi i čitanju, a želja im je i potaknuti interdisciplinarnu suradnju u kulturi kao i uključiti lokalnu zajednicu te podignuti svijet o identitetu preko književnosti i likovne, a u ovom slučaju i, filmske umjetnosti. 

Tomislav Buntak predsjednik HDLU i dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, autorica murala Mia Matijević i Hrvoje Hitrec autor romana i scenarist serije Smogovci

Mia Matijević je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2020. godine, primarno se izražava u mediju slikarstva. Izlagala je na tri samostalne i brojnim skupnim izložbama, sudjelovala je na dva rezidencijalna programa (Njemačka, Litva) i Erasmus+ stručnoj praksi (Njemačka). Dobitnica je četiri Rektorove nagrade, dvije pohvale Akademije likovnih umjetnosti, nagrade publike na projektu Erste fragmenti i dvije Sveučilišne stipendije za darovite studente.